Κρήτη: Γκρεμίζουν βίλα για να περάσει ο νέος ΒΟΑΚ – Αποζημίωση 16.800 ευρώ για 500 τ.μ

Το πρόβλημα επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο τμήμα του δρόμου Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος όπου ο κόσμος που ξεσπιτώνεται βρίσκεται σε αναβρασμό

Γκρεμίζουν βίλες και ξηλώνουν επιχειρήσεις με fast track διαδικασίες προκειμένου να περάσει ο νέος Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι οι περιουσίες αυτές δεν αποζημιώνονται όπως πρέπει αφού, όπως αναφέρει το «neakriti.gr» μια μεζονέτα 500 τ.μ που απαλλοτριώνεται εκτιμήθηκε από το Δημόσιο για μόλις 16.800 ευρώ και μία επιχείρηση για κάτι λιγότερο, δηλαδή 16.000 ευρώ. Μαζί με τις βίλες όμως ξηλώνονται και τα βενζινάδικα!

Το πρόβλημα επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο τμήμα του δρόμου Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος όπου ο κόσμος που ξεσπιτώνεται βρίσκεται σε αναβρασμό!

Η εν λόγω επιχείρηση είναι ένα βιομηχανικό συγκρότημα εμβαδού 700 τ.μ., που έχει αποσπάσει παγκόσμια βραβεία, στο οποίο – σημειωτέον – προ τριετίας έγινε μάλιστα και εκτεταμένη ανακαίνιση με μια τεράστια δαπάνη, αλλά αποτιμάται ως αξία σε μόλις 16.000 ευρώ. Σε μια άλλη περίπτωση άνθρωπος καλείται να εγκαταλείψει άρον-άρον το σπίτι του – μια μεγάλη μεζονέτα, εμβαδού 500 τ.μ. – με μια αρχική εκτίμηση αποζημίωσης ύψους 16.800 ευρώ!

Σε μια άλλη περίπτωση, όπως αναφέρει το «neakriti.gr» πρατήριο υγρών καυσίμων που διατηρεί μαζί με άλλα καταστήματα απαλλοτριώνεται σε ένα τμήμα του, αποκόπτεται μάλιστα από τον νέο ΒΟΑΚ, κάτι που σημαίνει καταστροφή της κίνησης, του τζίρου και της λειτουργίας του, αλλά ο ίδιος δεν κάνει λαμβάνειν ούτε ευρώ, επειδή θεωρήθηκε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης αυτοαποζημίωσης, δηλαδή δε χρειάζεται να αποζημιωθεί επειδή με το έργο του νέου αυτοκινητοδρόμου ανεβαίνει η αξία της περιουσίας του!

«Αυτό δεν είναι απαλλοτρίωση, είναι δήμευση! Και εμείς είμαστε υπέρ του έργου, ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου για τον τόπο, αλλά όχι να καταστραφούμε θυσιαζόμενοι με τέτοιο τρόπο! Αν δε μας αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια, να έρθουν καταρχάς να ελέγξουν από κοντά και να κάνουν μια κανονική εκτίμηση αξίας και δε μας αποζημιώσουν δίκαια, δε θα δεχτούμε να φύγουμε με κανένα τρόπο από τις περιουσίες μας. Ούτως ή άλλως δεν έχουμε κάπου αλλού να πάμε».

Με τα λόγια αυτά, «υψώνοντας» ένα βαθύ παράπονο και μια βαθιά κραυγή αγωνίας, υποδέχτηκαν το neakriti.gr ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και κατοικιών, λίγο έξω από τον Άγιο Νικόλαο, που βλέπουν τις περιουσίες τους να απαλλοτριώνονται με διαδικασίες fast track για τις ανάγκες του έργου “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” του νέου ΒΟΑΚ, αλλά με πρώτες εκτιμήσεις αξίας που πραγματικά προκαλούν γέλωτα και σοκ μαζί!