Στην τελευταία του κατοικία, στο Γαλατά Χανίων, οδηγήθηκε ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης.
Μετά από τρεις και πλέον ώρες όπου η σορός του παγκόσμιου Έλληνα τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, η αυτοκινητοπομπή μετέφερε λίγο πριν τη 1 το φέρετρο στον ναό του Αγίου Νικολάου, στον Γαλατά.
Εκατοντάδες πολίτες συνέρρευσαν κρατώντας ένα λουλούδι και εμφανώς συγκινημένοι για να πουν το «τελευταίο αντίο» στον αγωνιστή της Δημοκρατίας.
Θα ακολουθήσει η ταφή στο νεκροταφείο του χωριού, σε τάφο τα σχέδια του οποίου έχει εγκρίνει ο ίδιος εδώ και χρόνια.
Η ταφή του στον Γαλατά ήταν μια επιθυμία που είχε εκφράσει στην οικογένειά του αλλά και σε στενούς του συνεργάτες και φίλους με επιστολές. Επιθυμία του ήταν να ταφεί δίπλα στους γονείς του και στον αγαπημένο του αδελφό Γιάννη. Ο Γαλατάς είναι το χωριό στον οποίο έγραψε τον Επιτάφιο, γενέθλιος τόπος του πατέρα του και δικό του καταφύγιο σε δύσκολες εποχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελετή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο και δεν θα επιτραπεί η είσοδος πολιτών.
Στην κηδεία έδωσσαν το «παρών» η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και πολλοί φίλοι του οικουμενικού Μίκη.
Αντί για λόγο, η κόρη του, Μαργαρίτα άρχισε να τραγουδά τους στίχους του τραγουδιού «Το παλικάρι», χωρίς μουσική, σε δικούς του στίχους και μουσική, που ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Τελειώνοντας το συγκινητικό τραγούδι της, περιορίστηκε να πει:«Θα είσαι πάντα ζωντανός στις καρδιές όλων των ανθρώπων μα περισσότερο στη δική μου καρδιά».
«Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε μια ζωή γεμάτη πάθος και ένταση. Αγωνίστηκε για τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και προπάντων της ενότητας των Ελλήνων. Τον αποχαιρετούμε όπως του αξίζει: τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ού αιώνα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο Μίκης Θεοδωράκης καθόρισε τις ζωές μας, μας ενέπνευσε, αφουγκράστηκε τη Ρωμιοσύνη», είπε μεταξύ άλλων στον επικήδειο λόγο του ο δήμαρχος Χανίων, προσθέτοντας ότι έδωσε ανάσα ελευθερίας σε όλους τους ανθρώπους. «Έζησε εκατό ζωές σε μία» ανέφερε, μιλώντας για σειρά πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη.
Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Κρήτης αναφέρθηκε τόσο στο μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη όσο και στην πολιτική του δράση.
Πάνω στο φέρετρο είχαν τοποθετηθεί βραβεία και παράσημα που του είχαν απονεμηθεί κατά τη διάρκεια του βίου του.
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ξεκίνησε η πομπή προς το νεκροταφείο Γαλατά.
Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ταφής, μουσικοί μαζί με τον Δημήτρη Μπάση ξεκίνησαν τραγούδια του αείμνηστου συνθέτη.
Συγκεκριμένα το τραγούδι με το οποίο αποχαιρέτησε ο Δημήτρης Μπάσης τον σπουδαίο συνθέτη ήταν το «Μάνα μου και Παναγιά».