Μέσω gov.gr το σήμα για τα ΙΧ που έχουν «ελευθέρας» στον δακτύλιο

Εως την Κυριακή η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη - Πώς θα εκδίδεται το σήμα - Εφαρμογή για τους μόνιμους κατοίκους ετοιμάζει και ο δήμος Αθηναίων

Μέσω ειδικής εφαρμογής που θα ενεργοποιηθεί στο gov.gr το αργότερο έως την Κυριακή από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι κάτοχοι των αυτοκινήτων που δικαιούνται να κινούνται ελεύθερα στο δακτύλιο θα μπορούν να εκδίδουν το ειδικό σήμα.

Όπως προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε νωρίτερα για την επιστροφή του δακτυλίου από την Δευτέρα, για την  χορήγηση του ειδικού σήματος για τους κατόχους των ΙΧ που κινούνται ελεύθερα στο δακτύλιο (αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km, καθώς και όλα τα οχήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής) δημιουργείται πλέον ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα μπαίνει με το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του. Το ειδικό σήμα θα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μάλιστα ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα μπορεί είτε να εκτυπώσει το σήμα είτε να το έχει και στο κινητό του, για να το επιδεικνύει σε έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Οι λοιπές άδειες κυκλοφορίας στο δακτύλιο χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, όπως γινόταν έως τώρα.

Παράλληλα, οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας προκειμένου να κινούνται εντός του δακτυλίου θα λάβουν ειδικό σήμα μέσω εφαρμογής που ετοιμάζει και ενεργοποιεί άμεσα ο δήμος Αθηναίων.