Quantcast

Λουκίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Τουλάχιστον για 7 με 10 μέρες θα πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών

«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή για όσα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών.

 

 

 

 

Μεταξύ άλλων, έδωσε οδηγίες για τους ανθρώπους που βρίσκονται στα συγκεκριμένα σημεία, αλλά και κοντά σε αυτά. Ο κ. Λουκίδης τόνισε: «Θα πρέπει να τους χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες, πρώτα στους ανθρώπους που έχουν μια βραχυχρόνια έκθεση στον καπνό δηλαδή αυτούς που εκτίθενται αλλά σε πολύ μικρό χρόνο. Σε αυτούς μπορεί να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα και από το ανώτατο αναπνευστικό που κυρίως είναι το αίσθημα της ξηρότητας στο φάρυγγα αλλά μπορεί να εμφανιστεί και βήχας που πολλές φορές είναι ξηρός και ερεθιστικός. Εάν είναι όμως είναι λίγο μεγαλύτερος ο χρόνος έκθεσης τότε σκεφτόμαστε και τη μεγαλύτερη ένταση των συμπτωμάτων αλλά πάντα περνάει από το μυαλό μας και η περίπτωση στην οποία μπορεί να υπάρχει τοξικότητα από το μονοξείδιο τον άνθρακα. Αυτό είναι κάτι που αφορά κυρίως τους ανθρώπους που σβήνουν τη φωτιά, που είναι κοντά, που πάντα πρέπει να φοράνε μέτρα ατομικής προστασίας».

Συνάντηση

«Πέρυσι είχαμε κάνει μια συνάντηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και είχαμε δώσει ένα χρηματικό ποσό σαν Πνευμονολογική Εταιρεία για να ενισχύσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο κ. Λουκίδης.

Επιπλέον, τόνισε: «Αν κάποιος είναι σε κοντινή απόσταση ή και σε μεγαλύτερη απόσταση πρέπει να σκεφτεί ότι πρέπει να φοράει μέτρα ατομικής προστασίας. Αυτά δεν είναι εύκολο να τα έχει οποιοσδήποτε στο σπίτι του, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Είναι πολύ μικρή η προστασία της χειρουργικής μάσκας, αυτό που ίσως θα μπορούσε να σκεφτεί κανένας είναι οι μάσκες με υψηλό φιλτράρισμα, οι ΚΝ95, χωρίς όμως να είναι απόλυτα ασφαλείς και αυτές».

Μέτρα προστασίας

«Επειδή στην ατμόσφαιρα υπάρχουν πολλά μικροσωματίδια ή και χημικές ουσίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό πολλές φορές και σε ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα για αυτό και οι άρρωστοι αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να είναι σε ένα χώρο όσο το δυνατόν με κλειστά παράθυρα γιατί ακόμα και ο κλιματισμός που βάζεις ανακυκλώνει πολλές φορές τον αέρα και το άλλο που πρέπει να κανουν είναι ότι αν εμφανίσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα καλό είναι να έρθουν σε επαφή με το γιατρό τους γιατί μπορεί να χρειαστεί σε κάποιους από αυτούς, ειδικά στους ασθματικούς και τους χρόνιους αποφρακτικούς, να αυξήσουν κατά κάποιο τρόπο αγωγές οι οποίες ανοίγουν τους βρόγχους», εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Ερωτηθείς για πόσο διάστημα θα πρέπει να προσέχει ο κόσμος από τη στιγμή που θα σβήσει η φωτιά, απάντησε: «Τουλάχιστον για 7 με 10 μέρες πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί υπάρχουν αιωρούμενα σωματίδια και εξαρτάται και από τις μέρες που θα κρατήσει».