Μάχη με τον χρόνο για το τείχος ανοσίας – Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση του τέταρτου κύματος

Προβληματίζει η μικρή αποκλιμάκωση στην Αττική

Την άποψη ότι σε λίγο καιρό θα αρχίσει η αποκλιμάκωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας χάρη και στην αύξηση των εμβολιασμών που έχουν επιφέρει τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης
εκφράζουν πολλοί επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέχεται διαρκώς.

 

«Ήταν νομοτέλεια, όσο μολύνονται από τον ιό πολλοί άνθρωποι, θα έχουν μολυνθεί ή εμβολιαστεί οι περισσότεροι και, κάποια στιγμή, θα αρχίσει η κάμψη. Το ζήτημα είναι να γλιτώσουμε, μέχρι τότε, ανθρώπινες ζωές», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής Μικροβιολογίας, σχολιάζοντας τη μικρή κάμψη που παρατηρείται στους δείκτες της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, επιβεβαίωσε ότι από το τέλος Νοεμβρίου είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης στη Θεσσαλονίκη, αν και η Αττική υστερεί σε σχέση με τις προβλέψεις των ειδικών.

 

Μόσιαλος στα «Π»: Να προσέλθουμε όλοι

Την επιτακτική ανάγκη να μην μείνει κανείς χωρίς την τρίτη δόση του εμβολίου προκειμένου να υποχωρήσει η πανδημία επανέλαβε ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στα «Π». Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισµούς για τα θέµατα του νέου κοροναϊού είναι σαφής και κατηγορηµατικός: «Εκείνο στο οποίο µας υποχρεώνει η καταγραφή και η εξάπλωση του στελέχους Οµικρον του νέου κορονοϊού έχει να κάνει, κατ’ αρχάς, µε την τρίτη δόση του εµβολίου.

Η λήψη της τρίτης δόσης καθίσταται πλέον επιτακτική στα χρονικά διαστήµατα τα οποία έχουν καθορισθεί και ισχύουν διεθνώς και στη χώρα µας. Πρέπει όλοι να προσέλθουµε στον εµβολιασµό κατά του νέου κοροναϊού και όλοι οι πλήρως εµβολιασµένοι πρέπει απαραιτήτως να προσέλθουµε επίσης για τη λήψη της τρίτης δόσης του εµβολίου, µε τη συµπλήρωση του εξαµήνου από τη λήψη της δεύτερης δόσης».

«Να κάνουμε τις δόσεις που χρειάζονται»

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο «Αττικόν» κ. Πουρνάρας, οι εμβολιασμοί αυξάνονται μετά την ανακοίνωση των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς

«Ο πληθυσμός ανταποκρίνεται. Η υποχρεωτικότητα θα ωθήσει τους περισσότερους άνω των 60 ετών να κάνουν το εμβόλιο και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμο, ούτε να χάσουμε πολλούς ανθρώπους», όπως είπε.

«Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε ημέρα. Τα εμβόλια είναι αθώα. Το ζήτημα είναι να προστατευθούν οι άνθρωποι που πεθαίνουν, καθώς και οι οικονομίες», πρόσθεσε ο κ. Πουρνάρας ο οιποίος τόνισε ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια καθυστερήσεων.

«Δεν μπορούμε να χάνουμε 80 ανθρώπους την ημέρα και να μην παίρνουμε μέτρα. Πρέπει να φτάσουμε το ποσοστό εμβολιασμού στο 95% – 98% και να κάνουμε τις δόσεις που χρειάζεται», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί και ας είναι εκ του περισσού».

 

«Ξεφεύγει από τη σφαίρα του λογικού»

Μιλώντας για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και το πώς αυτοί αποτυπώνονται το τελευταίο διάστημα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ τόνισε ότι «πανελλαδικά, είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης από το τέλος Νοεμβρίου και έπειτα» και επεσήμανε ότι σε αυτό συνέβαλε και ο μεγαλύτερος αριθμός τεστ και οι πιο σοβαροί έλεγχοι των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού.

«Δεν είναι δυνατόν να χάνουμε ογδόντα και παραπάνω νεκρούς την ημέρα, όταν έχουμε τα μέσα για να το αποφύγουμε. Ξεφεύγει από τη σφαίρα του λογικού», ανέφερε χαρακτηστιστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν η μετάλλαξη Όμικρον, που εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο, μπορεί να εντοπιστεί στα λύματα, ο καθηγητής επιβεβαίωσε ότι αυτό είναι εφικτό, όπως μπορεί να εντοπιστεί και με στοχευμένο PCR test.

Προβληματίζει η μικρή αποκλιμάκωση στην Αττική

Μιλώντας για την κατάσταση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαρηγιάννης αποκάλυψε ότι η Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, ήταν η πιο δύσκολη ημέρα σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ. «Η Θεσσαλονίκη έχει πρόβλημα με βάση τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ. Φτάσαμε ακριβώς στο όριο των 121 καλυμμένων από ασθενείς ΜΕΘ. Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα πάμε σταδιακά σε πτώση και εκεί», δήλωσε.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Αθήνα, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μία γενική σταθεροποίηση, αναφέροντας ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι ελαφρά πάνω από το ένα. Τόνισε όμως ότι προβληματίζει τους επιστήμονες το γεγονός πως ο ρυθμός αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα είναι μικρότερος του αναμενόμενου. «Γεγονός που μας προβληματίζει. Ίσως να έχει να κάνει και με την Όμικρον», όπως ανέφερε.Στo 98,9% πανελλαδικά η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για COVID – Στο 90% το Λεκανοπέδιο

Στo 98,9% πανελλαδικά η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για COVID – Στο 90% το Λεκανοπέδιο
Στο 90% έχει φτάσει η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αρμοδιότητας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, με περίπου 40 ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα ίδια ιδρύματα, αφού έχουν διακομισθεί σχεδόν από όλες, από τις έξι ΥΠΕ της χώρας μας, πλην της ΥΠΕ Κρήτης, δηλαδή. Ακόμη και από την 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου έχουν διακομισθεί ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 σε κλίνες ΜΕΘ COVID – 19 της 1ης ΥΠΕ Αττικής…

Την ίδια στιγμή, στο… 98,9% βρίσκεται πλέον πανελλαδικά η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας μας τα νοσοκομεία του ΕΣΥ εμφανίζουν πληρότητα της τάξης ακόμη και του 100% στις κλίνες ΜΕΘ COVID – 19.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο parapolitika.gr ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και, πάντως, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, έξι νέες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα, στο νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας «Ευαγγελισμός».

«Τα φάρμακα δεν θα αντικαταστήσουν τα εμβόλια»
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ασχολούμαστε μόνο με τα εμβόλια και όχι με τα φάρμακα, ο Σπύρος Πουρνάρας ήταν κατηγορηματικός στην τοποθέτησή του, λέγοντας ότι τα νέα αντιικά φάρμακα δεν θα αντικαταστήσουν τα εμβόλια.

«Το φάρμακο της MERC, που θα έρθει πρώτο, έχει περίπου 50% αποτελεσματικότητα. Το εμβόλιο είναι με διαφορά το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας. Αυτά είναι τα επιστημονικά δεδομένα», επεσήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, προσθέτοντας ότι «όλα τα θέλουμε και όλα θα βοηθήσουν».

Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Αθήνα, που υστερεί στον ρυθμό αποκλιμάκωσης της πανδημίας σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, διευκρίνισε ότι αυτό συμβαίνει γιατί το κλίμα είναι πιο ήπιο.

«Βλέπουμε στις τελευταίες εφημερίες ότι αρχίζει μία αύξηση των εισαγωγών. Μακάρι να μην συνεχιστεί. Προβλέπω ότι στα τέλη του έτους θα αρχίσει η αποκλιμάκωση στην Αθήνα. Όχι νωρίτερα», δήλωσε ο κ. Πουρνάρας, καταλήγοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε στην άκρη το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε με μια ψεύτικη ελπίδα».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, «πρέπει να χτίζουμε πολλαπλές γραμμές άμυνας. Ανθρώπινα μιλώντας, δεν καταλαβαίνω κάποιος να φοβάται το εμβόλιο. Εγώ φοβάμαι την Covid-19. Φοβάμαι τον ιό, δεν φοβάμαι το εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.