Λέκκας για σεισμό στη Βοιωτία: Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να ανησυχούμε για το συγκεκριμένο σημείο

Καθησυχαστικός ο κ. Λέκκας για τον σεισμό των 3,9 Ρίχτερ που έγινε αισθητός και στην Αττική

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί στη Βοιωτία, ο οποίος έγινε αισθητός και σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

 

 

Μιλώντας για τον σεισμό στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε:

«Εδώ και 1,5 χρονο στη Θήβα έχουμε σεισμική δραστηριότητα που έφτασε σε μέγεθος μέχρι τους 4,8 βαθμούς. Για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα είχαμε μια υποβάθμιση της σεισμικής δραστηριότητας η οποία εμφανίστηκε ξανά πριν από τρεις ημέρες το Σάββατο με έναν σεισμό των 3,9 Ρίχτερ και συνεχίστηκε σήμερα».

«Είναι σεισμός από μια περιοχή που την παρακολουθούμε εδώ και 1,5 χρόνο. Θεωρώ ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο για να ανησυχούμε για το συγκεκριμένο σημείο» πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Εξηγώντας γιατί σημειώθηκαν δύο σεισμοί 3,9 Ρίχτερ μετά από ένα μεγάλο διάστημα σεισμικής «ησυχίας», ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε: «Θεωρώ ότι οι κύριοι σεισμοί εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και τώρα είμαστε σε μετασεισμική ακολουθία που εκτονώνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο το Σάββατο όσο και σήμερα. Είμαστε σε καλό δρόμο».

Ο Ευθύμιος Λέκκας χαρακτήρισε, τέλος, «τελείως ανεξάρτητες δονήσεις» τους σεισμούς σε Σάμο και Θήβα «δεδομένου ότι είναι πολύ μικρές δονήσεις που δεν μπορούν να διεγείρουν ούτε κοντινά ούτε μακρινά ρήγματα».

Ο σεισμός που σημειώθηκε στη Βοιωτία το πρωί της Τρίτης έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και είχε επίκεντρο νοτιοανατολικά του Υπάτου Βοιωτίας.  Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για τον σεισμό που σημειώθηκε στις 7:12 το πρωί της Τρίτης, υπολογίστηκε στα 5 χλμ.

Δείτε χάρτη με το επίκεντρο του σεισμού

xartis-seismos

Για σεισμό 3,9 Ρίχτερ έκανε λόγο στην ανάλυσή του και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο σημειώνοντας ότι το επίκεντρο εντοπίστηκε 5χλμ. ανατολικά της Θήβας και 43χλμ. βορειοδυτικά του Περιστερίου υπολογίζοντας το εστιακό βάθος στο 1χλμ..

 

xartis-seismos2