Μνημόνιο τετραετούς συνεργασίας υπέγραψαν ΕΛ.ΑΣ και δημοτική αστυνομία

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΧΡΥΣΟΧΟΐΔΗ

Μνημόνιο για την τετραετή συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ με τη δημοτική αστυνομία της Αθήνας υπέγραψαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η δημιουργία κοινού Κέντρου Διαχείρισης Καθημερινότητας της ΕΛ.ΑΣ. και της δημοτικής αστυνομίας, λαμβάνοντας υπόψη «τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος ασφάλειας στις περιοχές του δήμου Αθηναίων λόγω της υψηλής συγκέντρωσης πληθυσμού, την επιβαρυμένη κυκλοφοριακή κατάσταση, την έντονη τουριστική, πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα αλλά και τη σύνθετη φύση των προβλημάτων ασφάλειας, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας σε καθημερινό επίπεδο».

Στόχος του Κέντρου Διαχείρισης Καθημερινότητας είναι η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τη δημοτική αστυνομία για την ασφάλεια των πολιτών και των υποδομών, την επιτήρηση κοινόχρηστων χώρων και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και τη διαφύλαξη της ομαλής οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Αθήνα, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η τετραετής συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τη δημοτική αστυνομία περιλαμβάνει δράσεις όπως:

– Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη και προστασίας για την πόλη των Αθηνών, με ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση.

– Ο σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτικών και δράσεων πρόληψης σε καθημερινό επίπεδο

– Κοινές επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, τη διαχείριση της κυκλοφορίας, την αντιμετώπιση παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. και τη διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης, την ασφάλεια και την προστασία μεγάλων εκδηλώσεων και την διαχείριση κατειλημμένων χώρων.

– Ο σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την υποστήριξη ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων και την ενίσχυση του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

– Σχεδιασμός πλαισίου ενεργής συμμετοχής και συνεργασίας Δήμου, πολιτών, κοινωνικών φορέων και Αστυνομίας για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

– Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των δύο φορέων.

– Η προετοιμασία και συμμετοχή σε ερευνητικά και ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στους τομείς της ασφάλειας και της προστασίας.

– Η διοργάνωση και υλοποίηση κοινών ενημερωτικών και επικοινωνιακών δράσεων για την προστασία από τις απειλές σε καθημερινό επίπεδο και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

«Η ασφάλεια ή εξασφαλίζεται στην καθημερινότητα ή δεν υπάρχει. Ενώνουμε δυνάμεις με το δήμο για να κάνουμε την ασφάλεια πράξη. Τα αποτελέσματα θα τα δουν οι Αθηναίοι στη ζωή τους», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης για τη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τη δημοτική αστυνομία. «Είναι αυτονόητο, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ξεκινάμε από την Αθήνα, όμως η Αστυνομία θέλει να επεκτείνει και σε άλλους δήμους αυτή τη συνεργασία», συμπλήρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Το Κοινό Κέντρο Διαχείρισης της Καθημερινότητας είναι ένα στοίχημα που έχουμε βάλει από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε το δήμο», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης.

«Ξεκινάμε με ένα από τα μεγαλύτερα βήματα που έχουμε μπροστά μας για να επιτύχουμε τον τελικό μας στόχο. Τον πολιτισμό της καθημερινότητας, την ασφάλεια των Αθηναίων, την ανάγκη να αλλάξουμε προς το καλύτερο την καθημερινή ζωή στην πόλη με κοινό σχέδιο, κοινές και συντονισμένες δράσεις της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, που ευχαρίστησε τον κ. Χρυσοχοΐδη «γιατί όχι μόνο αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη συντονισμού των δύο υπηρεσιών αλλά και προχωρά στην πράξη».