Quantcast

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Σκέψεις για νέα μέτρα φέρνει η διασπορά της

Ο φόβος για τους εμβολιασμένους

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στη χώρα για τη νέα παραλλαγή Όμικρον, παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις για ελαφρά συμπτώματα.

 

 

 

Η μία χώρα μετά την άλλη, επιβάλλουν μέτρα εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων. Στη χώρα μας οι αρχές προσπαθούν να καθυστερήσουν την εξάπλωση της Όμικρον, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο με παράλληλη αύξηση των εμβολιασμών.

Πλεύρης: Δεν αποκλείονται νέα μέτρα

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και απαντώντας στο αν αναμένονται νέα μέτρα και στη χώρα μας, ο είπε ότι «αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Δέλτα, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους. Από την άλλη, πράγματι, η Όμικρον μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Όμικρον – που θα γίνει και στη χώρα μας – να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα.

«Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown, αλλά θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστούν»

Σχετικά με το αν έχει εκπονηθεί κάποιο έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο ίδιος τόνισε ότι «Το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Όμικρον, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown. Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε. Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών».

Μιλώντας για τον πολιτικό «σεισμό» που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και κατά πόσο η κυβέρνηση είχε γνώση της, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «η μελέτη αυτή δεν έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, και στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει επίσημη κατάθεσή της. Αν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, αυτός που το είπε να πει με ποιον έχει γίνει».

«Δε θα αλλάζαμε κάτι αν είχαμε στα χέρια μας τη μελέτη»

«Δεν προκύπτει ότι θα αλλάζαμε κάποια πράγματα. Η μελέτη αναφέρει ότι αν είναι πάνω από 400 διασωληνωμένοι υπάρχει αυτόματα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Άρα το ζητούμενο είναι να μη φτάνει κάποιος στη ΜΕΘ. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είχαν αυτή τη στόχευση. Επίσης προκύπτει ότι όσοι βρισκόταν εκτός ΜΕΘ είχαν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας, για αυτό αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από τις 550 στις 1300. Δεν μπορούσαμε να τις αυξήσουμε παραπάνω, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι συγκεκριμένο. Το τρίτο είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς, που έχει κάνει η κυβέρνηση ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και με την υποχρεωτικότητα», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης στο ίδιο θέμα.

«Εκτιμώ ότι δε θα υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας»

«Αυτή τη στιγμή όπως κινούνται οι εμβολιασμοί κατά την εκτίμησή μου δε θα χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας. Η ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει είναι οι άνω των 60. Αν χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας θα έχουμε κριτήριο την επιβάρυνση του ΕΣΥ. Μπορεί να μην είναι ηλικιακό, μπορεί να είναι και θέμα συννοσηρότητας η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Αλλά πιστεύω ότι δε θα χρειαστεί κάτι παραπάνω», σημείωσε ο κ. Πλεύρης σχετικά με το αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

«Δε θα υπάρξει πρόστιμο 100 ευρώ για όσους άνω των 60 δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, αλλά εμπίπτουν από τις 13/12 στους περιορισμούς σαν να είναι ανεμβολίαστοι», ξεκαθάρισε.

«Δε λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση»

«Υπήρχαν δύο θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επικράτησε ότι το πιστοποιητικό ισχύει για 9 μήνες. Άρα για τις δύο δόσεις ισχύει το ενιάμηνο και μετά την 3η δόση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λήξη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε ο υπουργός Υγείας σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τι ισχύει για τη διάρκειά του.

Βασιλακόπουλος: «Ελπίζουμε ότι η Όμικρον δε θα είναι τόσο θνησιγόνος όσο η Δέλτα»

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα σκληρά μέτρα που φέρνει στην Ευρώπη η μετάλλαξη «Όμικρον».

«Το ότι Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική είναι μάλλον αντικειμενική πραγματικότητα, σύμφωνα με όσα έχουν δείξει τα δεδομένα. Η ελπίδα είναι να μην είναι τόσο θνησιγόνος όσο η Δέλτα. Η ελπίδα μας είναι να είναι λίγο λιγότερο», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Δεδομένο το νέο πανδημικό κύμα μετά τις γιορτές»

«Θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι μετά την ύφεση στην οποία είμαστε τώρα ότι θα έχουμε νέο πανδημικό κύμα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης του κύματος στην Ελλάδα. Περάσαμε την κορυφή αυτού του κύματος πριν λίγες βδομάδες και είμαστε σε μερική αποκλιμάκωση. Εξαρτάται από εμάς πότε θα έρθει το επόμενο κύμα στην Ελλάδα με την Όμικρον. Αν κερδίσουμε το χρόνο που μας δίνεται με τα μέτρα για την είσοδο στη χώρα, σπεύσουμε να κάνουμε την 3η δόση, αυξηθεί το ποσοστό καινούργιων δόσεων σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε όταν έρθει η Όμικρον, που θα έρθει και θα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, στην Ελλάδα θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο ίδιος για όσα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα σε σχέση και με τη μετάλλαξη Όμικρον.

«Έρχεται νέα παραλαβή εμβολίων για τα παιδιά στις 3 Ιανουαρίου»

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «ο γιος μου είναι 11 ετών, και έχει ραντεβού στις 27 Δεκεμβρίου γιατί δε βρήκα νωρίτερα. Το εμβόλιο το παιδικό έχει μικρότερη δόση από ό,τι αυτό που χρησιμοποιείται στους ενήλικες. Είναι το 1/3. Δεν μπορούμε αυτόματα να πάρουμε εμβόλια ενηλίκων να τα αραιώσουμε και να τα δώσουμε στα παιδιά. Πρέπει να γίνει νέα εισαγωγή, έρχονται στις 3 Ιανουαρίου, και με βάση αυτό θα ανοίξουν και άλλα ραντεβού. Μακάρι το πρόβλημά μας να είναι το να βρούμε ραντεβού».

«Τώρα γίνονται 13.000 νέα εμβόλια τη μέρα. Δυστυχώς, το ίντερνετ που έχει τόσα καλά, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα 10 εκατ. γιατρών», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Δίνουμε στους ανθρώπους το παράλογο δημοκρατικό δικαίωμα στο θάνατο»

«Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν άνοιξε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Συνεχίζουμε να δίνουμε στους ανθρώπους το κατά τη γνώμη μου παράλογο δημοκρατικό δικαίωμα στο θάνατο. Αυτό προσωπικά δεν το καταλαβαίνω», σχολίασε σχετικά με τα περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ρεβεγιόν με αναμνηστική δόση και τεστ

«Για τις γιορτές, αν έχουμε κάνει την αναμνηστική δόση, κάνουμε το self-test ή το rapid πριν πάμε στο ρεβεγιόν για να προστατεύσουμε και εμάς και τους φίλους μας. Όλα τα στελέχη μπορούμε να τα κολλήσουμε ακόμα και αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά η πιθανότητα είναι ελάχιστη», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με το πώς θα κάνουμε φέτος ρεβεγιόν.

Μανωλόπουλος: Aνά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα

Μεγάλη ανησυχία για το πανδημικό κύμα μετά τις γιορτές, λόγω της απίστευτα μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον δηλώνουν δηλώνουν οι επιστήμονες, εκτιμώντας ότι «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα».

Παράλληλα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος δεν αποκλείνει από την άποψη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι: «Έχουμε ήδη την ανησυχία λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που καταγράφονται 4.500-5.000 κρούσματα την ημέρα, και ιδιαίτερα ενόψει των εορτών. Παράλληλα, προκύπτουν και οι καταιγιστικές εξελίξεις με την Όμικρον, που ναι μεν ακόμα δεν έχουμε πολλά κρούσματα, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα. Η Όμικρον μπορεί να κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα και αυτό μας κάνει διπλά ανήσυχους για το τι θα συμβεί μετά τις γιορτές. Γι’αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο φόβος για τους εμβολιασμένους

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μπορεί να μην εφαρμοστεί ένα γενικό lockdown, αλλά να είναι εξειδικευμένα μέτρα, τα οποία θα αφορούν και στους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, το στέλεχος Όμικρον ξεπερνά σε αρκετά μεγάλο ποσοστό τον εμβολιασμό, μειώνει δηλαδή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η οποία ωστόσο παραμένει αρκετά αυξημένη για τα άτομα που έχουν κάνει και την τρίτη δόση.

Πρόσθεσε δε ότι μπορεί και να επαναμολύνει άτομα που έχουν νοσήσει, αλλά συνήθως τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.

Το χειρότερο σενάριο

Ερωτηθείς για το χειρότερο σενάριο της παραλλαγής Όμικρον, ο καθηγητής απάντησε ότι μπορεί να είναι να είναι πολύ επιθετική, να μολύνει περισσότερο κόσμο, να είναι το ίδιο επιβαρυντική στον οργανισμό με τη Δέλτα και άρα να καταγράφονται περισσότερα κρούσματα και να εκτιναχθούν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι.