Ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» και στη χώρα μας, εκφράζουν οι ειδικοί, με τα στοιχεία να προβληματίζουν.
Παρόλο που τα κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, προβληματίζει το γεγονός ότι έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το στέλεχος αυτό θα επικρατήσει από τα μέσα Αυγούστου και μετά.
Στο επίκεντρο τα νησιά
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε ισχύ από τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, με κύριο στόχο να προστατευθούν τα νησιά, εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Τι θα απαιτείται από τη Δευτέρα
Από τη Δευτέρα, λοιπόν, για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:
Για τους ενήλικες:
α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Ως προς τις μετακινήσεις ανηλίκων, δεδομένου ότι η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να προσβάλλει εντονότερα την ηλικιακή ομάδα 15-17, προβλέπονται δύο ομάδες μέτρων. Συγκεκριμένα:
– Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self-test,
– ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
Η επιστροφή απο τα νησιά
Επιστρέφοντας, επίσης, από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self-test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών, καθώς πρόκειται για την μόνη φάση των νέων μέτρων που θα γίνεται ευρεία χρήση του self-test.
Ποια νησιά θα εξαιρούνται
Από το νέο πλέγμα μέτρων, το οποίο θα ισχύσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας εξαιρούνται:
- Η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα,
- Οι εργαζόμενοι μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων σε καθημερινή βάση, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), όπως ήδη ισχύει.
- Όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους.
Το νέο καθεστώς νησιωτικών μετακινήσεων δεν αποκλείεται να γενικευθεί για το σύνολο των μετακινήσεων, αν οι ειδικοί κρίνουν ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας επιβαρυνθεί ραγδαία.
Τι θα ισχύσει από τις 15 Ιουλίου
Παράλληλα, «κλειδί» για την περαιτέρω επιδημιολογική πορεία της χώρας αναμένεται να αποτελέσει η δεύτερη φάση των νέων μέτρων προστασίας, τα οποία θα αφορούν την ψυχαγωγία και τα οποία τίθενται σε εφαρμογή στις 15 Ιουλίου, επιτρέποντας έκτοτε τη λειτουργία αμιγών και μεικτών χώρων, με βάση τον εμβολιασμό.
Από τις 15 Ιουλίου, θα υπάρχει ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης (covid-free ή μικτός χώρος), με ειδική αναφορά για το αν είναι εμβολιασμένο και το προσωπικό της επιχείρησης.
Η είσοδος των πελατών θα γίνεται με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής, η οποία θα ελέγχει τεχνικά τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε covid-free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test ή PCR). Η εφαρμογή θα είναι σε χρήση το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, θα διατίθεται δωρεάν και θα κατεβαίνει από το gov.gr στα κινητά τηλέφωνα δωρεάν.
Ποια τα νέα μέτρα που εξετάζονται
Μπροστά στον φόβο για ένα νέο lockdown, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» ή να περιορίσει όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.
«Οι περιορισμοί θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους», διεμήνυσε, εξάλλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, προαναγγέλλοντας νέα μέτρα μόνο για αυτή την κατηγορία πολιτών, χωρίς να διαταράσσεται η επιστροφή στην κανονικότητα όσων έχουν εμβολιαστεί.
Η ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα» επαναφέρει επιτακτικά στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Η πρώτη κίνηση θα είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών και των εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, βάσει και του πορίσματος της Επιτροπής Βιοηθικής.
Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουλίου, με τις όποιες αποφάσεις να αναμένεται να εφαρμοστούν προς το τέλος Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.
Βέβαια, υποχρεωτικός εμβολιασμός εξετάζεται και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων και πολιτών.
Σε αυτές περιλαμβάνονται όσοι θα καταταγούν για να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους και οι αθλητές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων.
Επίσης, η επόμενη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία που εξετάζεται είναι οι εκπαιδευτικοί.
Πηγή: parapolitika.gr