Quantcast

Κύκλωμα τοκογλυφίας: Οι ομάδες, οι εκβιασμοί, οι εταιρίες «φαντάσματα» και η… εξαφάνιση Κρητικού

Νέα στοιχεία για την υπόθεση – Τουλάχιστον 30 τα θύματα «των αρπακτικών» με τις Πόρσε, τις Τζάγκουαρ και τις επαύλεις - Στον εισαγγελέα οι 8 συλληφθέντες

Μία καλοστημένη… επιχείρηση είχαν στήσει οι 8 συλληφθέντες που κατηγορούνται για κατ’ επάγγελμα τοκογλυφία και εκβιασμούς.

Πρόκειται για τέσσερις Έλληνες 47, 45, 37 και 24 χρόνων αλλά και τέσσερις Αλβανούς, ένας 30χρονος, ένας 33χρονος και δύο 32χρονοι οι οποίοι σήμερα το απόγευμα αναμένεται να βρεθούν ενώπιον του εισαγγελέα Ηρακλείου.

Ένας 46χρονος Ηρακλειώτης, γνωστός με παρατσούκλι που παραπέμπει σε πόλη της Πελοποννήσου, και δύο 30χρονοι Αλβανοί, αποτελούσαν- σύμφωνα με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης-τον «σκληρό πυρήνα» εγκληματικής οργάνωσης στην οποία αποδίδεται ότι είχε εγκλωβίσει στα δίχτυα της τοκογλυφίας πολλούς πολίτες.

Η κάθε περίπτωση ήταν διαφορετική, ωστόσο σε γενικές γραμμές για ένα δανεισμό ποσού της τάξεως των 5000 ευρώ, ο τόκος μπορεί να ανερχόταν έως και τα 2.000 ευρώ μηνιαίως. Αν τώρα υπήρχαν καθυστερήσεις στην καταβολή του τόκου, έμπαινε διπλός και τριπλός τόκος, ακόμα και ανά ημέρα. Ένα ποσό των 5.000 ευρώ μπορούσε εν ριπή οφθαλμού να εκτοξευτεί στις 50.000 ευρώ!

tokoglyfoi-opla-1

Τα στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος υποστηρίζουν ότι η ογκώδης δικογραφία είναι «δεμένη» και περιλαμβάνει καταθέσεις παθόντων, οι οποίοι πείστηκαν να μιλήσουν για όσα βίωσαν στα «νύχια των αρπακτικών» με τις Πόρσε, τις Τζάγκουαρ, τις επαύλεις, τα πανάκριβα ρούχα και τις επιχειρήσεις.

Η αρχή της… εγκληματικής ομάδας

Όλα ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια περίπου όταν ο 47χρονος μαζί με κάποιους από τους συλληφθέντες Αλβανούς δημιούργησε μία ομάδα που ασχολιόταν με εκβιασμούς και τοκογλυφίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, η ομάδα αυτή έρχονταν σε επαφή με επιχειρηματίες αλλά και απλούς πολίτες που είχαν οικονομικά προβλήματα και τους δάνειζε διάφορα ποσά με πολύ μεγάλο τόκο με χρήση γραμματίων.

Η αποπληρωμή γινόταν συνήθως με μετρητά ή «σπάσιμο» επιταγών ωστόσο στην περίπτωση που οι δανειζόμενοι δεν μπορούσαν να ξεχρεώσουν τότε με εκβιαστικο τρόπο αλλά και σοβαρές απειλές να τους αποπληρώσουν. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η αποπληρωμή γινόταν με ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας.

Οι… υπόλοιπες ομάδες

Λίγο καιρό μετά τον σχηματισμό της πρώτης εγκληματικής ομάδος, μέλη της σχημάτισαν νέες ομάδες με διαφορετικά άτομα (ανάμεσά τους οι υπόλοιποι συλληφθέντες).

Σκοπός των νέων ομάδων που σχηματίστηκαν ήταν σχεδόν ίδιος, δηλαδή τοκογλυφία και εκβιασμοί.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretapost, οι ομάδες αυτές συνεργάζονταν μεταξύ τους.

tokoglyfoi-lefta

Για παράδειγμα, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις ατόμων που δανείστηκαν από την ομάδα του 47χρονου αλλά δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν το ποσό. Τότε, ο 47χρονος του είπε να δανειστεί από την δεύτερη ομάδα για να τον ξεχρεώσουν. Έτσι και έγινε, με τον άτυχο πολίτη όμως να εξοφλεί τον έναν χρωστά στον δεύτερο τα διπλάσια χρήματα.

Με αυτόν τον τρόπο το χρήμα ανακυκλώνονταν στις εγκληματικές αυτές υποομάδες με τα θύματα όμως να βρίσκονται συνεχώς σε έναν φαύλο κύκλο.

Οι εταιρίες «φαντάσματα» και οι εικονικές προσλήψεις

Με πολύ προσεγμένες κινήσεις όμως τα μέλη των εγκληματικών ομάδων είχαν προνοήσει και για το πώς θα «ξεπλένουν» τα χρήματα που αποκτούν παρανόμως τα οποία ήταν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, είχαν προχωρήσει σε σύσταση εταιριών όπως rent a car, εισαγωγή εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες ενώ είχαν κάνει και εικονικές προσλήψεις υπαλλήλων.

Παράλληλα, είχαν προχωρήσει και σε ανέγερση πολυτελών κατοικιών και εξαργύρωση κουπονιών ΟΠΑΠ.

Η εγκληματική ομάδα πίσω από την περίεργη εξαφάνιση Κρητικού

Η εγκληματική ομάδα φαίνεται πως έχει κάποιο ρόλο στην περίεργη εξαφάνιση του 41χρονου Κρητικού που είχε απασχολήσει τις αρχές τέλη του περασμένου μήνα.

Όπως είχε γράψει και τότε το cretapost, πρόκειται για έναν 41χρονο τα ίχνη του οποίου χάθηκαν από περιοχή της ενδοχώρας του Ηρακλείου με τους γονείς του να ενημερώνουν τις αρχές.

Το αυτοκίνητό του βρέθηκε παρκαρισμένο στο Βενιζέλειο νοσοκομείο ενώ ο ίδιος για αρκετές ημέρες δεν είχε δώσει ζωή.

Μάλιστα, υπήρξε η πληροφορία ότι ταξίδεψε εκτός Κρήτης καθώς βρέθηκε στο όνομά του ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

Αυτή η υπόθεση συμπεριλαμβάνεται μέσα στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματίσει η αστυνομία και έχει πλέον στα χέρια του ο εισαγγελέας Ηρακλείου.

30 τα θύματα τοκογλυφίας και εκβιασμών

Επιχειρηματίες, έμποροι και απλοί πολίτες από το Ηράκλειο είναι ανάμεσα στα θύματα της εγκληματικής ομάδος.

Η, μέχρι στιγμής, αστυνομική έρευνα έχει δείξει πως τουλάχιστον 30 είναι οι υποθέσεις που «καίνε» τα μέλη της ομάδος.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί κατά πολύ καθώς εξετάζονται και άλλες περιπτώσεις ενώ ερευνάται και η δράση της εγκληματικής ομάδος εκτός Ηρακλείου.

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 8 συλληφθέντες αλλά και τους υπόλοιπους δύο που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι: εγκληματική ομάδα, κατ’ επάγγελμα τοκογλυφία και εκβιασμοί, παράνομη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητα (ξέπλυμα), για κώδικα anti-dopping, νόμοι περί όπλων.