Χανιά: Στο «Σαμαριά» οι 483 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε σκάφος – Ανάμεσά τους 137 παιδιά

Υπάρχει άμεση ανάγκη για υποδήματα νούμερο 40 και πάνω, αλλά και για κάλτσες, καθώς οι περισσότεροι μετανάστες ήταν βρεγμένοι και ξυπόλυτοι

Η καταμέτρηση των μεταναστών που εντοπίστηκαν να πλέουν σε ακυβέρνητο πλοιάριο ανοιχτά της Παλαιόχωρας Χανίων, ολοκληρώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες του ενημερωτικού μέσου cretapost.gr, πρόκειται για συνολικά 483 μετανάστες, οι οποίοι από χθες, Πέμπτη, φιλοξενούνται στο πλοίο «Σαμαριά», που έχει δέσει στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Από αυτούς οι 336 είναι άνδρες, οι 10 γυναίκες, ενώ υπάρχουν συνολικά 137 παιδιά (128 αγόρια και 9 κορίτσια).

Ξυπόλυτοι οι περισσότεροι – Έκκληση για παπούτσια

Σημειώνεται πως μετά το πέρας της αποβίβασης των μεταναστών, πλήθος εθελοντών έσπευσαν να προσφέρουν στους εκατοντάδες ανθρώπους ό,τι είχαν ανάγκη, τη στιγμή που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ήδη έχει στείλει τρία άτομα προσωπικό καθώς και ένα φορτηγό γεμάτο με σκηνές, sleeping bag και κονσέρβες.

Την σίτιση των μεταναστών έχει αναλάβει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ την ίδια ώρα, ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι εθελοντές βοηθούν, όπου καθίσταται ανάγκη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το στέκι μεταναστών στα Χανιά, την Τετάρτη παραδώσανε κουβέρτες και σκεπάσματα, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη για υποδήματα νούμερο 40 και πάνω, αλλά και για κάλτσες, καθώς οι περισσότεροι μετανάστες ήταν βρεγμένοι και ξυπόλυτοι.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τους διακινητές

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των λιμενικών αρχών για τον εντοπισμό και την σύλληψη των διακινητών, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταθέσεις των μεταναστών, οι οποίοι και αναμένεται να υποδείξουν ποιοι ήταν εκείνοι που οργάνωσαν αυτό το ταξίδι.

Το χρονικό του εντοπισμού

Υπενθυμίζεται ότι το σάπιο πλοιάριο αναχώρησε από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και εντοπίστηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν εξέπεμψε σήμα SOS, 18 ναυτικά μίλια νότια της Παλαιόχωρας.

Αμέσως, στήθηκε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ωστόσο, όταν το πλοίο έδεσε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας 350 περίπου μετανάστες αρνήθηκαν να το εγκαταλείψουν, λέγοντας πως ήθελαν άμεσα να πάνε στην Ιταλία.

Τελικά, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή τους ανάγκασαν να αποβιβαστούν από το σαπιοκάραβο και να μεταφερθούν στο πλοίο «Σαμαριά», όπου και φιλοξενούνται.