Μαυρολιθάρι: Το χωριό όπου σκεπάζονται με κουβέρτα, όταν αλλού λιώνουν από τη ζέστη (Φώτο)

Με υψόμετρο 1140 μέτρα αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς στην Ελλάδα

Με υψόμετρο 1140 μέτρα αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς στην Ελλάδα απολαμβάνοντας το προνόμιο να είναι και ένας από τους πιο… δροσερούς. Το γραφικό και όμορφο Μαυρολιθάρι Φωκίδας κατέγραψε θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους 10 βαθμούς στα μέσα Ιουλίου.
Είναι το “Νευροκόπι” της Στερεάς Ελλάδας. Το Μαυρολιθάρι Φωκίδας πρωταγωνιστεί σταθερά στον πίνακα με τις ελάχιστες θερμοκρασίες της ημέρας, με το θερμόμετρο να κατεβαίνει πολλές βραδιές ακόμη και κάτω από τους 10 βαθμούς στη διάρκεια του καλοκαιριού, την ίδια στιγμή που οι μεγάλες πόλεις ψήνονται από τη ζέστη.

Έτσι λοιπόν, το συγκεκριμένο χωριό στις 14 Ιουλίου σύμφωνα με το meteo.gr είχε μόλις 5,9 βαθμούς στη διάρκεια της νύχτας, στις 16 Ιουλίου 8,2 βαθμούς, στις 22 Ιουλίου με τον καύσωνα να έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα “δόντια” του είχε 9,4, στις 24 Ιουλίου, δηλαδή την περασμένη Κυριακή, μόλις 9,6 και σήμερα τα ξημερώματα έφτασε τους 12,2 βαθμούς, πολλούς λιγότερους δηλαδή από όσους καταγράφονται καθημερινά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

“Ακόμη και τον Ιούλιο πολλοί χρησιμοποιούν κουβέρτες. Αρκετοί με πάπλωμα και άλλοι με δύο κουβέρτες, αλλά πλέον έχουν πετάξει τη μία” αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr o Χρήστος Χαλέτσος, πρόεδρος της κοινότητας Μαυρολιθαρίου Φωκίδας, που παλαιότερα ήταν έδρα του Δήμου Καλλιέων, ενώ σήμερα υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Δελφών. Ο ίδιος τονίζει πως ακόμη και στα μέσα Ιουλίου, όπως πχ στις 16 του μήνα, πολλοί άναβαν σόμπα για να ζεσταθούν!

Όπως λέει ο κ. Χαλέτσος, οι χαμηλές θερμοκρασίες του χωριού που καταγράφονται κυρίως στις 3.00πμ – 4.00πμ, αποδίδονται στο υψόμετρο αλλά και στο ανάγλυφο της περιοχής, διευκρινίζοντας πως το μεσημέρι έχει κάποια ζέστη, ιδίως από τις 2.00μμ έως τις 5.00μμ. Ο ίδιος αναφέρει πως τον προηγούμενο μήνα, οι ημερήσιες θερμοκρασίες είχαν φτάσει στο μέγιστο πολλές μέρες 12, 13 και 16 βαθμούς, ενώ συνήθως η θερμοκρασία στο χωριό είναι τουλάχιστον 10 βαθμούς χαμηλότερη από την Αθήνα.

Τον χειμώνα τώρα, οι μέσες θερμοκρασίες διατηρούνται αντίστοιχα χαμηλά. Από τις 20 Οκτωβρίου οι ξυλόσομπες ανάβουν και δεν σβήνουν πριν τα τέλη Μαΐου, ενώ χιονίζει αρκετά, από 20 έως 70 πόντους κατά μέσο όρο και οι θερμοκρασίες όταν κάνει παγετό, μπορούν να φτάσουν άνετα τους -15, -17 βαθμούς. “Το φυσιολογικό που είναι 2 με 3 βαθμούς τον χειμώνα, είναι ζέστη. Θεωρείται απόλυτα φυσιολογική θερμοκρασία, τη στιγμή που στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με 10 βαθμούς, μπορεί να λένε “τι κρύο κάνει!” λέει ο κ. Χαλέτσος.

Μαυρολιθάρι

Παγωμένη βρύση τον χειμώνα στο Μαυρολιθάρι

Το καλοκαίρι από τις 10 έως τις 20 Αυγούστου, το χωριό ξεπερνάει σε πληθυσμό τα 400 άτομα καθώς πολλοί περνούν τις διακοπές στα πατρικά τους σπίτια, φέρνοντας  πολλές φορές και φίλους, ενώ αυτή τη στιγμή, με τους πρώτους παραθεριστές, στο χωριό βρίσκονται περίπου 85 άτομα. Τον χειμώνα πάντως, την περίοδο από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο, οι μόνιμοι κάτοικοι είναι μόλις 12.

Το χωριό σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας, διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τη γραφικότητα του. Διαθέτει μια πολύ μεγάλη πλατεία, τρεις ξενώνες συνολικά, μια καφετέρια αλλά και μια ταβέρνα που διαθέτει ντόπια εκλεκτά κρέατα, τα οποία τιμούν καθημερινά κάτοικοι όλης της γύρω περιοχής.

Ως μέρος, το Μαυρολιθάρι το προτιμούν για την μοναδική θέση που έχει, καθώς είναι το μόνο χωριό που βλέπει τα Βαρδούσια και την Γκιώνα απέναντι, ενώ και ο ορίζοντας είναι ατελείωτος, με τη θέα να φτάνει μέχρι την Πάτρα.

Το Μαυρολιθάρι όταν βραδιάζει:

Παγωμένο νερό σε βρύσες στο Μαυρολιθάρι, στη διάρκεια του χειμώνα: