Κάρπαθος: Φωτογραφία-ντοκουμέντο από τη διάσωση των 220 μεταναστών – Σε εξέλιξη η επιχείρηση

Το χρονικό της πορείας των μεταναστών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση περισυλλογής των -συνολικά- 220 μεταναστών, οι οποίοι κινούνταν με σκάφος 70 ναυτικά μίλια νότια της Καρπάθου.

 

 

Όπως αναφέρεται το protothema.gr, το νέο δρομολόγιο, που ακολούθησαν οι μετανάστες, φέρεται να έχει προβληματίσει τις λιμενικές αρχές.

Το περιστατικό με τους κατά προσέγγιση 220 μετανάστες δείχνει ότι οι διακινητές προωθούν τους μετανάστες από τον Λίβανο προς Ιταλία μέσω ανοικτής θάλασσας όπου οι συνθήκες είναι πολύ επικίνδυνες και δύσκολα διαχειρίσιμες από τις Λιμενικές Αρχές λόγω μεγάλης απόστασης από τη στεριά.

Είναι το τέταρτο περιστατικό από την αρχή του χρόνου στη συγκεκριμένη ρότα, Λίβανος-Ιταλία και το δεύτερο που εμπλέκεται η Ελλάδα αφού το σκάφος μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, αυτή την ώρα μεταφέρονται με φορτηγό πλοίο που τους περισυνέλεξε στην Κω, όπου αναμένονται σήμερα το μεσημέρι.  Σύμφωνα με τον πλοίαρχο  του φορτηγού πλοίου  είναι  όλοι καλά στην υγεία τους.

Το χρονικό

Το Λιμενικό ενημερώθηκε από τις ιταλικές αρχές που προφανώς παρακολουθούσαν το 16μετρο παλιάς κατασκευής ξύλινο αλιευτικό σκάφος, ότι έμεινε ακυβέρνητο 70 ναυτικά μίλια νότια της Καρπάθου, με τους ανέμου να πνέουν με ένταση επτά μποφόρ. Το Λιμενικό έκανε προσπάθειες να επιβεβαιώσει το συμβάν και τα κατάφερε μέσω ενός παραπλέοντος εμπορικού πλοίου που εντόπισε το αλιευτικό. Χρειάστηκαν δύο ώρες το φορτηγό πλοίο να προσεγγίσει το αλιευτικό και να περισυλλέξει τους μετανάστες τον αριθμό των οποίων έδωσε κατά προσέγγιση ο πλοίαρχος χωρίς να αναφέρει υπηκοότητες. Δόθηκε εντολή να κατευθυνθούν προς την Κω όπου θα φιλοξενηθούν στη οργανωμένη δομή μεταναστών που υπάρχει εκεί.

«Μετά και το περιστατικό αυτό υπάρχουν φόβοι ότι η “γραμμή” θα συνεχίσει να λειτουργεί με ακόμη περισσότερα δρομολόγια. Λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για δρομολόγιο μέσω ανοικτής θάλασσας δημιουργεί ανησυχίες» επεσήμαναν στο protothema στελέχη του Λιμενικού.

Δείτε φωτογραφία:

a7084045-9805-482e-801c-d72c53de0241