Quantcast

Λουκίδης: Η Βόρεια Ελλάδα οδηγεί την πανδημία σε αυτή τη φάση

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

 

 

 

Ο καθηγητής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή, στις παρελάσεις, καθώς και στο εορταστικό τετραήμερο στη Θεσσαλονίκη που ανησυχεί τους ειδικούς, μετά και τις περσινές εξελίξεις.

«Δεν ξέρω εάν η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει εισηγηθεί να μην γίνουν παρελάσεις. Είναι και θέμα των τοπικών αρχών, οι οποίες είναι υπεύθυνες να εισηγηθούν στο κράτος να πάρουν αποφάσεις. Έχω την εντύπωση ότι το κράτος δεν θέλει στην παρούσα φάση να διαταράξει τον θρησκευτικό και εθνικό χαρακτήρα της γιορτής αυτής για τη βόρεια Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.

«Ελπίζω ότι τα πράγματα θα παρακολουθηθούν με πολύ σωστό τρόπο και θα γίνουν με πολύ σωστό τρόπο, για την προστασία με μάσκες και τις αποστάσεις, ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση. Υπάρχει και ένα άλλο δεδομένο, επειδή αυτό το εορταστικό τετραήμερο στη Θεσσαλονίκη είναι και μια ευκαιρία να φύγει κάποιος από την πόλη, πέρυσι υπήρχαν επιβαρύνσεις σε περιοχές όπως για παράδειγμα τα Γιάννινα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αρκετά επιβαρυμένη η Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Στέλιο Λουκίδη, η Βόρεια Ελλάδα φαίνεται ότι είναι αρκετά επιβαρυμένη τον τελευταίο καιρό και μοιάζει να είναι η γεωγραφική περιοχή, η οποία μάλλον οδηγεί την πανδημική κρίση σε αυτή τη φάση.

«Απ’ ότι φαίνεται το νότιο τμήμα της χώρας δεν έχει την επίπτωση που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα. Οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ο κύριος είναι ότι έχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με τη νότια χώρα. Φαίνεται χαρακτηριστικά από τους δείκτες που έβγαλαν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες που δείχνουν ότι στις ΜΕΘ και στις νοσηλείες υπάρχει μια συντριπτική υπεροχή των μη εμβολιασμένων σε σχέση με τους εμβολιασμένους που νοσηλεύονται. Αυτό αποτυπώνεται στατιστικά και είναι ένας ισχυρός παράγοντας», εξήγησε ο ίδιος.

«Από εκεί και πέρα, η κάθε περιοχή πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας», δήλωσε, φέρνοντας το παράδειγμα δυο νομών στη Βόρεια Ελλάδα, όπου αποφάσισαν να μη γίνουν παρελάσεις για να προφυλάξουν τη δημόσια υγεία καθώς φαίνεται ότι οι υγειονομικές τους υπηρεσίες είναι αρκετά επιβαρυμένες.

Για τη γρίπη

Όταν ρωτήθηκε για τη γρίπη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς, λέγοντας πως η γρίπη έχει μια ενδημική παρουσία στην Ελλάδα γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι αρχές Μαρτίου, που είναι και η κατάλληλη περίοδος για να καλυφθούμε με το αντιγριπικό εμβόλιο.

«Υπάρχουν και πολλοί άλλοι ιοί, από τον Οκτώβριο αρχίζουν από τις νεότερες ηλικίες και από τα μέσα Δεκεμβρίου πάνε στις μεγαλύτερες. Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό ότι υπάρχουν ιογενείς λοιμώξεις που δε έχουν σχέση με τον κοροναϊό, αλλά υπάρχει μια δυσκολία στη διαχείριση, γιατί κάθε συμπτωματολογία επειδή προσομοιάζει με τον κοροναϊό, γίνεται ενδελεχής έλεγχος που πολλές φορές είναι υπερβολικός ως προς τον αριθμό των τεστ για να αποκλειστεί η παρουσία του Covid. Είναι κάτι που θα το δούμε μπροστά μας και θα το βλέπουμε συνέχεια», τόνισε.

«Κάνουμε μια προσπάθεια να υπάρχει κάλυψη του εμβολιασμού της γρίπης ανάλογη με την περσινή, γύρω στα 4 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι θα έχουν καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό οι ευάλωτες ομάδες και οι άνθρωποι πάνω από τα 60, με σκοπό να υπάρχει λιγότερη επίδραση της γρίπης στη διαχείριση ιογενών λοιμώξεων», πρόσθεσε ο Στέλιος Λουκίδης.