Quantcast

Θεσσαλονίκη: 35χρονος αποτύπωσε το προσφυγικό δράμα σε πακέτα τσιγάρων

Τι δηλώνει ο ίδιος για την τέχνη του

Τη δική του ιστορία, που «ακουμπά» και την ιστορία πολλών ανθρώπων που μένουν σε δομές, «αφηγείται» ο 35χρονος πρόσφυγας από το Μαρόκο Ilias Azouagh, με τα έργα του, που φιλοξενούνται στο Μουσείο Προσφύγων, στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση με τίτλο «ΖΩγραφίζοντας PAINtings».

 

 

 

Παράλληλα με την έκθεση των έργων, ο Ilias συντονίζει στον χώρο του Μουσείου Προσφύγων εικαστικό εργαστήριο με μη συμβατικά υλικά που χρησιμοποίησε και ο ίδιος, αρχικά, για να δημιουργήσει. Την έκθεση και το εργαστήριο διοργανώνει η ομάδα ενδυνάμωσης Κοινοτήτων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που δραστηριοποιείται στις Δομές.

Ο καλλιτέχνης δημιούργησε τα έργα την περίοδο που ήταν σε ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών) για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Στην αρχή δεν είχε υλικά στη διάθεσή του και ζωγράφιζε στο χαρτί από το πακέτο τσιγάρων, με αυτοσχέδια χρώματα, από πατάτα, σπίρτο, καπνό, κέτσαπ, μουστάρδα, οδοντόκρεμα και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να βρει.

Στη συνέχεια, οι φύλακες αναγνώρισαν το ταλέντο του και του έδωσαν χρώματα, τα οποία και χρησιμοποίησε. Αλλά, αντί για το κλασικό χαρτί, που «ρουφάει», όπως λέει, το χρώμα επέλεξε να συνεχίσει να εκφράζεται με τα πακέτα τσιγάρων.

Τι δηλώνει ο ίδιος για την τέχνη του

«Η ζωγραφική για εμένα είναι ζωή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Azouagh, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει, μέχρι στιγμής, 120 έργα σε πακέτα τσιγάρων και συνεχίζει. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει από μικρός, με θέμα τα αγαπημένα του ζώα και τα χρώματα που του έκαναν δώρο οι γονείς του. Δεν λαχταρούσε, όπως τα περισσότερα παιδιά, ένα παγωτό, ή μια σοκολάτα, το πρόβλημα του ήταν πως θα βρει χρώματα.

Ερωτηθείς για την ιστορία πίσω από τα έργα της έκθεσης, υπογράμμισε: «Η ζωή είναι περίπλοκη. Ό,τι βλέπω στη ζωή περίπλοκο, προσπαθώ να το αποτυπώσω σε χαρτί, μέσω μιας ζωγραφιάς. Το μυαλό μου με ωθεί να φεύγω τόσο μακριά, μέχρι και σε άλλους πλανήτες για να βρω ζωγραφιές και να τις αποτυπώσω».

Πού μένει αυτήν τη στιγμή

Ο Ilias Azouagh μένει αυτή την περίοδο σε δομή φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, αλλά όταν τον ρωτάμε για την προσωπική του ιστορία απαντά πως δεν θέλει να την αφηγηθεί… Θα ήθελε να εκδώσει ένα βιβλίο με τα έργα της έκθεσης, ενώ στην ερώτηση, αν σκέφτεται να συνεχίσει το ταξίδι του προς κάποια άλλη χώρα, λέει ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει «χορτάσει» την Ελλάδα. «Μόλις γίνει αυτό, τότε θα σκεφτώ τα επόμενα βήματα», τονίζει.

Τη δύναμη, την ανθεκτικότητα και τη δημιουργικότητα που αναδεικνύουν τα έργα του καλλιτέχνη και η χρήση απρόσμενων υλικών επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Λαμπρινή Σταμάτη από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Πρόσθεσε δε, ότι την έκθεση επισκέφθηκαν πρόσφυγες από τη Δομή Πολυκάστρου Κιλκίς και πολλοί Θεσσαλονικείς και όλοι είχαν την εμπειρία να δουν τα έργα και να χρησιμοποιήσουν καθημερινά υλικά για να ζωγραφίσουν.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουλίου και είναι ανοιχτή καθημερινές, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