Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσαν στοιχεία που αποκάλυψε η «Καθημερινή» για την υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι αλλά και η μήνυση που κατέθεσε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δέχθηκε πιέσεις ανωτέρου του προκειμένου να μην καταδείξει ως πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας ευθύνες αρμοδίων για την τραγική διαχείριση της κατάστασης καθ’ όλη τη διάρκεια επέλασης της φωτιάς.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλης Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια ποινικής έρευνας για όσα δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με τις πιεστικές υποδείξεις υπό καθεστώς απειλής που δέχθηκε ο κ. Λιότσιος. Ο τελευταίος είχε αναλάβει με εισαγγελική εντολή να συντάξει πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από τρεις εισαγγελείς, αμέσως μετά τη φωτιά.
Πρώτο υλικό της δικογραφίας που σχηματίζεται μετά από όσα ήρθαν στη δημοσιότητα είναι, εκτός από το δημοσίευμα, και η μήνυση του κ. Λιότσιου σε βάρος του Βασίλη Ματθαιόπουλου, αρχηγού του Σώματος κατά την επίμαχη περίοδο, στην οποία εξιστορεί τις πιέσεις, υπό τη μορφή «συμβουλών», που δέχθηκε ώστε για τα τραγικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς να αποδοθούν τελικώς ευθύνες «στον αέρα, στα αυθαίρετα σπίτια» κ.λπ. Η μήνυση του αξιωματικού της Πυροσβεστικής αφορά τα αδικήματα της απόπειρας παράνομης βίας και παράβασης καθήκοντος.
Η εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε ήδη στον εισαγγελέα Νίκο Αντωναράκο, ο οποίος θα αξιολογήσει το υλικό και θα αναζητήσει σε πρώτη φάση ευθύνες με βάση τα αδικήματα που περιλαμβάνει η μήνυση.
Πέτσας: Ανατριχιαστικές οι αποκαλύψεις για το Μάτι
«Ανατριχιαστικά» χαρακτήρισε τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση της φωτιάς στο Μάτι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Πέτσας εξαπέλυσε επίθεση κατά της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι «ήταν γνωστό από τις ίδιες εκείνες μέρες» ότι «επιχειρούσε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το έγκλημα που διαπράχθηκε».
Αναφέρθηκε παράλληλα στη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει τα μεσάνυχτα της ίδιας εκείνης μέρας ο τότε πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής χαρακτηρίζοντάς τη «επικοινωνιακού χαρακτήρα σύσκεψη – παρωδία» στην οποία, όπως τόνισε «τόσο ο ίδιος όσο και οι συναρμόδιοι Υπουργοί προσποιούνταν ότι δεν ήξεραν για νεκρούς».
«Κι αυτό ενώ ήδη το ΕΚΑΒ είχε παραλάβει τις σορούς απανθρακωμένων ανθρώπων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ζητούσε σάκους για δεκάδες σορούς», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπενθύμισε ότι ότι λίγες μέρες αργότερα ο τότε Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Τόσκας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου δήλωνε ότι ψάχνει για λάθη και δεν βρίσκει.
Συνεχίζοντας ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Καθημερινής». «Λίγους μήνες αργότερα και ενώ είχε αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η κυρία Γεροβασίλη, ο τότε Αρχηγός της Πυροσβεστικής – σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που αποκάλυψε η εφημερίδα “Καθημερινή” – ασκούσε στον εμπειρογνώμονα του Σώματος που είχε ορίσει η Δικαιοσύνη απειλές – και μάλιστα με χυδαίες εκφράσεις – προκειμένου να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους και να μην επιρρίψει ευθύνες σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ηχογραφημένοι διάλογοι μεταξύ του εμπειρογνώμονα και του τότε Αρχηγού της Πυροσβεστικής είναι ανατριχιαστικοί. Εάν λοιπόν η κυρία Γεροβασίλη αμφισβητεί οτιδήποτε, οφείλει να στραφεί εναντίον εκείνου που χρησιμοποίησε το όνομά της, εν αγνοία της όπως η ίδια ισχυρίζεται», είπε ο κ. Πέτσας και κατέληξε αναφέροντας: «Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν, πέρα από το έγκλημα της 23ης Ιουλίου και σε έγκλημα συγκάλυψης. Και για τα δύο αυτά εγκλήματα υπάρχουν τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Και είναι απαραίτητο – όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».
Σημειώνεται ότι η Όλγα Γεροβασίλη απέστειλε ήδη εξώδικο στην «Καθημερινή».
