Quantcast

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως για κορωνοϊό: Οι εικόνες δεν έχουν ανοσία

«Έχουμε πολύ περισσότερη θρησκεία, από όση μας χρειάζεται», τόνισε

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος μίλησε για την πανδημία και τα μέτρα που εφαρμόζονται στις εκκλησίες.

 

 

 

Διεμήνυσε ότι «οι εικόνες δεν έχουν ανοσία», ενώ αναφέρθηκε σε όσους δεν αποδέχονται τον εμβολιασμό ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων τονίζοντας πως «είναι έξω από μυαλό, έξω από τη λογική όλη αυτή η κατάσταση, έτσι όπως συνεχίζεται και παίρνει τη μορφή ενός κινήματος καταδικασμένου στο τέλος, διότι όλοι θα συρθούμε να κάνουμε το εμβόλιο».

Ο Σεβασμιότατος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ανέφερε «Το λέω εγώ που πήγα πρώτος, την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η διαδικασία, πήγα έκανα και το πρώτο, και το δεύτερο και το τρίτο. Όλοι θα πάμε, είναι αναπόφευκτο πια. Άρα, γιατί να έχουμε μέσα μας το αίσθημα ότι έφυγαν από τη ζωή κάποιοι άνθρωποι που δεν προσέξαμε- ίσως και εμείς τους συμβουλεύσαμε λάθος».

«Ο ναός και οι εικόνες, δεν είναι θερμοκοιτίδα»

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «Ο ναός και οι εικόνες, δεν είναι θερμοκοιτίδα. Και μικρόβια υπάρχουν και σκόνη υπάρχει. Οι εικόνες δεν έχουν ανοσία. Οι εικόνες δεν είναι μαγικά αντικείμενα. Η εκκλησία πολέμησε τη μαγεία. Οι εικόνες είναι η φωτογραφία ενός προσώπου ή ενός γεγονότος, που μας καλεί να μεταφερθούμε νοερά στο πρωτότυπο. Δεν φιλώ την εικόνα αυτή καθεαυτή να πάρω δύναμη λες και είναι ένα μαγικό αντικείμενο, ένα είδωλο. Δεν κάνει το θαύμα το ξύλο της εικόνας αλλά η συσσωρευμένη πίστη μας, η πίστη είναι που θαυματατουργεί ακόμη και μια χάρτινη εικονίτσα», ζητώντας παράλληλα να λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις, να φοράμε μάσκα και να τη βγάζουμε μόνο όταν κοινωνάμε και να μην πηγαίνουν στη λειτουργία οι ασθενείς.

Όπως είπε, έπιασαν τόπο οι προτροπές και οι συμβουλές του για εμβολιασμό: «Μου λένε από το νοσοκομείο το δικό μας οι γιατροί , “σεβασμιότατε ευχαριστούμε πολύ που μας βοηθάτε στο έργο μας, είναι πολλοί που λένε ότι αφού το είπε ο δεσπότης, θα έρθουμε να εμβολιαστούμε”», πρόσθεσε.

«Παρόλα αυτά έχουμε όλοι επηρεαστεί από όλη αυτή τη συνωμοσιολογία που κακώς αφήσαμε και έφτασε σε αυτή την έξαρση και φοβήθηκαν οι άνθρωποι. Τον καταλαβαίνω τον φόβο, καταλαβαίνω την αγωνία, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε, όπως εμπιστευόμαστε τόσα άλλα πράγματα. Εμπιστευόμαστε στην Πολιτεία, δεν μπορεί να θέλει το κακό μας. Να εμπιστευόμαστε την εκκλησία- είναι δυνατόν να θέλει να βλαφτούμε; Το “όλοι είναι κακοί”, είναι “μέλη μυστικών συνωμοσιών” και “θέλουν το κακό μας και θα μας κάνουν, θα μας ράνουν, θα μας δείξουν”, όλο αυτό το πράγμα στέρησε τη χαρά μας, στέρησε την ελπίδα μας. Υπάρχουν και άλλες αρρώστιες, καταφεύγουμε στους γιατρούς με ελπίδα και προσπάθεια. Εδώ γιατί να μην πάμε να βρούμε τη θεραπεία, να βρούμε τον τρόπο να προφυλαχθούμε;», διερωτήθηκε.

Έχουμε πολύ περισσότερη θρησκεία, από όση μας χρειάζεται

Όσον αφορά τη δράση φανατικών μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας οι οποίοι προτρέπουν τους πιστούς να εμβολιαστούν, ο κ. Άνθιμος είπε ότι «το Ευαγγέλιο, όταν το διαβάζουμε, μας αφήνει μέσα μας την αίσθηση μιας χαράς και μιας ελπίδας. Αυτό στη συνέχεια το παίρνει η εκκλησία και όλοι οι κανόνες, όλες οι Οικουμενικές σύνοδοι, όλη η ζωή και η πορεία της είναι να απαλλάξει τον άνθρωπο από τις ενοχές, από τις τύψεις, και από το φόβο του θανάτου και να δώσει στον άνθρωπο να καταλάβει την αξία της ζωής και του ανθρώπινου σώματος. Αυτά τα πράγματα είναι το κήρυγμα της εκκλησίας».

«Όλα τα άλλα που κατά καιρούς μεταχειρίζονται οι άνθρωποι, τα είχαμε και στο παρελθόν και η εκκλησία τις χτύπησε πολύ σκληρά τέτοιες απόψεις που ήθελαν να δεσμεύσουν τον άνθρωπο, το μυαλό του, την ελευθερία του, καμιά φορά και τη σεξουαλικότητά του, την ελευθερία της βούλησης. Όλα αυτά είναι προσπάθεια θρησκειοποίησης. Είχα γράψει ένα βιβλιαράκι, πριν λίγα χρόνια, ότι έχουμε πολύ περισσότερη θρησκεία, από όση μας χρειάζεται. Η θρησκειοποίηση είναι ένα γεγονός αρρωστημένο. Που σε αναγκάζει να τηρήσεις μερικούς τύπους για χάρη του Θεού. Μα, εμάς ο Χριστός μας είπε ότι δεν θέλει τίποτα και ό,τι θέλουμε να του προσφέρουμε να το δώσουμε στους αδερφούς μας που είναι δίπλα μας. Εράνους, συσσίτια, δέματα, για να μάθουμε να καλλιεργήσουμε τη ψυχή μας να δίνει ακόμη χρήματα, χαμόγελο, στήριξη, υποβοήθηση ψυχολογική», υπογράμμισε.

«Να δίνουμε, να βγαίνουμε από τον εαυτό μας και να πηγαίνουμε στον διπλανό μας, να ενωνόμαστε μαζί του, ακόμη κι με τον εχθρό μας. Όλα τα άλλα είναι αποτέλεσμα κάποιων προτεσταντικών παραφυάδων από την Αμερική, οι οποίοι με τρομοκρατία προσπαθούν να επιβληθούν στον άνθρωπο, να του στερήσουν την ελευθερία της σκέψης και της βούλησης. Είναι αυτοί που τροφοδότησαν εκείνα τα έργα για τους Αρμαγεδδώνες, για το 666, για τον αντίχριστο. Διαβάζουμε την Αποκάλυψη και είναι ένα βιβλίο τόσο ελπιδοφόρο και χαρούμενο, ανοίγει η καρδιά μας κάθε φορά που το διαβάζω. Ανοίγεις την τηλεόραση και σου δείχνει κάποια πράγματα για την Αποκάλυψη που σε τρομοκρατούν. Ε, όχι, η εκκλησία δεν τρομοκρατεί», επισήμανε.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα

«Όταν τελειώσει αυτό το κακό, πρέπει μερικά πράγματα να τα δει η εκκλησία. Να επανατοποθετηθούμε και να τα ξεκαθαρίσουμε», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, λέγοντας πως «η εκκλησία είναι για τον άνθρωπο όπως η μάνα για το μικρό παιδί, δεν έρχεται η μάνα να υποκαταστήσει τη ζωή του παιδιού, το μαθαίνει να ζει».

«Το ίδιο κάνει και εκκλησία με την πνευματική ζωή. Ο πνευματικός είναι για να βοηθήσει, να επισημάνει, να δώσει ένα στίγμα, να καταλάβει ο άνθρωπος ποιο είναι το συμφέρον του. Όχι να του δώσει ένα ψάρι για να φάει, αλλά να τον μάθει να ψαρεύει. Όταν βλέπουμε όμως ανθρώπους μα προσωπικότητα κατακτητική, να λέει ο πνευματικός “εγώ θα σκέφτομαι για σένα, εγώ θα σε καθοδηγώ, στις λεπτομέρειες της ζωής”, αυτό είναι μια αρρωστημένη κατάσταση, αυτό που λέμε γεροντισμός. Δυστυχώς δεν το ξεκαθαρίσαμε και δεν το πατάξαμε, και τώρα θέριεψε και οδηγείς στον θάνατο», δήλωσε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε μια διαπίστωση του Μητροπολίτη Ξάνθης, ο οποίος είπε ότι «πήραμε πολλούς στο λαιμό μας».

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό γίνεται σε συνδυασμό με πιστούς που δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να αποκτήσουν μια αίσθηση δυναμική της προσωπικότητάς τους, «άνθρωποι που είπαν, “γέροντα ό,τι θες εσύ”. Πολύ δρόμο για να γίνουν αυθύπαρκτες προσωπικότητες», τόνισε ο κ. Άνθιμος.