Με βάση τις παραδόσεις ο ελληνικός λαός την ημέρα της Εθνικής Εορτής που συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου καταναλώνει μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Συνολικά, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ένα πιάτο με μακρά ιστορία και παράδοση, με μια μοναδική γεύση και υφή που το καθιστούν αγαπημένο σε πολλούς ανθρώπους.
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τον λόγο που ο μπακαλιάρος σκορδαλιά συνδέεται με την Εθνική Εορτή της Ελευθερίας. Η πιο γνωστή θεωρία αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Έλληνες αγωνιστές χρησιμοποιούσαν τον μπακαλιάρο ως τροφή, καθώς ήταν ένα εύκολο και φθηνό φαγητό που μπορούσαν να παρασκευάσουν εύκολα, όπου κι αν βρίσκονταν. Η σκορδαλιά έδινε στο πιάτο περισσότερη γεύση και ήταν ένας τρόπος να καλύψουν τη γεύση του ψαριού που είχε μακριά από τη θάλασσα.
Άλλη μια θεωρία αναφέρει ότι η επιλογή του μπακαλιάρου σκορδαλιά στην 25η Μαρτίου συνδέεται με την παραδοσιακή νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (περίοδος νηστείας πριν το Πάσχα), κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αποφεύγουν τα κρέατα.
Ο μπακαλιάρος, ως ψάρι, θεωρείται καθαρός σύμφωνα με τον Κανόνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Επιπλέον, η παρασκευή της σκορδαλιάς χωρίς λαδερά ή ζυμαρικά την καθιστά κατάλληλη για νηστεία.
Ως εκ τούτου, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά στην 25η Μαρτίου συνδυάζει την παράδοση και την ιστορία με τη θρησκευτική παράδοση και τις διατροφικές συνήθειες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.