Quantcast

Μετρό Γραμμή 4: Προσωρινή ανάδοχος η κοινοπραξία ΑΒΑΞ

Κατέθεσε προσφορά 1,15 δισ. ευρώ

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ.

 

 

Με μεγάλη νικήτρια την κοινοπραξία ΑΒΑΞ ΑΕ-GHELLA–ALSTOM ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διαδικασία αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών για τη νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Στις 2 το μεσημέρι, στα γραφεία της Αττικό Μετρό παρουσιάστηκαν, η Επιτροπή του διαγωνισμού, και από ένας μόνο εκπρόσωπος των δύο “μονομάχων”.

 

Εκεί ανοίχθηκαν οι προσφορές στην οποία μειοδότησε η κοινοπραξία στην οποία ηγείται η ΑΒΑΞ . Ουσιαστικά η αγορά όλο το προηγούμενο διάστημα είχε προδικάσει την εξέλιξη αυτή, και τώρα επιβεβαιώνεται. Η κοινοπραξία είναι πλέον επικεφαλής της κούρσας αναδοχής του “χρυσού” συμβολαίου των 1,8 δισ.ευρώ, του μεγαλύτερου δημόσιου έργου όλων των εποχών.

 

 

Μεγάλη χαμένη είναι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ–ANSALDO– HITACHI που είχε επενδύσει στο έργο, ενώ εδώ και καιρό, σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και μήνες προετοιμαζόταν για το σενάριο απώλειας του μεγάλου αυτού έργου. Ερώτημα αποτελεί αν θα υπάρξει κάποια συνέχεια με ενστάσεις ή προσφυγές μέχρι να φτάσουμε στις υπογραφές.

 

 

Τώρα για τη συνέχεια η επιτροπή θα πρέπει να συντάξει το πρακτικό του διαγωνισμού και να κατακυρωθεί από το Δ.Σ. της Αττικό Μετρό, δίνοντας οντότητα στην αναδοχή του έργου. Θα υπάρξει σύμφωνα με τον νόμο, μία δεκαήμερη περίοδος στην οποία μπορούν να κατατεθούν ενστάσεις. Περνώντας αυτό το διάστημα, θα ανακηρυχθεί ο προσωρινός ανάδοχος στον οποίο θα ζητηθούν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για την ανάληψη πλέον του έργου, μεταξύ των οποίων και η εγγυητική επιστολή καλής συμμετοχής.

 

 

Η σύμβαση κατασκευής θα φύγει για το Ελεγκτικό Συνέδριο και προτελευταίο βήμα είναι η αποστολή της στη Βουλή όπου θα γίνει και η πανηγυρική της παρουσίαση (είθισται για όλα τα χαρακτηριζόμενα ως “μεγάλα έργα”). Η μεγάλη ημέρα, θα είναι η ημέρα υπογραφής του έργου, μεταξύ της Αττικό Μετρό και του αναδόχου σχήματος.

 

 

Πρόκειται σαφώς για μία δικαίωση της κυβερνητικής επιλογής διάσωσης του διαγωνισμού, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή που διατήρησε και προχώρησε έναν κατά πολλούς “νεκρό διαγωνισμό” και της Αττικό Μετρό που μπόρεσε να φέρει εις πέρας ένα “mission impossible”.

 

Το ιστορικό του έργου

 

 

Στις 10 Απριλίου του 2017 η Αττικό Μετρό, 12 χρόνια μετά την πρώτη εξαγγελία για την υλοποίηση μίας νέας γραμμής Μετρό, προκηρύσσει τη δημοπράτηση της 4ης Γραμμής του Μετρό. Αρχικά ο διαγωνισμός ήταν να ξεκινήσει την 1η Ιουνίου όμως με δύο παρατάσεις, θα φτάσουμε στην 10η Αυγούστου 2017, όταν εκδηλώνουν ενδιαφέρον 4 ισχυρά σχήματα.

 

 

1. ΤΕΡΝΑ ΑΕ- VINCI-SIEMENS AG “TVS”
2. ΑΒΑΞ ΑΕ- GHELLA SpA –ALSTOM TRANSPORT S.A.
3. ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA
4. FCC – ARCHIRODON-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

 

 

Σχεδόν άμεσα, ξεκίνησαν εκατέρωθεν ενστάσεις ανάμεσα στους ενδιαφερομενους και από αυτή τη διαδικασία τέθηκε εκτός το σχήμα FCC – ARCHIRODON-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Ακολούθησε βροχή ενστάσεων και προσφυγών στο ΣτΕ και τελικά φτάσαμε στην 15η Μαρτίου 2019 όπου πραγματοποιείται η Β`φάση του διαγωνισμού. Σε αυτή, αποχωρεί την τελευταία στιγμή το σχήμα ΤΕΡΝΑ ΑΕ- VINCI-SIEMENS. Στην τεχνική προσφορά παίρνει προβάδισμα η κοινοπραξία στην οποία ηγείται η ΑΒΑΞ όμως αυτό λίγη σημασία έχει καθώς ο διαγωνισμός είναι “μειοδοτικός”, δηλαδή το έργο αναλαμβάνει αυτός που στο τελικό στάδιο θα δώσει την μεγαλύτερη έκπτωση.

