Μάχη με τον χρόνο προκειμένου να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό τα κενά νοσούντων υπαλλήλων από κοροναϊό σε όλο τον δημόσιο τομέα, αλλά και νέα μέτρα, με πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού από τον Φεβρουάριο, φέρνει η διαρκής εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Οι εκτιμήσεις για περίπου 55.000 κρούσματα κατά μέσο όρο το διάστημα 19-22 Ιανουαρίου προκαλούν πονοκέφαλο, ιδιαίτερα όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στο ΕΣΥ.
Την ίδια ώρα τα δεκάδες κρούσματα σε υγειονομικούς αποψιλώνουν τα νοσοκομεία από προσωπικό, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, τα φύλλα πορείας στους οποίους θα παραδοθούν έως τη Δευτέρα για να καλύψουν τα κενά.
Σήμερα Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα αποσταλούν τα πρώτα φύλλα πορείας για την επιστράτευση των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, καθώς σε καραντίνα υπολογίζεται (από την ΠΟΕΔΗΝ) ότι βρίσκονται σήμερα 2.500 γιατροί και νοσηλευτές.
Παράλληλα συνεχίζεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα διαθέσει το 10-15% των απλών κλινών του για περιστατικά covid (πάνω από 800 σε Αθήνα, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη) αλλά και άλλες 700 απλές κλίνες σε non covid περιστατικά. Ταυτόχρονα το σύνολο των κλινών Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα (ξεπερνούν τις 200) διατίθενται στο ΕΣΥ.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί και η κατάσταση στα Σώματα Ασφαλείας, όπου μέχρι σήμερα έχουν μπει σε καραντίνα περίπου 2.000 ένστολοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανήμερα των Θεοφανίων εντοπίστηκαν 200 κρούσματα.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη λύση επέκτασης της τηλεργασίας, σε υπηρεσίες που είναι εφικτή η λύση αυτή, αλλά και σε αλλαγή του ωραρίου για τις μάχιμες ομάδες (περιπολικά, ΜΑΤ, Oμάδα ΔΙΑΣ κ.α.), με επιπλέον ώρες εργασίας.
Εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που νοσήσει μεγάλος αριθμός εργαζομένων επεξεργάζεται και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να μην παραλύσουν οι συγκοινωνίες.
Σε σχεδιασμό πλήρωσης των κενών που δημιουργούνται από τη νόσηση υπαλλήλων, προχωρούν και άλλα υπουργεία.
Το Μέγαρο Μαξίμου επικαιροποιεί καθημερινά τον σχεδιασμό του ενόψει της κορύφωσης της Όμικρον στην Ελλάδα, την οποία ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τοποθέτησε στο διάστημα μεταξύ 19-22 Ιανουαρίου με περίπου 55.000 ημερησίως.
Την ερχόμενη εβδομάδα στις κυβερνητικές συσκέψεις αλλά και σε αυτές των επιστημόνων θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα από την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα, η απόδοση των μέτρων που έχουν ισχύ ως τις 16 Ιανουαρίου αλλά και αν απαιτούνται νέα μέτρα και προς ποια κατεύθυνση.
Βέβαιο θεωρείται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η επτάμηνη ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους, ενώ η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο.
Με τη νέα επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος που παρατηρείται, η κυβέρνηση θέλει να έχει ακριβή εικόνα για το ποιες ηλικίες έχουν μείνει πίσω στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και να προχωρήσει σε στοχευμένες κινήσεις.