Quantcast

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια είναι τα τρία «όπλα» για να μην ξεφύγει ο έλεγχος

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η κατάσταση στα νησιά

Έντονη είναι η ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, που, σε συνδυασμό με την απόδραση των καλοκαιρινών διακοπών και την άρση των περιοριστικών μέτρων, έχουν οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

 

 

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η κατάσταση στα νησιά, καθώς Πάρος, Ίος, Σαντορίνη και Κρήτη εμφανίζουν επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα.

Την ίδια ώρα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Χανιά καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα.

Συναγερμός έχει σημάνει, εν τω μεταξύ, και στο ΕΣΥ, από την ανησυχητική αύξηση των εισαγωγών, καθώς μέσα σε ένα μήνα οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία αυξήθηκαν κατά 53%.

Ποια τα «όπλα» των αρχών

Στη μάχη με την εξάπλωση της πανδημίας, οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους τρία μέτρα:

1. Τοπικά lockdown
Με τη διασπορά του ιού στις τουριστικές νησιωτικές περιοχές να ανησυχεί τους ειδικούς, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δούμε το «μοντέλο Μυκόνου» να εφαρμόζεται και σε άλλα νησιά, όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ίος, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο Κρήτης.

Προβληματισμό προκάλεσε, επιπλέον, η χθεσινή καταγραφή 36 κρουσμάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού, ένας διψήφιος αριθμός-ρεκόρ που πρώτη φορά παρατηρείται από την αρχή της πανδημίας.

Τα mini lockdown φαίνεται να δουλεύουν, όπως αποδείχθηκε και στη Μύκονο. Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί αναμένεται να επανεξεταστούν τη Δευτέρα 26 Ιουλίου (όταν και λήγουν), με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν.

Στο πνεύμα του «μοντέλου Μυκόνου», λοιπόν, μεταξύ των περιορισμών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι οι εξής:

Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό – Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία και μετακίνησή τους σε άλλα πόστα.

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως οργανωμένα πάρτυ, πανηγύρια, λαϊκές αγορές

Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο

Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων στην εστίαση από τα 10 στα 4 και κατ’ εξαίρεση 6, εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού.

2. Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Ο δρόμος για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς άνοιξε και επίσημα με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας σήμερα στη Βουλή. Αφορά στης εξής κατηγορίες εργαζομένων:

1. σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
2. σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
3. σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Από την κυβέρνηση υπάρχουν αντικρουόμενες δηλώσεις για πιθανή επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες εργαζομένων.

Αρκετά πιθανό είναι να ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά προς το παρόν όλα τα σενάρια είναι υπό εξέταση.

Σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού, θα προβλέπεται αναστολή καθηκόντων χωρίς χρονικό όριο. Στην περίπτωση αυτή, οι εργαζόμενοι θα παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών και δεν θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Κυβερνητικές πηγές έχουν επισημάνει ότι δεν θα υπάρχει καμία σύνδεση με απολύσεις, ούτε και προβλέπεται (σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο) παραπομπή στο πειθαρχικό.

Για τις θέσεις που θα μείνουν κενές από ανεμβολίαστους εργαζόμενους, μπορούν να γίνονται προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις.

3. Αυξημένα τεστ σε τουριστικούς προορισμούς

Ένα τρίτο μέτρο που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή είναι το αυξημένο testing σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ήδη τα ταξίδια με αεροπλάνο και πλοίο προς τα νησιά γίνονται με τεράστια προσοχή, καθώς είναι απαραίτητο είτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών).

Στην επιστροφή από τα νησιά είναι υποχρεωτικό να διενέργειται self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό σε Μύκονο, Πάρο, Ίο, Σαντορίνη, Ρέθυμνο και Ηράκλειο θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα: ένα self και ένα rapid.

Τα αποτελέσματα πρέπει να δηλώνονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Πηγή: parapolitika.gr