Κρήτη: Σε επιφυλακή οι φορείς του νησιού για την επέλαση του καύσωνα

Αναλυτικά όλες οι δράσεις

Πολύ υψηλές οι θερμοκρασίες στην Κρήτη, όπου οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης ενημέρωσε τους πολίτες ότι, τη Δευτέρα 2 Αυγούστου και την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, θα τεθεί στη διάθεση τους η κλιματιζόμενη κεντρική αίθουσα στο «σπίτι του Πολιτισμού», ενώ στα Χανιά κλείνει ο εθνικός δρυμός Σαμαριάς μέχρι νεωτέρας. Ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας αναφέρει ότι τέτοιου είδους φαινόμενα καύσωνα, εμφανίζονται και στην Κρήτη σε μεγάλους κύκλους χρονικής επανάληψης (δηλαδή είναι κατά κάποιο τρόπο σπάνια).

 

 

Στο Ηράκλειο

Εστίες δροσιάς, αναζητούν οι Ηρακλειώτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα του καύσωνα, που κάνει αισθητή την παρουσία του τις τελευταίες ημέρες. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες ευνοούν εξορμήσεις σε παραλίες, που διαρκούν όλη την ημέρα.

Η κίνηση στο κέντρο του Ηρακλείου ιδιαίτερα τις ώρες που οι θερμοκρασίες βρίσκονται στα ύψη, είναι περιορισμένη, ενώ από το απόγευμα και μετά -όσοι επέλεξαν να παραμείνουν στις πόλεις- αναζητούν δροσερά σημεία, με δημοφιλέστερα τα καταστήματα εστίασης στο παραλιακό μέτωπο. Μετά το απόγευμα ξεκινούν και οι περίπατοι των ηρακλειωτών στην αποκαλούμενη «λεωφόρο by pas» στο λιμενοβραχίονα του Φρουρίου Κούλε, όπου το ελαφρύ βοριαδάκι, μάλλον δημιουργεί αίσθηση δροσιάς.

Υψηλότερες θερμοκρασίες

Οι περιοχές που έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση από τον καύσωνα είναι τα νότια του νομού Ηρακλείου και κυρίως το τμήμα της Μεσαράς, που ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Μεγάλο μέρος των αγροτικών εργασιών, έχει περιοριστεί, ενώ στα νότια παράλια του Ηρακλείου οι πληρότητες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι πολύ μεγάλες. Το ίδιο δημοφιλείς είναι και οι παραλιακές περιοχές στο ανατολικότερο τμήμα του νησιού, τη Σητεία, όπου τις τελευταίες ημέρες τα διαθέσιμα καταλύματα είναι γεμάτα και παραλίες όπως ο Κουρεμένος, η Χιόνα και το Βάι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ντόπιων αλλά και επισκεπτών.

Ο μετεωρολόγος Μ. Λέκκας

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, τέτοιου είδους φαινόμενα υψηλών θερμοκρασιών και μεγάλης διάρκειας που δημιουργούν και συνθήκες καύσωνα, εμφανίζονται και στην Κρήτη σε μεγάλους κύκλους χρονικής επανάληψης (δηλαδή είναι κατά κάποιο τρόπο σπάνια). «Τα κύματα αυτά εξαιτίας του ότι μεταφέρουν πολύ θερμές αέριες μάζες στην ατμόσφαιρα, δημιουργούν αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, ταλαιπωρώντας και την Κρήτη παρά το γεγονός ότι ως νησί έχει μηχανισμούς άμυνας λόγω των τοπικών ανέμων που μπορούν να εξομαλύνουν τις θερμοκρασιακές συνθήκες κυρίως στα βόρεια. Στις νότιες περιοχές ωστόσο εμφανίζονται θερμοκρασίες σε τοπικό επίπεδο, ανάλογες με της ηπειρωτικής Ελλάδας και ειδικά της Θεσσαλίας» προσέθεσε ο κ. Λέκκας.

Στο Ρέθυμνο

Με την πολιτική προστασία και τους αυτοδιοικητικούς αρμόδιους φορείς στο Ρέθυμνο σε πλήρη επιφυλακή, οι πολίτες, τουρίστες και επισκέπτες «υποδέχτηκαν» τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες αφουγραζόμενοι παράλληλα τις οδηγίες για προστασία από τον καύσωνα.

Με τις παραλίες γεμάτες αλλά και με αποδράσεις στην ορεινή ενδοχώρα προσπαθούν όλοι να αντιμετωπίσουν την έλευση των κόκκινων βαθμών του υδράργυρου και οι πλατείες των χωριών όπου κυριαρχούν τα δέντρα οι πλάτανοι και οι πηγές αποτελούν αποτελεσματικά για τον καύσωνα καταφύγια.

Κλιματιζόμενες αίθουσες

Στο μεταξύ, λόγω της διατήρησης των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, κατά τις προσεχείς ημέρες, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης και η αρμόδια αντιδήμαρχος Δρ ‘Αννα Ελευθεριάδου – Γκίκα ενημερώνουν τους πολίτες ότι, τη Δευτέρα 2 Αυγούστου και την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, θα τεθεί στη διάθεση τους η κλιματιζόμενη κεντρική αίθουσα στο «σπίτι του Πολιτισμού» (οδός Βερνάδου, Παλιά Πόλη) για προσωρινή ανάπαυση και ανακούφιση από τον επικείμενο καύσωνα.

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός κι επισκέψιμος από τις 8 το πρωϊ έως τις 9 το βράδυ και θα βρίσκονται εκεί στελέχη της υπηρεσίας για να εξυπηρετήσουν και να παράσχουν στους επισκέπτες κάθε διευκόλυνση και βοήθεια εφόσον χρειαστεί.

Οι τουρίστες

Οι τουρίστες έχουν κάνει πλέον αισθητή την παρουσία τους στο νομό και σήμερα που ο υδράργυρος έφτασε τους 39 βαθμούς ακόμα και τους 40 οι περισσότερες καφετέριες με κλιματιζόμενους τους εξωτερικούς χώρους είχαν σχεδόν κατακλυσθεί με τουρίστες που αναζητούσαν εστίες δροσιάς.

Στο νότιο τμήμα του νομού οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές αγγίζοντας ακόμα και τους 42 βαθμούς ενώ χαραμάδα αισιοδοξίας δίνουν οι βόρειοι άνεμοι που κυμαίνονται μεταξύ 4 και 5 μποφόρ.

Κλειστός ο εθνικός δρυμός Σαμαριάς

Κλειστός, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται για την Κρήτη, θα παραμείνει από αύριο Σάββατο 31 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δασών Χανίων.

Όπως αναφέρει η Διεύθυνση Δασών με νεότερη ανακοίνωση θα υπάρξει ενημέρωση για το άνοιγμα του Εθνικού Δρυμού ή η παράταση του κλεισίματος, αφού ληφθούν υπόψη νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα.