Κυκλάδες: Αυτός είναι ο δηλητηριώδης αχινός που έφτασε από τον Ειρηνικό

Ο Diadema Setosum είναι ένας αχινός “μετανάστης” από τον Ινδικό Ωκεανό, ο οποίος εθεάθη να κολυμπάει τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο Πέλαγος, στις ελληνικές θάλασσες

Ο Diadema Setosum είναι ένας αχινός “μετανάστης” από τον Ινδικό Ωκεανό, ο οποίος εθεάθη να κολυμπάει τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο Πέλαγος, στις ελληνικές θάλασσες.

 

 

Η διαφορά του όμως με την “ντόπιο”αχινό είναι ότι φέρει δηλητήριο στα μακριά αγκάθια του.

Ο Λεσσεψιανός μετανάστης Diadema Setosum είναι ένας τυπικός αχινός με μακριά αγκάθια που στο άγγιγμα τους έχουν ένα ήπιο δηλητήριο και ανήκει στην οικογένεια Diadematidae.

Το είδος αυτό είναι ένας ταξιδιώτης στα νερά της Μεσογείου.

Κανονικά βρίσκεται σε όλη την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, από την Αυστραλία και την Αφρική μέχρι την Ιαπωνία και την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Δημήτρης Καμπανός, υπεύθυνος της οικολογικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης DIVE IN ACTION ανέφερε στο grtimes.gr, ότι “το είδος αυτό, στα χρόνια που βρίσκεται στις θάλασσές μας έχει δείξει, ότι όπως όλα τα ξενικά είδη, μπορεί πολύ εύκολα να κατακλύσει τις περιοχές που καλύπτει.

Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση του είναι, η υπερβολικά μεγάλη αύξηση του στους βυθούς των Κυκλάδων, αποδεικνύοντας ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και στο χρόνο και στον χώρο.

Οι κοινότητες του αυξάνονται δραματικά και οι παρατηρήσεις που γίνονται, τον φέρνουν σε ένα από τα πρώτα είδη ταχείας αύξησης, ενώ όταν αισθάνεται κίνδυνο κινείται με ένα εντυπωσιακό στυλ κυλιόμενα πολύ γρήγορα.”

Οι πρώτες καταγραφές στις ελληνικές θάλασσες έγιναν το 2016 όταν ο αχινός πέρασε από το Σουέζ.

Η διάνοιξη του Σουέζ έφερε γενικότερα αρκετά ξενικά είδη στη Μεσόγειο. Ο δηλητηριώδης αχινός έχει κατακλύσει τις θάλασσες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

Πού έχει εντοπιστεί

Συγκεκριμένα έχει εντοπιστεί και καταγραφεί σε 12 νησιά της Ελλάδος: Κάλυμνο,Φολέγανδρο, Κίμωλο, Σέριφο, Σίκινο, Σαντορίνη, Ηρακλειά, Σχοινούσσα, Δονούσα, Κουφονήσι, Νάξο και Αμοργό.