Φωτιά στο Μάτι: Αποκαλύψεις από ηχητικό ντοκουμέντο για την απόπειρα συγκάλυψης -«Θάψε τα έγγραφα, θα σε σκίσουμε»
Δύο χρόνια μετά την τραγωδία με τη φωτιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, η «Καθημερινή» έφερε στο φως ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία ακούγεται ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος να συνομιλεί με τον Δημήτρη Λιότσιο, που είχε αναλάβει την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά. Tο ηχητικό ντοκουμέντο εξασφάλισε ο πυραγός Δημήτρης Λιότσιος, όταν έβαλε το κινητό του τηλέφωνο να γράφει τη συνομιλία του με τον τότε αρχηγό του Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο.
Ας σημειωθεί ότι ο τότε υπαρχηγός και μετέπειτα αρχηγός της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλος ήταν αυτός που μαζί με τον τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ενημέρωναν τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι χωρίς να κάνουν αναφορά στην ύπαρξη νεκρών. Ο κ. Ματθαιόπουλος ανέλαβε μετά την πυρκαγιά στο Μάτι τη θέση του αρχηγού της Πυροσβεστικής αποτελώντας επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό παρ’ ότι ήταν μεταξύ των 20 κατηγορουμένων.
Οπως ακούγεται στο ηχητικό, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, κάνει λόγο για εντολές που ακολουθεί από τους πολιτικούς προϊσταμένους του προκειμένου να πείσει τον Δημήτρη Λιότσιο να αλλάξει το πόρισμά του.
Η υπόθεση ήρθε στο φως από την «Καθημερινή της Κυριακής», που αποκαλύπτει απόπειρα συγκάλυψης, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, των στοιχείων της έρευνας που αφορούσε στην τραγωδία, με τον τίτλο «Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε» να είναι μονάχα η αρχή. Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. «Εκείνος ξέρει πως είναι μια δύσκολη αποστολή -θεωρεί πως θα πρέπει να αναζητήσει τυχόν ευθύνες ανωτέρων του και οι ισορροπίες θα είναι λεπτές. Δέχεται όμως χωρίς δεύτερη σκέψη», τονίζει το δημοσίευμα.
Στη συνέχεια περιγράφονται αναλυτικά όλα τα στάδια της έρευνας από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα. Με όλα τα «αγκάθια», τα εμπόδια και τις «πιέσεις» που ασκήθηκαν όσο «προχωρούσε» το εισαγγελικό πόρισμα και η έρευνα του κ. Λιότσιου.
Απειλές και εκβιασμοί για το πόρισμα της τραγωδίας στο Μάτι
Όπως προκύπτει από το ηχητικό ντοκουμέντο, ο κ. Λιότσιος βρέθηκε αντιμέτωπος με αφόρητες πιέσεις, αλλά και απειλές, προκειμένου να σταματήσει την έρευνά του. Στις απειλές, μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πρωταγωνιστικό ρόλο φέρονται να είχαν υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι απειλώντας και εκβιάζοντάς τον, του ζήτησαν να θάψει στοιχεία προκειμένου να μην εκτεθούν τόσο εκείνοι, όσο και η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονταν στη διαχείριση της τραγικής πυρκαγιάς στο Μάτι.
Εκτός από απειλές όμως στο ηχητικό ακούγονται και εκβιασμοί που αποδίδονται στον τέως αρχηγό της Πυροσβεστικής, κ. Ματθαιόπουλο, όπως: «Θάψε τα έγγραφα γιατί θα σε σκίσουμε», ενώ ο τότε αρχηγός επικαλείται τέως υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: η εφημερίδα εικάζει ότι αναφέρεται στην Όλγα Γεροβασίλη) η οποία φέρεται να «έχει δώσει την εντολή για συγκάλυψη», ενώ τονίζεται πως υπήρξαν αναφορές για «άνωθεν» εντολές της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στον χειρισμό της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη υπάρχει και οσμή παραδικαστικής παρέμβασης και συγκάλυψης, που εμπλέκει την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου και την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κυρία Μαρία Παπασπύρου. Στο δημοσίευμα φέρεται η κυρία Δημητρίου να ενημέρωσε τον εισαγγελέα κ. Ζαγοραίο, ο οποίος χειριζόταν την υπόθεση και ήταν γνώστης των απειλών και εκβιασμών που ασκούνταν στους ερευνητές, να μην προχωρήσει στην έρευνά του, προτού συμπεριλάβει πόρισμα της κυρίας Παπασπύρου… Όταν τότε είχε διαρρεύσει η σχετική παραγγελία της κυρίας Δημητρίου, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε μιλήσει για παρεξήγηση.
