Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ για τον δανεισμό της Ελλάδας.
Η Ελλάδα έχει πολύ ευνοϊκά επιτόκια στα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Κύρτσου στο πλαίσιο της κατάθεσης της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα.
“Είναι αλήθεια ότι παρατηρούμε σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους σε όλες τις χώρες και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη”, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ. “Πρέπει να σημειώσουμε ότι στην τρέχουσα συγκυρία ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ επηρεάζεται σημαντικά και από τον παρανομαστή, ήτοι από την ραγδαία συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού”, πρόσθεσε.
“Αυτό που έχει σημασία είναι η εξυπηρέτηση του χρέους και η Ελλάδα έχει πολύ ευνοϊκά επιτόκια στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)”, σημείωσε.
Την ίδια στιγμή, κρίσιμος παράγοντας είναι και ο χρονικός ορίζοντας για την ωρίμανση του χρέους, και εκεί βλέπουμε επέκταση της ωρίμανσης στο χρέος που εκδίδουν οι χώρες, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για την bad bank η επικεφαλής της ΕΚΤ παρέπεμψε στον διοικητή της τράπεζας Γ. Στουρνάρα για τις λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι γνωρίζει πώς έχει ξεκινήσει ένας διάλογος για το θέμα των εθνικών bad banks και πώς μπορούν να οργανωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πώς μπορούν να συντονιστούν και πιο ευρωπαϊκό περιφερειακό επίπεδο μπορεί να τεθεί σε ισχύ.
“Όλα αυτά είναι σημαντικά και η Κομισιόν επίσης εξετάζει το συγκεκριμένο θέμα”, πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία της
Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε παράλληλα ότι η τράπεζα παραμένει έτοιμη να στηρίξει περαιτέρω την οικονομία της Ευρωζώνης, εν μέσω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων του κορονοϊού σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η γαλλική και η ισπανική.
Σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκή Κοινοβούλιο σήμερα, η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την κρίση της πανδημίας “παραμένει ανολοκλήρωτη, αβέβαια και άνιση”.
Αν και η οικονομική ανάπτυξη ανέκαμψε τους τελευταίους μήνες, οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί και οι επιχειρήσεις διστακτικές να επενδύσουν, δεδομένης της αβεβαιότητας για το μελλοντικό outlook, ανέφερε.
“Η κρίση της δημόσιας υγείας θα συνεχίσει να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα και συνεχίζει να αποτελεί καθοδικό κίνδυνο για το οικονομικό outlook”, προειδοποίησε. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ “συνεχίζει να παραμένει έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία της”, ανέφερε.
Πολλοί αναλυτές περιμένουν η ΕΚΤ να ενισχύσει το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων συνολικού ύψους 1,35 τρισ. ευρώ κατά περίπου 500 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο προκειμένου να προσφέρει νέα τόνωση για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις.