Quantcast

Μπακογιάννης: Η τροφοδοσία δεν σημαίνει και ασυδοσία – Η Αθήνα δεν είναι αποθήκη

Ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων είναι μια δουλειά που μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων

Για το αίτημα του Δήμου Αθηναίων να αλλάξει το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων, ώστε να λειτουργεί εύρυθμα η πόλη και να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό «έμφραγμα» που ταλαιπωρεί τους πολίτες μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

«Θέλουμε τροφοδοσία και όχι ασυδοσία, είμαστε ξεκάθαροι» ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι «σε αυτή τη συζήτηση δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και χαμένοι». Υπενθυμίζεται, ότι τις προηγούμενες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου, αποφάσισε με ευρύτατη πλειοψηφία να προχωρήσει το αίτημα προς την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και προς κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, με στόχο την αλλαγή του ωραρίου τροφοδοσίας και την εφαρμογή του από τις 9 το βράδυ έως τις 9 το πρωί (21.00 – 09.00).

«Η πρόταση μας δεν λειτουργεί τιμωρητικά, σε καμία περίπτωση. Εξασφαλίζει, ότι όλοι έχουν δικαιώματα» τόνισε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι «η Αθήνα δεν είναι αποθήκη. Ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων είναι μια δουλειά που μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως γίνεται σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης και της Αμερικής. [..] Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε μια καθαρή λύση. Να μην επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση από τις 9 το πρωί μέχρι τις 21.00 βράδυ» είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων., σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3.

Αναφερόμενος στον…παραλογισμό που επικρατεί με τις αρμοδιότητες, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι ο Δήμος εισηγείται την αλλαγή, η Περιφέρεια Αττικής αποφασίζει για όλη την πόλη, ενώ ειδικά για το εμπορικό τρίγωνο αποφασίζει το υπουργείο. «Γι΄αυτό ακριβώς ξεκινάει ένας δημόσιος διάλογος, διότι έχουμε μια επίσημη θέση. Και πιστεύω ότι η Περιφέρεια θα συμφωνήσει μαζί μας» σημείωσε ο Δήμαρχος, για να προσθέσει ότι ο ίδιος έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη. «Εναπόκειται στο Υπουργείο να συμφωνήσει μαζί μας, ώστε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα» κατέληξε.

Για τα έργα προσβασιμότητας ΑμεΑ στους δρόμους και τα σχολεία της πόλης

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων, ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία στους δρόμους και τις σχολικές μονάδες της πρωτεύουσας, ο Κώστας Μπακογιάννης επισήμανε: «Έχουμε ήδη 52 δρόμους, στους οποίους έχουμε κάνει νέα πεζοδρόμια. Πρακτικά, μιλάμε για περίπου 600 ράμπες και συνεχίζουμε αυτό το πολύ μεγάλο έργο των πεζοδρομίων. Αυτή την στιγμή, έχουμε τέσσερα μέτωπα. Έχουμε ένα μέτωπο στην Αλκμήνης, στην Αγίου Μελετίου, στην Ριανκούρ, αλλά και μέσα στο Κολωνάκι. Και ταυτόχρονα τι κάνουμε; Έχουμε τοποθετήσει αισθητήρες σε 800 γωνίες μέσα στην πόλη, γιατί δεν είναι δυνατό να έχουμε 800 αστυνομικούς σε όλες τις ράμπες αναπήρων. Έτσι, όταν κάποιος παρκάρει πάνω από κάποιον αισθητήρα, ειδοποιείται αυτόματα η δημοτική αστυνομία»

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε, επίσης, στις μείζονος σημασίας υποδομές που έχουν στερηθεί εδώ και πολλά χρόνια τα σχολεία της πόλης, αλλά και στα σημαντικά βήματα που γίνονται με στόχο την κατάκτηση της απρόσκοπτης προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε αυτά. «Για να καταλάβετε ποια ήταν η εικόνα της πόλης, όταν εμείς ξεκινήσαμε. Τα σχολεία της πόλης δεν είχαν εξασφαλισμένη πρόσβαση για ΑμεΑ. Είχαμε, δηλαδή παιδιά δύο ταχυτήτων. Αυτά που μπορούν να πάνε στο σχολείο και αυτά που δεν μπορούν να πάνε. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, αμέσως να υλοποιούμε ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο δουλεύεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για αναβατόρια, ράμπες, και τουαλέτες για ΑμεΑ».

Επίσης, ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο ανακατασκευής των πεζοδρομίων. «Έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα πεζοδρόμια στην πόλη. Είναι εκεί που πονάμε περισσότερο. Και γι’ αυτό προχωράμε με αυτό το πάρα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 24 εκατομμυρίων ευρώ. Επί θητείας μας έχουμε 24 εκατομμύρια ευρώ για τα πεζοδρόμια. Στην προηγούμενη θητεία δεν ήταν ούτε καν 1,5 με 2 εκατ. ευρώ τα χρήματα που είχε επενδύσει ο Δήμος Αθηναίων για τα πεζοδρόμια. Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση, γιατί για πάρα πολλά χρόνια τα πεζοδρόμια της Αθήνας ήταν εγκαταλελειμμένα.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της Αθήνας ο Δήμαρχος επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι όλα τα φώτα της Αθήνας, όλος ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, είναι πλέον Led. «Καταναλώνουμε πολύ λιγότερη ενέργεια από ότι καταναλώναμε άλλες χρονιές» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι αυτό συνδυάζεται με ένα άλλο πολύ μεγάλο έργο που είναι σε εξέλιξη. Την αντικατάσταση των περίπου 45.000 ηλεκτροφωτιστικών της πόλης επίσης με Led. «Αυτό σημαίνει περισσότερο φως, αλλά και περισσότερη οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης.