Μεταναστευτικό: Σε διαδήλωση αλληλεγγύης καλούν οι πρόσφυγες του Ελαιώνα

Σε νέες κινητοποιήσεις καλούν οι πρόσφυγες του Ελαιώνα

Κραυγή αγωνίας από τις κοινότητες προσφύγων που ζουν στο καμπ Ελαιώνα, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο ανακοινωμένο κλείσιμο της δομής ούτε στην απομάκρυνση προσφύγων σε άλλες δομές εκτός αστικού ιστού. Επίσης, ζητούν να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης των προσφύγων.

Με ανοιχτή επιστολή τους (και παραλήπτες μεταξύ άλλων τον υπουργό Μετανάστευσης, τον δήμαρχο Αθηναίων, τα κόμματα κ.ά.) κατηγορούν τις ελληνικές αρχές πως δεν τους βλέπουν ως ανθρώπινα όντα που εξαναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή, αλλά ως «πρόβλημα που πρέπει να κρύψουν, παίρνοντάς μας μακριά από τα μάτια των Ελλήνων πολιτών, κλείνοντάς μας σε camps μακριά από τις πόλεις, μακριά από το υπόλοιπο της κοινωνίας».

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν σε διαδήλωση αλληλεγγύης για την ερχόμενη Τρίτη 28 Ιουνίου, η οποία θα ξεκινήσει από τις πύλες του καμπ, με κατεύθυνση το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (Παρασκευή), κοινότητες προσφύγων προχώρησαν σε κατάληψη της δομής του Ελαιώνα, ενώ στις αρχές της εβδομάδας, η Επιτροπή Προσφύγων του Καμπ Ελαιώνα και η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ελαιώνα είχαν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις έξω από τη δομή, επιτυγχάνοντας μάλιστα να σταματήσει η προγραμματισμένη απομάκρυνση και μεταφορά 226 προσφύγων σε άλλο καμπ.

Η ανοιχτή επιστολή των προσφύγων
Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη
Προς το Δήμο των Αθηνών και το δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη
Προς τον IOM Gianluca Rocco
Προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, την κοινωνία των πολιτών και τον Τύπο

Εμείς, οι άνθρωποι, οι οικογένειες, οι αιτούντες άσυλο του προσφυγικού camp του Ελαιώνα, εκφράζουμε με την παρούσα επιστολή τα αιτήματά μας, τα οποία είναι:

1.Η διακοπή κάθε προσπάθειας να κλείσει το camp του Ελαιώνα.

2.Η διακοπή κάθε προσπάθειας εξαναγκαστικής εκτόπισης των κατοίκων του camp.

3.Η δέσμευση από το Δήμο των Αθηνών και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, να βεβαιώσουν ότι οι υπηρεσίες υποστήριξης που παρέχονται από τους οργανισμούς και τους κοινωνικούς λειτουργούς που δραστηριοποιούνται στο camp δεν πρόκειται να διακοπούν.

4.Η δέσμευση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να εγγυηθεί την απολαβή του επιδόματος στους κατοίκους του camp, που θεμελιώνεται στο πρόγραμμα Εστία

5.Η δέσμευση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να βεβαιώσει πως οι άνθρωποι που μεταφέρονται από προσφυγικά camps σε στεγαστικά προγράμματα υπό το πρόγραμμα Εστία τους τελευταίους μήνες δεν θα εξαναγκαστούν να αφήσουν τα σπίτια τους πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου τους.

Όταν φτάσαμε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, δραπετεύσαμε από ένα περιβάλλον σύγκρουσης, βίας, δίωξης. Εδώ φέραμε την ελπίδα μας ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε μια νέα ζωή, για εμάς και τα παιδιά μας, εν ειρήνη.

Αλλά οι ελληνικές Αρχές δεν μας βλέπουν ως ανθρώπινα όντα που εξαναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή: βλέπουμε σε εμάς ένα πρόβλημα που πρέπει να κρύψουν, παίρνοντάς μας μακριά από τα μάτια των Ελλήνων πολιτών, κλείνοντάς μας σε camps μακριά από τις πόλεις, μακριά από το
υπόλοιπο της κοινωνίας.

Το δικαίωμα στην υγεία δεν διασφαλίζεται σε αυτά τα camps, όπως και το δικαίωμα της εκπαίδευσης των παιδιών, όπως και το δικαίωμα ζήσουμε ως ελεύθερα ανθρώπινα όντα. Για αυτούς των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι ακόμα χειρότερες, καθώς αναγκάζονται να δουλέψουν σε συνθήκες εκμετάλλευσης και εκβιασμού, αδυνατώντας να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας όταν αρρωσταίνουν, ρισκάροντας καθημερινά να απελαθούν στις ίδιες χώρες από τις οποίες είχαν δραπετεύσει, επειδή η ζωή τους ήδη βρισκόταν σε κίνδυνο.

Αλλά εμείς ξέρουμε ότι οι Έλληνες δεν είναι όσο ρατσιστές είναι η κυβέρνησή τους. Τους ζητάμε να δείξουν την αλληλεγγύη τους, και να στηρίξουν τον αγώνα μας να ζήσουν μαζί, ελεύθεροι/ες και ίσοι/ες.

Προκειμένου να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας, καλούμε λοιπόν σε διαδήλωση τη Τρίτη 28 Ιουνίου στις 6 μ.μ., η οποία θα ξεκινήσει από τις πύλες του camp του Ελαιώνα και θα κατευθυνθεί στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου αναμένουμε να γίνουμε δεκτοί/ες.