Τέλος οι ευγένειες και ευθείες απειλές – «Θα σε σκίσουμε»
Σε άλλο σημείο μάλιστα ο κ. Ματθαιόπουλος ακούγεται να του λέει «εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε». Μάλιστα του επιτίθεται που ζητά έγγραφα από τη Δούρου, το Δασαρχείο ή το Πυροσβεστικό Σώμα και τον κατηγορεί ότι δεν έχει κατάλληλες γνώσεις για τα αξιολογήσει. «Τα βάζεις με το Δασαρχείο; Θα σου ανοίξουν τον κ**λο. Θα τα βάλεις με τη Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια. Μόλις δούμε ποιοι θα κατηγορηθούμε θα βάλουμε τρεις δικηγόρους. Δεν είναι απλά τα πράγματα». Όταν ο κ. Λιότσιος αναφέρει πως το πόρισμα βασίζεται σε στοιχεία που έχει συλλέξει, ο κ. Ματθαιόπουλος φέρεται να του λέει επί της ουσίας να το «πειράξει» και να μιλήσει γενικά για αίτια φωτιάς (αέρας, πεύκα, αυθαίρετα κτλ) και να μην αναφέρει τις ευθύνες.
«Φτιάχ’ τα απλά και ας σε περάσουν για κουτό: Πέντε πραγματάκια: Άνεμοι, καύσιμη ύλη, μίξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη. Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα σε μια ώρα να φύγει. Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα, πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Αν είναι ελλειπή τα στοιχεία, στ’ αρ***ια σου, τι θα σου πει ο εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. Εάν δε σας κάνουν βάλτε άλλους (σ.σ.: πραγματογνώμονες)».
«Θάψε τα έγγραφα – Θα γίνει όπως το 2007»
Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής φέρεται να ρωτά αν ο εισαγγελέας ξέρει τι χαρτιά έχει ζητήσει ο Δημήτρης Λιότσιος. Όταν του εξηγεί ότι τα περισσότερα έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία, τότε ο κ. Ματθαιόπουλος του λέει όσα δεν έχουν κοινοποιηθεί να τα θάψει. «Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν και θάψ’ τα. Με ηρεμία, δε χρειάζεται πανικός. Τι είναι ο εισαγγελέας; Τώρα είναι, αύριο έφυγε. Και θα φύγει ο Ζαγοραίος, θα πάει πιο ψηλά. Θα έρθει άλλος, ποιος σε είδε, ποιος σε ξέρει. Θα μπλέξεις. Μη νομίζεις, πες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τις εκλογές και έρχεται η Νέα Δημοκρατία. Εκεί πάλι θα είσαι φαγωμένος 1.000% από τους ίδιους (…). Κάτσε εκεί, πέντε αράδες, πέντε λέξεις και δώσ’ το. Οι εισαγγελείς; Κάποιοι μπορεί να πάρουν την πίτα κι εσύ θα πάρεις την π***α. Έτσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα. Το 2007 στον Πύργο φάγανε και τα λεφτά που είχε μαζέψει ο κόσμος και μοίρασαν και τις αποζημιώσεις μετά εισαγγελείς και δικηγόροι. Η φωτιά στην Κινέτα θα στοιχίσει 500 εκατ. ευρώ, η φωτιά στο Μάτι 1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 100 θα μοιραστούνε, τα 200 θα μοιραστούνε… Πρόσεξε, πρόσεξε».
Και δεύτερο σοκ από το ηχητικό ντοκουμέντο -Το 2017 άφησαν τα Κύθηρα και τη Μάνη να καούν
Ανάμεσα στα λεγόμενα του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλου, βγαίνουν και αποκαλύψεις για τις φωτιές που έκαψαν τα Κύθηρα και τη Μάνη το 2017, καθώς σκοπιμότητες και κόντρες αξιωματικών άφησαν τις κρίσιμες ώρες τις πληγείσες περιοχές χωρίς εναέρια μέσα.
Ανατριχιαστικές είναι οι αποκαλύψεις από το ηχητικό ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή της Κυριακής», καθώς, σύμφωνα με τον διάλογο που δημοσιεύεται ανάμεσα στον κ. Ματθαιόπουλο και τον επικεφαλής των ερευνών για το Μάτι, Δημήτρη Λιότσιο, το αρχηγείο της Πυροσβεστικής άφησε αβοήθητους τους κατοίκους στα Κύθηρα και στη Μάνη, με σκοπό να εκτεθεί ο επικεφαλής των περιοχών αυτών.
Ειδικότερα, γίνεται μία ανατριχιαστική αναφορά και στα περιστατικά με τις φωτιές στα Κύθηρα και τη Μάνη το 2017. «Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπελιό (πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής) και τον Βασιλειάδη (πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπελιός τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι».
