Quantcast

Μέτρα κορωνοϊού: Οι λόγοι που έφεραν τη «χαλάρωση» στο testing και τα γήπεδα

Η κυβέρνηση ενέκρινε την εισηγηση των ειδικών για τη διενέργεια ενός self test εβδομαδιαίως για τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς όπως επίσης και την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 100% - Ποια μέτρα αναμένεται να αρθούν το προσεχές διάστημα

Με την απόφαση της μείωσης των διαγνωστικών ελέγχων (testing) στους μαθητές, παρά τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, συνεχίζεται η πορεία προς την κανονικότητα. Η απόφαση της κυβέρνησης κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τη διενέργεια ενός self test εβδομαδιαίως για τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, από τα δύο που ίσχυαν μέχρι σήμερα, αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα της κυβέρνησης προς τη γενική αποκλιμάκωση των μέτρων. Στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, από το 75% στο 100%.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Θάνο Πλεύρη, από τη Βουλή σήμερα, επόμενοι σταθμοί στην χαλάρωση των μέτρων θα αποτελέσουν τα τεστ, η είσοδος στους κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους και η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Παρόλο που μέχρι στιγμής επισημαίνεται από τους ειδικούς η «αποσύζευξη» των κρουσμάτων και των «σκληρών» δεικτών, οι νέες εισαγωγές ασθενών αλλά και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας παρουσιάζουν μικρή αύξηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr και του protothema.gr, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες και ειδικές κλίνες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ και Αρν. Πίεσης) σκαρφάλωσε σήμερα στους 3.020, έναντι των 2.988 νοσηλευομένων χθες. Οι εισαγωγές παρουσιάζουν και αυτές μικρή άνοδο, φτάνοντας σήμερα τις 441 έναντι των 371 ακριβώς μια εβδομάδα πριν.

Τι οδήγησε την Επιτροπή στη μείωση του testing στους μαθητές

Oι καθημερινές διαγνώσεις του κορωνοϊού εξακολουθούν να ξεπερνούν σταθερά τις 20.000, με 23.106 σήμερα, όμως τα κρούσματα σε παιδιά εμφανίζουν μια σχετική σταθεροποίηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 14-20 Μαρτίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ανέρχεται στους 37.692, αποτελώντας το 25% του συνόλου των κρουσμάτων Covid-19. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται μείωση της τάξης του 7% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαρτίου το αντίστοιχο ποσοστό κρουσμάτων στους ανήλικους ανερχόταν στο 30% του συνόλου των διαγνώσεων.

Η μειωμένη αλλά σταθερή διασπορά του κορωνοϊού σε μικρότερες ηλικίες εξηγείται από τη φυσική ανοσία που έχουν αποκτήσει αρκετά παιδιά μέσω της νόσησης. Από την άλλη, μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό ανηλίκων έχει ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση στις 14 Μαρτίου σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη, ανέφερε ότι έχει εμβολιαστεί περίπου:

το 18,7% στην ηλιακή ομάδα 5-11

το 44% στην ηλικιακή ομάδα 12-14

το 58% στην ηλικιακή ομάδα 15–17.

Συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού σε νησιά και αστικά κέντρα

Ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες περίπου 15 ημέρες και είναι απόρροια της κινητικότητας του πληθυσμού το τριήμερο της Αποκριάς, αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα στα ποσοστά της θετικότητας ορισμένων περιοχών της χώρα. Ωστόσο, ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης, το Rt, δεν παρουσίασε ιδιαίτερες μεταβολές και έμεινε σταθερός στο 1,04.

Διόλου σταθερά όμως δεν έμειναν τα ποσοστά θετικότητας ορισμένων νησιών και μεγάλων αστικών κέντρων. Ειδικότερα, το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε στην Άνδρο (8,87%), με την Ικαρία να ακολουθεί με 8,75%, σημειώνοντας σχεδόν διπλάσια αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όποτε και ανήλθε στο 4,91%. Τέλος, θετικότητα πάνω από το 5% παρουσιάζεται και σε ακόμα έξι Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ): στην ΠΕ Τήνου (6,41%), στην ΠΕ Λευκάδας (5,61%), στην ΠΕ Νάξου (5,45%), στην ΠΕ Ευρυτανίας (5,31%), στην ΠΕ Λακωνία (5,17%) και στην ΠΕ Χίου (5,05%).

Επισημαίνεται ότι στις ΠΕ Ικαρίας, Άνδρου, Νάξου και Τήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκε αυτή τη βδομάδα ανάλογη αύξηση στα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, αποδεικνύοντας την μεγάλη διασπορά.

Εν τέλει, όμως, δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα η συνολική θετικότητα στην επικράτεια, η οποία ανήλθε σε 3,26%, έναντι 3,02% την εβδομάδα 7 έως 13 Μαρτίου (αύξηση 7,94%).

Με μόλις λίγα 24ώρα να μας χωρίζουν από ακόμα ένα τριήμερο, που αποτελεί μια ευκαιρία για νέες εξορμήσεις εκτός της πρωτεύουσας, αναμένεται να δούμε πώς θα επηρεαστεί περαιτέρω η πορεία της επιδημίας.