Μ. Τσαβούσογλου για Αγιά Σοφιά: Δεν κατανοούμε γιατί η Ελλάδα αντιδρά σαν να μετατράπηκε σε τζαμί δική της ιδιοκτησία

«ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε και σήμερα στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια.

«Δεν κατανοούμε γιατί η Ελλάδα ενεργεί σαν να ήταν δική της περιουσία που μετατράπηκε (σ.σ.: σε τζαμί). Αυτό είναι θέμα κυριαρχίας της Τουρκίας. Εκτός από τα 86 χρόνια που ήταν μουσείο, η Αγιά Σοφιά υπήρξε τζαμί από το 1453», είπε ο Τσαβούσογλου, όπως αναφέρει η Daily Sabah.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι σε διαρκή επαφή με την UNESCO, λέγοντας ότι «κι εμείς, φυσικά, ευχόμαστε να διατηρηθούν τα ιστορικά χαρακτηριστικά του Μεγάλου Τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε σύσταση σχετικά με αυτό».

«Θα προστατεύσουμε την Αγιά Σοφιά»
Ο Τσαβούσογλου ανέφερε, δε, ότι «η Αγιά Σοφιά θα είναι ανοιχτή για το κοινό εκτός από τις ώρες της μουσουλμανικής προσευχής» και κάλεσε «όποιον πιστό το επιθυμεί, να την επισκεφθεί».

«Θα προστατεύσουμε την Αγιά Σοφιά όπως κάναμε από το 1453», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλες Λάγια δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Αγιά Σοφιά να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. «Για εμάς είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγιάς Σοφιάς να διατηρηθεί», δήλωσε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα.

Ερντογάν: Κάποιοι δεν αποδέχονται ότι η Κωνσταντινούπολη είναι πια στα χέρια των μουσουλμάνων
Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μιλήσει επίσης για την Αγιά Σοφιά, σε εκδήλωση για το άνοιγμα ενός νέο κτιρίου γραφείων της ΜΙΤ (της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν ήρθαν ως απάντηση στις αντιδράσεις διεθνώς μετά τη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, με τον Τούρκο πρόεδρο να λέει χαρακτηριστικά: «Στο άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς (σ.σ.: μετά τη μετατροπή της σε τζαμί, την Παρασκευή), παρατηρήσαμε ότι κάποιες χώρες δεν γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος. Ενώ έχουν περάσει αιώνες μετά την κατάκτησή της, βλέπουμε ότι ακόμη δεν είναι αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των μουσουλμάνων».

«Στόχος μας είναι να κάνουμε την Κωνσταντινούπολη το κέντρο της οικονομίας, του πολιτισμού και της υγείας», είπε επίσης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Στόχος μας είναι να κάνουμε την Κωνσταντινούπολη μία από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο. Μία από τις προϋποθέσεις για τη ζωή σε μια τόσο σημαντική τοποθεσία είναι ο εντοπισμός και η αποτροπή των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων άλλων κρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων κατά της χώρας μας. Η παροχή ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Με αυτό το κέντρο (σ.σ.: της MIT), έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο μετά τα κεντρικά γραφεία στην Άγκυρα. Η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη θα αναλάβουν το βάρος μας σε αυτή τη διαδικασία σε μεγάλο βαθμό και θα μας επιτρέψουν να παρακολουθήσουμε όλες τις δραστηριότητες με πολύ πιο γρήγορο τρόπο», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.