Στη δημιουργία ειδικών χώρων παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά του Βορείου Αιγαίου προχωράει η περιφέρεια.
Ειδικότερα, για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού στις δομές αυτές, όπου διαβιούν περίπου 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αποφασίστηκε από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να γίνει προμήθεια και να τοποθετηθούν έξω από κάθε ΚΥΤ οικίσκοι στους οποίους θα παρέχονται υπηρεσίες υγείας.
Παράλληλα, θα γίνει πρόσκληση για την πρόσληψη με υψηλό μισθό προκειμένου να τριών γιατρών για κάθε ΚΥΤ, εκ των οποίων ένας θα επιχειρηθεί να είναι παιδίατρος, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανηλίκων.
«Σκοπός μας να αποσυμφορηθούν πλήρως τα νοσοκομεία αφού στα μικρά αυτά υγειονομικά κέντρα θα γίνεται η επιλογή όσων απαιτείται να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και μόνο αυτών», δήλωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. Όπως διευκρίνισε η λειτουργία των χώρων θα είναι «σε δύο βάρδιες για να δοθεί η μάχη, σε συνεργασία με το σύστημα υγείας, να αντιμετωπιστεί κάθε πιθανότητα επέκτασης της πανδημίας στην κοινότητα των αιτούντων άσυλο».
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού σε όσους βρίσκονται στα ΚΥΤ από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στο πλαίσιο αυτών, όσοι αφίχθησαν στα νησιά μετά την 1η Μαρτίου θα συνεχίσουν να παραμένουν εκτός ΚΥΤ μέχρι να γίνει μεταφορά τους σε κλειστές δομές της ηπειρωτικής χώρας.
Θα υπάρξει επίσης περιορισμός της κυκλοφορίας όσων διαμένουν στα ΚΥΤ με διάρκεια ισχύος 30 ημέρες. Η μετάβαση, όσων διαμένουν στα ΚΥΤ, προς τα αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους θα είναι ελεγχόμενη. Συγκεκριμένα, θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης ανά μία ώρα σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ.
Οι ομάδες αυτών των ατόμων θα απαρτίζονται μόνο από ένα μέλος ανά οικογένεια. Ο συντονισμός και έλεγχος της ανωτέρω κυκλοφορίας όσων διαμένουν στα ΚΥΤ, θα πραγματοποιείται με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η μετάβασή τους θα γίνεται μόνο με την αποκλειστική χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς ελεγχόμενης και περιορισμένης κίνησης. Θα προκριθεί όπου είναι εφικτή η τροφοδοσία των διαμενόντων με τηλεφωνικές παραγγελίες.
Άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής των ΚΥΤ Κω και Λέρου σε κλειστές δομές, μετά και από έγγραφο του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, ενώ επιταχύνεται η διαδικασία ολοκλήρωσης του νέου κλειστού κέντρου Σάμου, σε μικρότερη έκταση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, σε συνέχεια πρόσφατης απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, με ταυτόχρονο κλείσιμο της ανοικτής δομής στο Βαθύ.
«Από την πρώτη στιγμή, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας με κάθε κόστος, και για τους κατοίκους των νησιών και για όσους διαμένουν στα ΚΥΤ. Τα μέτρα αυτά κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση» σημείωσε ο υπουργός Νότης Μηταράκης.