Το ενδεχόμενο για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μετρό και λεωφορεία δεν απέκλεισε ο κ. Καραμανλής, μιλώντας για τις αλλαγές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) μετά την άρση των μέτρων λόγω κορονοϊού.
Αλλαγές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) και τον τρόπο λειτουργίας τους θα φέρει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων λόγω κορονοϊού, όπως εξήγησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους επιβάτες.
Ο κ. Καραμανλής, μιλώντας στο Star την Παρασκευή, περιέγραψε το επιχειρησιακό σχέδιο σταδιακής αύξησης των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Όπως δήλωσε, μετά την άρση των μέτρων, οι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τις αποστάσεις.
Πώς θα αυξηθούν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ«Θα περάσουμε σε ένα μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο θα ξαναβγούμε σιγά-σιγά στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσουμε και τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.
Ειδικότερα είπε ότι θα πάμε στα 950 με 1.100 λεωφορεία στην Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα πάει γύρω στα 350 λεωφορεία, «γιατί έχουμε ήδη κάνει τη συμφωνία με τα ΚΤΕΛ».
Ο ίδιος εξήγησε ότι λόγω της μη ανανέωσης του στόλου τα τελευταία χρόνια, είναι πρακτικά αδύνατο να κυκλοφορεί ένα αστικό λεωφορείο ανά πέντε λεπτά ή ένας συρμός του Μετρό ανά λεπτό.
Για τον λόγο αυτό, προκύπτει, όπως είπε, κι ένα στοιχείο ατομικής ευθύνης των επιβατών.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι σήμερα, στο τέλος κάθε βάρδιας, γίνεται εντατική απολύμανση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Τι θα γίνει με τη χρήση μάσκας στα ΜΜΜ
Μιλώντας ειδικότερα για τη χρήση μάσκας στα ΜΜΜ, ο κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο εξετάζει, σε επαφή με τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας, οι επιβάτες να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό, δηλαδή μάσκες, και σημείωσε ότι οι οδηγοί των λεωφορείων έχουν ήδη εξοπλιστεί με μάσκες.
Τόνισε ότι επιθυμούν να βρεθεί μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε τουρισμό, αλλά θέλουμε και να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία των Ελλήνων».