Περνώντας στην πιο κρίσιμη φάση του διαγωνισμού οι δύο κοινοπραξίες που έμειναν στην κούρσα διεκδίκησης του έργου, ΑΒΑΞ ΑΕ- GHELLA SpA –ALSTOM TRANSPORT και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA, καταθέτουν προσφυγές στο ΣτΕ ενώ αντίστοιχες προσφυγές κατατίθενται από τα σχήματα της ΤΕΡΝΑ και του Μυτιληναίου. Οι δύο τελευταίες απορρίπτονται, όμως στην εκδίκαση των προσφυγών των δύο διεκδικητών, οι αιτιάσεις και των δύο που αφορούσαν το πρακτικό αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών, γίνονται δεκτές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να μπλοκάρει και να απειλείται με ακύρωση. Ειδικά στην περίπτωση που οι κύριες προσφυγές γίνονταν δεκτές στη δεύτερη και κρίσιμη εκδίκαση του ΣτΕ. Σε όλη αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε πολλές ευκαιρίες να ακυρώσει και να επαναδημοπρατήσει το έργο, όμως με μία προφανώς πολιτική απόφαση αποφασίζεται να προχωρήσει με κάθε τρόπο ο διαγωνισμός και να ολοκληρωθεί.

Αναζητώντας τη λύση, η Αττικό Μετρό προχωρά σε επαναξιολόγηση του πρακτικού και πριν από ένα περίπου μήνα το στέλνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο νέο πρακτικό δεν γίνεται καμία ένσταση και ο δρόμος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ανοίγει και πάλι. Λίγες μέρες αργότερα, οι δύο προσφυγές των δύο σχημάτων που διεκδικούν το έργο αποσύρονται και έτσι φτάσαμε στην σημερινή ιστορική μέρα για το έργο.

 

 

Ποια είναι η νέα “πορτοκαλί” Γραμμή του Μετρό της Αθήνας

 

 

Η νέα Γραμμή 4 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ θα καλύψει κυρίως πυκνοκατοικημένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων (9 σταθμούς) και των πέριξ Δήμων. Θα ξεκινά από το Άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι και περνώντας από Κυψέλη, Γκύζη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ιλίσια και Ζωγράφου θα καταλήγει στο Γουδή. Θα έχει μήκος 12,9χλμ και θα περιλαμβάνει 15 υπόγειους σταθμούς. Στη σύμβαση περιλαμβάνεται και η προμήθεια 18 υπεραυτόματων συρμών που θα κινούνται χωρίς οδηγό. Σταθμοί Ανταπόκρισης θα είναι οι Σταθμοί: Ακαδημίας (με στ.Πανεπιστήμιο-Γραμμή 2), Ευαγγελισμός (με Γραμμή 3). Στην Ακαδημία θα υπάρχει συνδετήρια υπόγεια διάβαση που θα ενώνει τη Γραμμή 4 με τη Γραμμή 2. Για την κατασκευή θα χρησιμοποιηθούν 2 Μετροπόντικες (ένας σε κάθε άκρο) για να συντομεύσει ο χρόνος διάνοιξης, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τρίτο εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Η γραμμή 4 θα κατασκευαστεί με πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά, θα υπάρχει μία σήραγγα διπλής κατεύθυνσης, όλοι οι σταθμοί θα είναι πλάγιοι, όμως θα διαθέτουν συρμούς υπεραυτόματους που θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό ενώ θα υπάρχουν θύρες ασφαλείας στις αποβάθρες οι οποίες θα ανοίγουν μόνο όταν ο συρμός θα έχει φτάσει και θα έχει ακινητοποιηθεί.

 

Θα κατασκευαστούν οι παρακάτω σταθμοί:

 

 

1.Σταθμός ‘Άλσος Βεΐκου, Διασταύρωση Βεΐκου και Τραλλέων,
2.Σταθμός Γαλάτσι, Διασταύρωση Γαλατσίου και Βεΐκου,
3.Σταθμός Ελικώνος,
4.Σταθμός Κυψέλη, Πλατεία Κυψέλης,
5.Σταθμός Δικαστήρια, Διασταύρωση Ευελπίδων και Μουστοξύδη,
6.Σταθμός Αλεξάνδρας, Διασταύρωση Αλεξάνδρας και Μουστοξύδη,
7.Σταθμός Εξάρχεια, Πλατεία Εξαρχείων,
8.Σταθμός Ακαδημία, Διασταύρωση Ακαδημίας και Σίνα,
9.Σταθμός Κολωνάκι, Πλατεία Κολωνακίου,
10.Σταθμός Ευαγγελισμός, Διασταύρωση Βασ. Σοφίας, Ριζάρη και Βασ. Κωνσταντίνου,
11.Σταθμός Καισαριανή, Διασταύρωση Υμηττού και Εθν. Αντιστάσεως,
12.Σταθμός Πανεπιστημιούπολη, Εθν. Αντιστάσεως,
13.Σταθμός Ιλίσια, Πλατεία Κύπρου,
14.Σταθμός Ζωγράφου, Πλατεία Γαρδένια
15.Σταθμός Γουδή, Πλατεία Ελευθερίας

 

Μετρό Γραμμή 4: Προσωρινή ανάδοχος η κοινοπραξία ΑΒΑΞ

Μετρό Γραμμή 4: Προσωρινή ανάδοχος η κοινοπραξία ΑΒΑΞΠερισσότερα εδώ: https://timeline.gr/ellada/metro-grammi-4-prosorini-anadochos-i-koinopraxia-avax/

Δημοσιεύτηκε από Timeline.gr στις Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020