Κρήτη – Κορωνοϊός: Μεγάλη αύξηση των εισαγωγών – Γεμάτες οι εντατικές

Η αναμενόμενη χαλάρωση του καλοκαιριού μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, καθώς οι σκληροί δείκτες επιμένουν

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την πορεία της πανδημίας, καθώς κορυφώνονται οι θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις για τον Δεκαπενταύγουστο, τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει.

 

Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις των ειδικών για κορύφωση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, εάν δεν ληφθούν μέτρα και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός τρομάζουν, καθώς και πάλι το ΕΣΥ θα βρεθεί στα «κόκκινα».

Τα μεγάλα αστικά κέντρα αδειάζουν και οι νησιωτικοί προορισμοί δέχονται χιλιάδες κόσμου.

Τα λιμάνια βούλιαξαν από εκδρομείς που παίρνουν το πλοίο για τα νησιά που ήδη έχουν αυξημένη τουριστική κίνηση, τη στιγμή που οι ειδικοί προειδοποιούν για τήρηση των μέτρων.

Η χαλάρωση του καλοκαιριού προμηνύει ένα δύσκολο φθινόπωρο

Η αναμενόμενη χαλάρωση του καλοκαιριού μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, καθώς οι σκληροί δείκτες επιμένουν.

Το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλει και εμβολιασμένους, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι προστατεύονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την βαριά νόσηση, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ανησυχεί τους επιστήμονες, που διαπιστώνουν χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Καπράβελος διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου”: «Με την επιστροφή όλων αυτών που είναι σε τουριστικές περιοχές τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν 5.000 και 10.000 και να δείτε νούμερα διασωληνωμένων και θανάτων που δεν τα έχουμε δει μέχρι τώρα», αναφέρουν τα tanea.gr.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφέρθηκε στον εκρηκτικό συνδυασμό νυχτερινής διασκέδασης και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.

Ανέφερε, επίσης, πως πέρσι χωρίς τα εμβόλια υπήρχε περισσότερος έλεγχος σε σχέση με φέτος που παρατηρείται χαλάρωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και έχουμε τόσα πολλά κρούσματα.

 

Σε υγειονομικό συναγερμό η Κρήτη: Γεμάτες οι εντατικές

Όπως είναι φυσικό, ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων που καταγράφονται σε καθημερινή βάση έχει οδηγήσει σε αύξηση και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Μεγάλο άλμα στις εισαγωγές καταγράφηκε χθες καθώς ανήλθαν σε 285.

Ο κίνδυνος για τις αντοχές του ΕΣΥ παραμένει και στην Κρήτη ήδη τα νοσοκομεία «ζορίζονται».

Στοιχεία από την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας ως προς την κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ και στις απλές κλίνες Covid-19 παρουσίασε ο χθες ο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με αυτά στις 12 Αυγούστου στην επικράτεια ήταν κατειλημμένες 262 ΜΕΘ και κενές 214, στην Αθήνα ήταν κατειλημμένες 109 ΜΕΘ και κενές 64, ενώ στην Κρήτη ήταν κατειλημμένες 25 ΜΕΘ και κενές μόλις 2.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, η Κρήτη είναι σε υγειονομικό συναγερμό καθώς οι εντατικές είναι γεμάτες. Έχει αποφασιστεί να μην γίνονται διακομιδές ασθενών από άλλες περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή από νησιά. Παράλληλα, αν παραστεί ανάγκη θα γίνονται διακομιδές ασθενών από νοσοκομεία της Κρήτης σε άλλα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ως προς την κάλυψη των απλών κλινών Covid-19, στις 12 Αυγούστου, στην επικράτεια ήταν κατειλημμένες 1.948 και κενές 2.676, στην Αθήνα ήταν κατειλημμένες 626 και κενές 593, ενώ στην Κρήτη ήταν κατειλημμένες 162 και κενές 149.

Η Αγγελική Δαμανάκη, πνευμονολόγος, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, με τη σειρά της αναφέρει:

«Είναι κάτι που περιμέναμε, έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε 65 ασθενείς, εκ των οποίων 6 στη ΜΕΘ».

Τα στοιχεία από τα νοσοκομεία και τις εφημερίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, συνέστησε τη χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός.

Όπως είπε αυτές οι μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς ο συνωστισμός λόγω των θρησκευτικών τελετών και των εορταστικών εκδηλώσεων μπορεί να σημάνει ανεξέλεγκτη διασπορά.

Ανέφερε πως ήδη τα στοιχεία από τα νοσοκομεία και τις εφημερίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Η εκτίμηση για 10.000 κρούσματα είναι ρεαλιστική αν η κατάσταση τώρα ξεφύγει, και τότε τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, καθώς δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό.

Ακόμα η κ. Παγώνη σημείωσε πως η επιστροφή των εκδρομέων πρέπει να γίνει με τεστ και τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν.

 

Φόβοι για περιοριστικά μέτρα στα νησιά

 

Και αν οι φόβοι των ειδικών από την μία πλευρά είναι το τι θα σημάνει η επιστροφή των εκδρομέων και η διασπορά μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες, από την άλλη η ανησυχία για μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού στα νησιά είναι κάτι που θα απασχολήσει πριν την έλευση του φθινοπώρου.

Στο μικροσκόπιο τίθεται η επιδημιολογική εικόνα των νησιών που συγκεντρώνουν αυτές τις μέρες τους περισσότερους προσκυνητές και τουρίστες.

Η Τήνος έχει δείκτη θετικότητας 2,85%, η Πάρος 4,65%, και η Νάξος 5,32%.

Στην Τήνο, για την προστασία των πιστών και την αποφυγή συνωστισμού, δεν θα πραγματοποιηθεί η λιτανεία της αγίας εικόνας στον Ναό της Παναγίας.

Για την αποτροπή διασποράς του ιού, αυξάνονται οι έλεγχοι στα νησιά:

Με εποπτείες σε μπαρ για τήρηση των μέτρων
Επιτήρηση σε εκκλησίες
Περιπολίες σε σοκάκια για αποφυγή συνωστισμού
Εντοπισμό και αποτροπή μυστικών πάρτι σε βίλες και γιοτ
Η αυξητική πορεία δεν μπορεί εύκολα να ανατραπεί
Αυτό που έχει αποδείξει η πορεία της πανδημίας μέχρι τώρα είναι ότι μετά από ένα σημείο η επιστροφή δεν είναι εύκολη.

Πηγή: cretapost