Quantcast

Κραυγή αγωνίας από τις λαϊκές

Επαγγελματίες του κλάδου μιλούν στα «Παραπολιτικά»

Σε περίοδο μεγάλης δοκιμασίας εισέρχονται οι λαϊκές αγορές λόγω των ανατιμήσεων που καταγράφονται στα νωπά προϊόντα και των επικείμενων θεσμικών αλλαγών, μετά την πρόσφατη ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

 

«Πρόκειται για τους χειρότερους μήνες των τελευταίων ετών», επισημαίνουν εκπρόσωποι του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι η ακρίβεια οφείλεται στα έντονα και ακατάστατα καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού, με τις πολλές πυρκαγιές αλλά και τις χαλαζοπτώσεις, καθώς και στην εκτίναξη κατά 70% των καυσίμων και των πρώτων υλών.

«Δεν πάμε καθόλου καλά και με αυτό το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί σε εξαφάνιση η λαϊκή, όπως την ξέραμε έως σήμερα, επειδή εμποδίζεται η προσέλευση των παραγωγών, ενώ με τις νέες διαγωνιστικές διαδικασίες θα αφανιστούν οι επαγγελματίες», δηλώνει στα «Π» ο Παντελής Μόσχος, γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η εφαρμογή του πλαισίου προϋποθέτει την υπογραφή 16 υπουργικών αποφάσεων «αγνώστου περιεχομένου» και αποτελεί casus belli για τους εκπροσώπους του κλάδου. «Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη στιγμή που μετατοπίζει στις περιφέρειες τον έλεγχο της λειτουργίας των λαϊκών, ενώ έπρεπε να συσταθούν νομικά πρόσωπα με αποκλειστικές αρμοδιότητες», συνεχίζει ο κ. Μόσχος.

Να μην επιβληθούν κι άλλες γραφειοκρατίες ζητούν οι επαγγελματίες

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΟΣΧΟΣ: Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη στιγμή που μετατοπίζει στις Περιφέρειες τον έλεγχο της λειτουργίας των λαϊκών, ενώ έπρεπε να συσταθούν νομικά πρόσωπα με αποκλειστικές αρμοδιότητες

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην «κορυφή», οι παραγωγοί, οι πωλητές και οι έμποροι περιμένουν να τα δουν στην πράξη.

Τα «Π» απευθύνθηκαν στους επαγγελματίες την Πέμπτη στη λαϊκή του Αγίου Μελετίου στα Σεπόλια. «Αναμφίβολα θα επηρεαστούμε, όπως συμβαίνει πάντα. Ακόμα, όμως, δεν ξέρουμε πόσο, γιατί δεν μας έχουν ενημερώσει για το πώς θα ανανεώνουμε τις άδειες ή τις θέσεις μας σε κάθε περιοχή», λέει ο κ. Βαγγέλης από τον Ορχομενό. «Ό,τι και να συμβεί, όσα συμφέροντα, όσες εταιρείες κι αν θελήσουν να μπουν εδώ μέσα, θα φύγουν γρήγορα. Το υπαίθριο εμπόριο έχει πρόσωπο, έχει ταυτότητα, είναι πολύ σκληρή δουλειά…», δηλώνει ο κ. Γιώργος, από τους παλαιότερους παραγωγούς κηπευτικών. «Μη σε μέλλει, μη σε μέλλει, η ντομάτα είναι μέλι», απαντά φωναχτά και χαμογελαστά ο Νίκος, ζητώντας να μην τους επιβάλλουν «κι άλλες γραφειοκρατίες, που δυσκολεύουν παραπάνω τη δουλειά μας».

Καταγράφονται διαφωνίες στο θέμα των παραγωγών

Οι περισσότερες διαφωνίες καταγράφονται στο θέμα των παραγωγών. «Δεν μπορεί να εμποδίζεται η απρόσκοπτη προσέλευσή τους, μέσα από προκηρύξεις οι οποίες θα εκδίδονται δύο φορές τον χρόνο, όταν η εποχικότητα των προϊόντων επιβάλλει τη δυνατότητα του παραγωγού-πωλητή να βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον καταναλωτή χωρίς χρονοτριβή… Μόνον έτσι εξασφαλίζεται η πραγματικά χαμηλή τιμή και όχι μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis», αναφέρει ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας, Αγγελος Δερετζής. Θεωρεί, δε, ότι ο αποκλεισμός των παραγωγών θα επηρεάσει πολύ αρνητικά και τις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων, γιατί «είναι διαφορετικό να πουλάς τα προϊόντα σου και διαφορετικό να τα αγοράζεις και να τα διαθέτεις ως μεσάζοντας». Οσο, δε, για τον διαχωρισμό των αδειών, σχολιάζουν: «Το μοντέλο δεν είναι λειτουργικό. Τι να το κάνεις, αν λάβεις άδεια, όταν δεν έχεις αντίστοιχη άδεια για τη θέση όπου θα βάλεις τον πάγκο σου;». Περαιτέρω, αντιδρούν στην επιβολή των εξοντωτικών -όπως τις χαρακτηρίζουν- ποινών για τους παραβάτες και στο κριτήριο της επιπλέον μοριοδότησης όσων διαθέτουν πτυχίο ΑΕΙ.

«Ας καταλάβουν ότι στις λαϊκές ο κόσμος πάει για να δουλέψει, όχι από επιλογή. Ας καταλάβουν ότι ο πάγκος είναι το μεροκάματο και ο μόνος τρόπος βιοπορισμού μας. Εκτός κι αν το καταλαβαίνουν κι επιφυλάσσουν τέτοιο μέλλον στους πτυχιούχους της πατρίδας μας», καταλήγει ο κ. Δερετζής.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, δηλώνει ότι όχι μόνον δεν θα κλείσουν οι λαϊκές, αλλά «τις εκσυγχρονίζουμε, ώστε να συμβαδίσουν με την οικονομία του 21ου αιώνα». Το νομοσχέδιο, επιμένει, «έχει την υποστήριξη του κόσμου, καθώς είναι αποτέλεσμα εξαντλητικού διαλόγου με τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών.

Έχουμε γράψει και ξαναγράψει το νομοσχέδιο 50 φορές για να είναι όλοι ευχαριστημένοι».

 

Πηγή: parapolitika.gr