Τότε ο Βασίλης Ματθαιόπουλος ήταν συντονιστής της επιχείρησης. Για την ιστορία, πάντως, ο Ιωάννης Βασιλειάδης αποστρατεύτηκε στις επόμενες κρίσεις, του 2018, και τη θέση του πήρε ο κ. Ματθαιόπουλος, ο οποίος μετά την τραγωδία στο Μάτι έγινε αρχηγός της Πυροσβεστικής.
Η καταστροφή των Κυθήρων -Στάχτη 20.000 στρέμματα
Τον Αύγουστο του 2017 στα Κύθηρα κάηκαν 20.000 στρέμματα, καθώς η φωτιά που είχε ξεσπάσει έκαιγε για τρία συνεχόμενα μερόνυχτα. Τότε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος του νησιού Στράτος Χαρχαλάκης έκανε λόγο για λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων, ενώ είχε τονίσει ότι καθυστέρησαν αρκετά να φτάσουν στο νησί. Παράλληλα, ο κ. Χαρχαλάκης σημείωσε ότι τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν στις 6:30 το απόγευμα.
Δήμαρχος Κυθήρων για ηχητικό ντοκουμέντο: «Αφησαν το νησί να καεί για εσωτερικά ξεκαθαρίσματα»
Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις που προέκυψαν από το ηχητικό ντοκουμέντο σχετικά με τη φωτιά στα Κύθηρα, ο δήμαρχος του νησιού τόνισε ότι το νησί αφέθηκε να καεί προκειμένου να γίνουν εσωτερικά ξεκαθαρίσματα στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Αρχικά ο κ. Χαρχαλάκης υπενθύμισε ότι το 2017 «συνεχώς ζητούσα εναέρια μέσα και η απάντηση ήταν μια επίθεση από τον πιο άχρηστο υπουργό της μεταπολίτευσης, Νίκο Τόσκα».
«Εγώ έλεγα ότι χωρίς εναέρια μέσα οι επίγειες δυνάμεις είναι με δεμένα χέρια. Τα εναέρια ερχόντουσαν, έκαναν δύο ρίψεις και πήγαιναν για ανεφοδιασμό στην Ανδραβίδα. Εγώ τότε δέχθηκα επίθεση από τον Τόσκα ότι ο δήμαρχος παίζει το παιχνίδι της ΝΔ επειδή ζητά περισσότερα από τα αεροσκάφη που υπάρχουν», συνέχισε ο δήμαρχος Κυθήρων.
Ο κ. Χαρχαλάκης παρουσίασε, μάλιστα, και την «ομολογία» Βασιλειάδη, του υπαρχηγού, τότε, των επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ο οποίος μετέβη στα Κύθηρα για να συντονίσει την επιχείρηση.
«Το Σάββατο εκείνο, το πρωί η φωτιά είχε σβήσει. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας έχει τον ακόλουθο διάλογο με τον κ. Βασιλειάδη:
-Κύριε υπαρχηγέ, νομίζω ότι τελειώσαμε.
– Κύριε αντιδήμαρχε, τώρα αρχίζουμε, με ξεβρακώσανε.
Η φωτιά είχε σβήσει, αλλά είχε 10 μποφόρ και αναζωπυρώθηκε και έκαψε 25.000 στρέμματα. Εκείνο το πρωί είχαμε 35 βαθμούς και μποφόρ. Ο υπαρχηγός είχε ζητήσει να ποτίσουν τη φωτιά για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις και αυτό δεν έγινε. Και όπως αποδεικνύεται, αυτό δεν έγινε γιατί ο αρχηγός ήθελε να φάει τον υπαρχηγό. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην υποσαχάρια Αφρική», πρόσθεσε ο κ. Χαρχαλάκης.
«Έχω ήδη ενημερώσει τους νομικούς συμβούλους και θα προκαλέσουν νομικό σεισμό αυτά που θα αποκαλυφθούν. Τρία χρόνια μετά, δεν με έχει καλέσει ούτε ένας αστυφύλακας να δώσω μια κατάθεση. Έχω ζητήσει από την Πυροσβεστική πόρισμα, δεν μου έχουν απαντήσει. Μέχρι σήμερα δεν με έχουν καλέσει για κατάθεση ούτε εμένα, ούτε τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας. Αυτό και μόνο δηλώνει πρόθεση συγκάλυψης. Με καλούν για μια φωτιά που έκαψε 150 τ.μ. να δώσω κατάθεση και για χιλιάδες στρέμματα δεν μου έχουν ζητήσει καμία κατάθεση», κατέληξε ο δήμαρχος Κυθήρων.