Μάτι: Ταλαιπωρία και έξοδα για πυρόπληκτους ιδιοκτήτες

Ταλαιπωρία και επιπλέον έξοδα για τους πυρόπληκτους κατοίκους στο Μάτι, προκειμένου να προχωρήσουν την επισκευή ή ανακατασκευή των κτισμάτων τους με κρατική αρωγή, αφού υποχρεώνονται να μετακινήσουν τις μάντρες των σπιτιών τους κάτι που θα ξανακάνουν όταν εφαρμοστεί η Πράξη Εφαρμογής

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι, όπως μας είπαν κάτοικοι από την πυρόπληκτη περιοχή, από την δημοσίευσή του στις 10/6/2022 στο ΦΕΚ, επιβάλλει την μετακίνηση των περιφράξεων, ως προϋπόθεση για την έκδοση οποιασδήποτε άδειας ή χορήγησης χρηματοδότησης, για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων κτιρίων.

Οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από την πυρκαγιά, προκειμένου να προχωρήσουν την επισκευή ή ανακατασκευή των κτισμάτων τους με κρατική αρωγή, υποχρεούνται να μετακινήσουν τη μάντρα τους προς το εσωτερικό των οικοπέδων σε συγκεκριμένη απόσταση από το όριο των οδών.

Δεδομένου όμως ότι η τελική θέση των περιφράξεων, θα καθοριστεί με την έγκριση της Πράξης Εφαρμογής, θα πρέπει τότε, να ξαναμετακινηθεί η περίφραξη στην οριστική της θέση. Δηλαδή απαιτείται μια άσκοπη επιπλέον μετακίνηση της περίφραξης, η οποία επιφέρει πρόσθετο κόστος για την οικοδομική άδεια και την κατασκευή και ταλαιπωρία, στους πολίτες.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι κάτοικοι η διάταξη είναι ανεφάρμοστη, αφού σήμερα δεν υπάρχουν καθορισμένα τα όρια των υφισταμένων οδών, το οποίο σύμφωνα με τη διάταξη χρησιμοποιείται ως αφετηρία για την υποχρεωτική μετακίνηση των περιφράξεων.

Μάλιστα όπως αναφέρουν από τις 10-6-2022 λοιπόν, έχουν παγώσει όλες οι ενέργειες του Τομέα Αποκατάστασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και δεν εκδίδονται άδειες, ούτε χορηγούνται δόσεις στεγαστικής συνδρομής.

«Πρακτικά δηλαδή το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που προωθείται για την «προστασία του οικισμού», με την παρούσα διάταξη, στην πραγματικότητα βάζει εμπόδια στη διαδικασία αποκατάστασης, με αποτέλεσμα οι πυρόπληκτοι, 4 χρόνια μετά την πυρκαγιά, να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις επισκευές για να ξαναμπούν στα σπίτια τους.

«Το παραπάνω μέτρο για την υποχρεωτική μετακίνηση των περιφράξεων, είναι γραφειοκρατικό, ανεφάρμοστο και πρέπει να διορθωθεί άμεσα από τα αρμόδια Υπουργεία» λένε μηχανικοί και κάτοικοι από το πυρόπληκτο Μάτι.

Πηγη: In.gr