Quantcast

Λέσβος: Κάμερα ασφαλείας σούπερ μάρκετ καταγράφει τη στιγμή του σεισμού – Πέφτουν τα προϊόντα από από τα ράφια (Βίντεο)

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης- Τρεις ημέρες μετά την πρώτη ισχυρή δόνηση

Βίντεο που αποτυπώνει τη στιγμή κατά την οποία σείεται η γη, λόγω του σημερινού σεισμού των 4,8 Ρίχτερ στη Λέσβο, έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Το βίντεο κυκλοφορεί από το kalloninews.gr, από κάμερα ασφαλείας ενός σουπερμάρκετ, και δείχνει τη στιγμή που πέφτουν πράγματα από τα ράφια του καταστήματος.

Μπουκάλια από αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, σαμπουάν και αφρόλουτρα βρέθηκαν στο πάτωμα από τον νέο ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε τη Λέσβο ενώ ένας πελάτης φαίνεται να προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του στον διάδρομο του σουπερμάρκετ.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο της ΕΡΤ στη Λέσβοέχουν σημειωθεί νέες ζημιές σε σπίτια μετά τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ, όπως και πτώσεις βράχων στους δρόμους του οδικού δικτύου του νησιού. Ήδη, 9 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» από τις αυτοψίες των μηχανικών – δηλαδή χρειάζονται επισκευές – ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Κλειστά παραμένουν και αύριο Τετάρτη τα σχολεία στο δήμο Δυτικής Λέσβου, μετά από απόφαση του δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου, επειδή συνεχίζονται οι αυτοψίες στα σχολικά κτίρια της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν αποκλείει μεγαλύτερη δόνηση από τα 4,9 Ρίχτερ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

 

Επιφυλακτικός παραμένει και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για το εάν ο σεισμός των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το Σάββατο στις 7 Ιανουαρίου στη Λέσβο ήταν ο κύριος ή όχι.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ μετά τη νέα δόνηση των 4,8 Ρίχτερ εξέφρασε την ανησυχία του, αναφέροντας:

«Το 4,8 αγγίζει σχεδόν το 4,9 που ήταν ο εναρκτήριος σεισμός, πριν από τρεις ημέρες. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε καθόλου τη βεβαιότητα ακόμα. Παραμένει η επιφυλακτικότητα για το εάν το 4,9 ήταν ο κύριος ή όχι. Νομίζω ότι έχει δρόμο ή ακολουθία μπροστά και θέλω πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από όλες τις απόψεις», τόνισε.

«Πάντα στην επιστήμη υπάρχει το αλλά. Το 4,9 έχει ένα σφάλμα 0,1 και το 4,8 έχει ένα σφάλμα 0,1. Μπορούν λοιπόν να αντιστραφούν τα πράγματα και ο δεύτερος να θεωρηθεί ο σημερινός, δηλαδή ως ο κύριος. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δεν χρειάζεται να λέμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε βέβαιοι, δηλαδή ότι εξελίσσεται ομαλά» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν αποκλείεται να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό με την πορεία που έχει πάρει η ακολουθία μέχρι τώρα. Δεν είναι βέβαιο. Μπορεί από εδώ και πέρα όλα να πάρουν μια ομαλότερη πορεία» πρόσθεσε και εξήγησε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για δύο λόγους:

«Πρώτον, η φύση δεν παράγει πάρα πολλούς σεισμούς ώστε να μας διαφωτίσει. Θέλουμε πολλούς σεισμούς εκεί για να μπορέσουμε να κάνουμε την στατιστική. Και το δεύτερο είναι ότι το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο χάνει πολλούς μικρούς σεισμούς. Γίνονται μικροί σεισμοί, αλλά επειδή η περιοχή είναι στα όρια του εθνικού σεισμογραφικού Δικτύου και επειδή οι αναλύσεις, οι οποίες γίνονται δεν λαμβάνουν υπόψη τους και τουρκικούς σταθμούς που υπάρχουν στην απέναντι πλευρά, χάνονται πολύ μικροί σεισμοί, χάνεται δηλαδή πολύτιμη σεισμολογία πληροφορία και αυτό δεν μας βοηθάει».

Όσο για τους υπόκωφους κρότους, τόνισε ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε επιφανειακούς σεισμούς και ιδίως όταν βρισκόμαστε κοντά στις εστίες των σεισμών. «Είναι ένα φαινόμενο αρκετά τρομακτικό, όπως ακριβώς το περιγράφουν και οι κάτοικοι, αλλά οι υπόκωφοι κρότοι δεν είναι βλαβεροί» τόνισε.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ακόμα ότι πιθανότατα οι νέοι σεισμοί δεν προέρχονται από το ρήγμα που έδωσε τον πολύ μεγάλο σεισμό του 1867.

«Μάλλον δεν είναι αυτό. Είναι ένα άλλο ρήγμα λίγο δυτικότερα και περίπου υπο-παράλληλο με μικρότερες διαστάσεις, που σημαίνει ότι έχει μικρότερο δυναμικό, οπότε και να μεγαλώσει το μέγεθος δεν νομίζω ότι μπορεί να φτάσει εκείνο το μεγάλο μέγεθος που είχε ο φοβερός σεισμός του 1867. Από την άλλη μεριά, δεν παύει να είναι ένα ρήγμα, παρόλο που δεν το ξέρουμε αυτό καλά. Γνωρίζουμε καλύτερα του 1867, παρά αυτό που ενεργοποιήθηκε τώρα. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι είναι σε χερσαίο περιβάλλον δημιουργεί μια ξεκάθαρη επικινδυνότητα για τους γύρω οικισμούς, κωμοπόλεις και χωριά που είναι γύρω γύρω από το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί» κατέληξε.