Μόσιαλος στα Παραπολιτικά 90,1: Υπάρχει μια αίσθηση ανακούφισης με την εκλογή του Σούνακ

Τι είπε για την πολιτική κατάσταση στη Βρετανία

Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία μίλησε ο καθηγητής πολιτικής υγείας στο LSE, κος Ηλίας Μόσιαλος, στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

 

 

 

«Υπάρχει μια αίσθηση ανακούφισης αυτή τη στιγμή με την εκλογή του κ.Σούνακ γιατί ο κατήφορος που είχε πάρει η χώρα ήταν απερίγραπτος», είπε ο κ. Μόσιαλος εξηγώντας πως «ο κατήφορος ήταν κυρίως οικονομικός γιατί οι επιπτώσεις του προϋπολογισμού που κατέθεσε η προηγούμενη πρωθυπουργός κυρίως για τα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα ήταν δραματικές. Δηλαδή αυξήθηκαν τόσο πολύ τα επιτόκια δανεισμού, ιδιαίτερα όσοι είχαν δάνεια για κατοικίες θα πλήρωναν τέσσερις φορές παραπάνω από το καλοκαίρι που θα ερχόταν. Αυτό θα ήταν δυσβάσταχτο για τα περισσότερα νοικοκυριά και βέβαια αυτές ήταν οι αρχικές επιπτώσεις δεν ξέραμε που θα συνεχιζόταν όλη αυτή η ιστορία».

Ερωτηθείς αν περίμεναν αυτό που συνέβη στην κα Τρας, ο καθηγητής πολιτικής υγείας στο LSE απάντησε πως «ήταν κάτι που το περιμέναμε γιατί ήταν ασυνάρτητα αυτά που έλεγε στην προεκλογική της εκστρατεία» επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι» Αυτό που ήταν εντυπωσιακό ήταν ότι το σύνολο σχεδόν των Μέσων Ενημέρωσης με εξαίρεση την Guardian, τους Financial Times, και τους Times ήταν υπέρ της κας Τρας και αυτών που έλεγε και το σημαντικό ήταν ότι μπόρεσε και έπεισε την δεξιά πτέρυγα του συντηρητικού κόμματος ότι αυτά που έδιναν ως υποσχέσεις δηλαδή ότι θα μείωναν τη φορολογία αλλά ταυτόχρονα θα αυξάνανε τον δανεισμό ότι θα μπορούσαν να το δεχτούνε και οι διεθνείς αγορές και θα το άντεχε και η βρετανική οικονομία. Ο κ. Σούνακ τότε της είχε πει ότι αυτά είναι ένα πολύ ωραίο παραμύθι, δεν μπορείς να μην μειώνεις τις δημόσιες και τις κρατικές δαπάνες, ταυτόχρονα να μειώνεις τη φορολογία και να προσπαθείς να καλύπτεις τα ελλείμματα του προϋπολογισμού με εξωτερικό δανεισμό. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ. Η ίδια είχε πει ότι αυτά είναι ανορθόδοξα οικονομικά, ότι θα πρέπει να τα κάνει για ένα διάστημα 2-3 ετών μέχρι να πάρει μπροστά η οικονομία, ότι ήταν υπέρ της ανάπτυξης …».

Αν θέλουν οι βρετανοί τον Σούνακ

Ερωτηθείς αν θέλουν οι βρετανοί τον κ. Σούνακ, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «στις δημοσκοπήσεις είναι ακόμα πάρα πολύ πίσω σε σύγκριση με τον αρχηγό του εργατικού κόμματος αλλά και γενικά το συντηρητικό κόμμα είναι 30% πίσω αυτή τη στιγμή από το εργατικό κόμμα».

«Είναι σίγουρο» τόνισε στη συνέχεια «ότι αυτή η διαφορά θα μειωθεί το επόμενο διάστημα, προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα είναι σε θέση ο κ.Σούνακ να ανατρέψει αυτή την πολύ μεγάλη διαφορά, δεν έχει αυτά τα χαρίσματα τα ηγετικά που θα έκαναν τη μεγάλη διαφορά στο πολιτικό σύστημα καθότι ο αντίπαλός του δεν είναι χαρισματικός ηγέτης αλλά είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη πολιτική επάρκεια. Έχει μετακινήσει το εργατικό κόμμα προς το κέντρο από τ’ αριστερά που είχε πάει με τον προκάτοχό του με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι κεντρώοι ψηφοφόροι, που είναι η πλειονότητα στη Μεγ. Βρετανία, κινούνται προς το εργατικό κόμμα. Δεν νομίζω ότι θα συνεχίσουν οι Συντηρητικοί, όταν θα γίνουν οι εκλογές, αν αντέξει ο κ. Σούνακ για άλλα δύο χρόνια, θα έχουν περάσει 14 χρόνια διακυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος θα είναι καιρός για αλλαγές».

Τι είπε για Brexit και το ενδεχόμενο επιστροφής του Τζόνσον

Απαντώντας σε ερώτηση για το Brexit, σημείωσε πως «δεν το συζητούνε και έχει δεσμευτεί το εργατικό κόμμα ότι δεν θα θέσει ξανά δημοψήφισμα για το Brexit αλλά αν δει κανείς τις δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή πάνω από το 60% των βρετανών είναι υπέρ της επανασύνδεσης της Μεγάλης Βρετανίας με την ΕΕ.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κ. Τζόνσον περιμένει να κάνει ένα comeback κάποια στιγμή, είπε πως «εκείνος δεν περίμενε ότι ο Τζόνσον θα μπορούσε να κερδίσει αυτές τις εκλογές ακόμα και αν κατάφερνε να συγκεντρώσει τους 100 βουλευτές-πιστεύω ότι αυτό ήταν και το τελευταίο ψέμα του Μπορις που έλεγε ότι είχε 100 βουλευτές- δεν τους είχε στην ουσία δεν μπορούσε και να κυβερνήσει όταν είχαν παραιτηθεί 60 υπουργοί και υφυπουργοί του και η πλειονότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας θα ήταν εναντίον του, δηλαδή ενώ θα είχε πιθανώς ψηφοφόρους στα μέλη του συντηρητικού κόμματος δεν θα είχε τη νομιμοποίηση εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας που είναι σημαντικό μέρος των κοινοβουλευτικών να μην δέχονται να γίνουν υπουργοί του.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μέλλον επιστροφής», σημείωσε

Για την πορεία της πανδημίας

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε πως τα πολύ δύσκολα έχουν τελειώσει με εξαίρεση μια υποκατηγορία συμπατριωτών μας όσοι είναι βαριά άρρωστοι είτε αυτή τη στιγμή λαμβάνουν θεραπείες για τον καρκίνο είτε είναι σε ανοσοκαταστολή και δεν τους έχουν πιάσει τα εμβόλια. Γιατι σε ένα ποσοστό των ανοσοκατεσταλμένων ή των καρκινοπαθών τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά.

«Η χώρα μας όμως έχει προμηθευτεί τα προφυλακτικά αντισώματα και γνωρίζω ότι σύντομα θα υπάρχουν και άλλα προφυλακτικά αντισώματα τα οποία θα εγκριθούν από την ΕΕ και τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και πιστεύω ότι η χώρα μας θα τα προμηθευτεί. Αυτά είναι χρήσιμα να δοθούν σε όσους δεν πιάνουν τα εμβόλια επομένως αν θωρακίσουμε αυτούς τους ανθρώπους πιστεύω ότι δεν θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα, είμαστε όμως μια από τις χώρες που έχει ήδη προμηθευτεί αυτά τα αντισώματα», είπε .