Ελληνοτουρκικά: Αυξημένη ετοιμότητα στον Έβρο για νέα «υβριδική» επίθεση της Τουρκίας – Η απάντηση που ετοιμάζει η Ελλάδα

Απόψε η ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις και προκλήσεις της Άγκυρας, εναντίον της χώρας μας.

 

 

Η κυβέρνηση βλέπει οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας, που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και προωθεί μετανάστες στα χερσαία σύνορα μας στον Έβρο.

Μάλιστα, διπλωμάτες και αναλυτές πιστεύουν, ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει νέα, συντονισμένη εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων με υβριδικού τύπου επίθεση στον Έβρο, και ότι επιχείρησε με την ομιλία του στα Ηνωμένα ‘Έθνη να δώσει «μια ιδέα» στους διεθνείς παράγοντες «απέναντι στη λογική αντίδραση της Ελλάδας».

Επίσης, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως ο στόχος είναι διττός. Στοχεύει και στο να εμφανίσει την Ελλάδα ως εχθρό του μουσουλμανικού κόσμου, δεδομένου ότι οι κατατρεγμένοι αυτοί άνθρωποι προέρχονται κατά βάση από μουσουλμανικές χώρες.

Το σχέδιο της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές. Η Ελληνική Αστυνομία σε συντονισμό με τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τους ακρίτες του Έβρου βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση, υλοποιώντας το επιχειρησιακό Σχέδιο «Ακρίτας».

Μόνο την Τετάρτη, 1.500 παράτυποι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα μας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σύμφωνα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, σε πολλές περιπτώσεις τους μεταφέρουν οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στα σύνορά μας.

«Η «απειλή» επί του παρόντος δεν έχει πάρει τη μορφή που είχε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να μην επιτρέψουμε να υπάρξει το παραμικρό» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Επέκταση του φράχτη και άλλοι 250 συνοριοφύλακες

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, καθώς και η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης με ό,τι πιο σύγχρονο μέσο υπάρχει.

Παράλληλα, από την αρχή του νέου έτους αναμένεται να τοποθετηθούν 250 νέοι συνοριοφύλακες, ενώ προωθείται και στενότερη συνεργασίας με τη γειτονική Βουλγαρία, που επίσης αντιμετωπίζει την ίδια πρόκληση.

Απόψε η ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί απόψε στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Τούρκο Πρόεδρο, φέρνοντας στο «φως» τις μεθοδεύσεις Ερντογάν και καταρρίπτοντας όλα τα ψεύδη και τα fake news που επιστράτευσε τις τελευταίες ημέρες για να εμφανίσει την Ελλάδα ως χώρα, που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με συγκεκριμένα διπλωματικά «όπλα» ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει το «παιχνίδι» Ερντογάν με τους μετανάστες και την εργαλειοποίηση τους για την επίτευξη των στόχων του.