Quantcast

Λέκκας για Βόρεια Εύβοια: Αυξημένος κατά έξι φορές ο κίνδυνος κατολισθήσεων

Δεν φτάνει μόνο να προγραμματίζουμε μελέτες αλλά να δούμε και από τι ακριβώς κινδυνεύουμε, μέσα από τη διαδικασία της κλιματικής κρίσης

«Δεν φτάνει μόνο να προγραμματίζουμε μελέτες αλλά να δούμε και από τι ακριβώς κινδυνεύουμε, μέσα από τη διαδικασία της κλιματικής κρίσης», ανέφερε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, που είχε κληθεί σήμερα στη συνεδρίαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, με αντικείμενο την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.

 

 

«Πρέπει να εξειδικεύσουμε στους νέους κινδύνους, που είναι ροές εδαφών, κατολισθητικά φαινόμενα, πλημμυρικά φαινόμενα με μεγάλη συμμετοχή λασπορροής», ανέφερε ο κ. Λέκκας που επισήμανε τους κινδύνους με το συνδυασμό υδροδυναμικών και γεωδυναμικών φαινομένων και επέμεινε ότι υπάρχουν κίνδυνοι και από τα ίδια τα έργα, υδραυλικά και δασοτεχνικά.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην περιοχή των Αχαρνών, μια περιοχή η οποία «είναι υποψήφια για πλημμύρα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», με βάση τις αναλύσεις εδαφών σε σχέση με τη διάβρωση. “Έχουμε προσδιορίσει τα σημεία ακριβώς που κινδυνεύουν και στην Αττική αλλά και στις άλλες περιοχές και στην Εύβοια”, είπε ο κ. Λέκκας που τόνισε ότι πρέπει η διαβρωσιμότητα των εδαφών να λαμβάνεται υπόψη στις βασικές υδραυλικές μελέτες.

«Μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά αυξάνει 3 φορές ο πλημμυρικός κίνδυνος και αυξάνει 6 φορές ο κατολισθητικός κίνδυνος», είπε ο κ. Λέκκας και παρουσίασε στην επιτροπή περιπτώσεις που μια συγκεκριμένη εφαρμογή δασοτεχνικών έργων κατάφερε να συγκρατήσει εδάφη σε μια περιοχή αλλά δεν είχε καμία χρησιμότητα σε άλλη περιοχή που δεν έπρεπε εκεί να γίνουν αντιδιαβρωτικά έργα.

«Πρέπει να δούμε την εξειδίκευση των έργων για τη διάβρωση, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων, για τα φαινόμενα ροής εδαφών, τα οποία φαινόμενα δεν συμπεριλαμβάνονται στις μέχρι τώρα κλασικές μελέτες», είπε ο κ. Λέκκας και προειδοποίησε ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που λόγω κλιματικής κρίσης στιγματίζεται από την πολυπλοκότητα και συνθετότητα των κινδύνων, την εμφάνιση νέων μορφών κινδύνων και κρίσεων, περισσότερων ακραίων φαινομένων.