Quantcast

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη ΔΕΘ: Τι θα δούμε στα περίπτερα

Παρασκευή 27 Αυγούστου και στο εκθεσιακό κέντρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η εικόνα έχει αρχίσει δειλά-δειλά να θυμίζει κάτι, που οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν, αλλά η πανδημία κατάφερε να αναιρέσει το 2020: πως ο Σεπτέμβριος είναι ιστορικά μήνας ιδιαίτερης κινητικότητας για την πόλη

Παρασκευή 27 Αυγούστου και στο εκθεσιακό κέντρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η εικόνα έχει αρχίσει δειλά-δειλά να θυμίζει κάτι, που οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν, αλλά η πανδημία κατάφερε να αναιρέσει το 2020: πως ο Σεπτέμβριος είναι ιστορικά μήνας ιδιαίτερης κινητικότητας για την πόλη.

 

 

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, στην έκταση των 180 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 62 αποτελούν στεγασμένο εκθεσιακό χώρο, εργαζόμενοι και αυτοκίνητα πηγαινοέρχονται ασταμάτητα. Μέσα από τις ανοιχτές πίσω πόρτες μιας νταλίκας φαίνεται το τμήμα μιας λυόμενης κατασκευής. Κλαρκ και μικρά βαν ξεφορτώνουν φορτία αναμεσα σε «ντάνες» παλετών κι ένας ορθογώνιος μεταλλικός σκελετός, ντυμένος με γυψοσανίδα, έχει αρχίσει να παίρνει τη μορφή υπαίθριου περιπτέρου στην εσωτερική πλευρά της Πύλης Εμπορίου του εκθεσιακού κέντρου, απέναντι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ).

Τα γραμμικά φώτα μέσα σε κάποια από τα περίπτερα είναι αναμμένα, φωτίζοντας την κίνηση στο εσωτερικό τους. Μυρίζει φρέσκια μπογιά και κόλλα και κάθε τόσο ακούγονται δυνατοί ήχοι εργοταξίου, όπως ο τροχός που κόβει το σίδερο.

Οι δε εμβολιαστικές γραμμές, που επί μήνες υποδέχτηκαν χιλιάδες ανθρώπους στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ, έχουν ήδη μεταφερθεί στο κτήριο 5, όπως ενημερώνει η ταμπέλα λίγο μετά την Πύλη Εμπορίου, ώστε οι δύο χώροι που τις φιλοξενούσαν μέχρι πρότινος, να αξιοποιηθούν κι αυτοί για τις ανάγκες της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου.

Τι θα δούμε στη φετινή ΔΕΘ, τα πρώτα στοιχεία για τους εκθέτες

Παρότι στοιχεία για τον αριθμό εκθετών και την κάλυψη των εκθεσιακών χώρων δεν έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί επισήμως, γεγονός είναι ότι η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) προετοιμάζεται, ενόψει των προγραμματισμένων για τις 11 Σεπτεμβρίου εγκαινίων της. Προετοιμάζεται για δεύτερη φορά, μετά την περσινή ακύρωσή της λόγω της πανδημίας.

Η ΔΕΘ του 2020 θα μείνει στην ιστορία της ΔΕΘ-Helexpo ως μια έκθεση που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ -η πρώτη μεταπολεμικά, που είχε τέτοια τύχη.

Και η 85η ΔΕΘ του 2021, που στόχος είναι να πραγματοποιηθεί στις 11-19 Σεπτεμβρίου, φιλοδοξεί να μείνει στην ιστορία ως η πρώτη Covid-free μεγάλη έκθεση της Ευρώπης, που θα γίνει με φυσική παρουσία και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (η είσοδος θα γίνεται με GreenPass), με τη διοργανώτρια ΔΕΘ-Helexpo να φιλοδοξεί να θέσει τον οργανωτικό πήχη για όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις.

Με τιμώμενη χώρα όχι τη Γαλλία, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά την Ελλάδα, με αφορμή και την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η προετοιμασία της 85ης διοργάνωσης της ΔΕΘ είναι πια σε εξέλιξη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η πραγματοποίηση -έστω με πολύ διαφορετικό τρόπο- και των συναυλιών, που παραδοσιακά συνοδεύουν τη διοργάνωση της ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια, αν και οι οριστικές αποφάσεις για αυτό το θέμα αναμένεται να ληφθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ίδιες πηγές.

«Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά»

«Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά και η 85η ΔΕΘ θα είναι φέτος μια μεγάλη, με μέτρα, πολύ προσεκτικά οργανωμένη, γιορτή για τη Θεσσαλονίκη, τη χώρα και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία θα νιώθουν όλες και όλοι ασφαλείς» επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας.

Προσθέτει ότι όλα δρομολογούνται με βάση πάντα το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο και τις προβλέψεις των λοιμωξιολόγων.

«Θα είναι μια Covid-Free έκθεση, απόλυτα ασφαλής για όλους -επισκέπτες, εκθέτες και εργαζόμενους- και βέβαια θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα: μάσκες, αποστάσεις και ό,τι άλλο κριθεί ότι χρειάζεται εκείνη την περίοδο» εξηγεί και συμπληρώνει ότι, ως η πρώτη μεγάλη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί πανευρωπαϊκά, η 85η ΔΕΘ θα δώσει από τη Θεσσαλονίκη το μήνυμα της επανεκκίνησης όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας στις νέες συνθήκες.

Κατά τον κ.Τζήκα, στην 85η ΔΕΘ, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Μάλιστα, λέει, «μετά και το τεχνολογικό άλμα που επέβαλε σε όλη την κοινωνία η πανδημία», η 85η ΔΕΘ θα φιλοξενήσει ένα «πολύ μεγάλο αφιέρωμα στις νέες τεχνολογίες και τη νέα επιχειρηματικότητα».

2ο Thessaloniki Helexpo Forum, πολιτικοί αρχηγοί, 9 εκθεσιακές ενότητες

Η διοργάνωση της 85ης ΔΕΘ θα συνοδεύεται από εκείνη του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum, που φέτος θα φιλοξενηθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» από τη Δευτέρα 13 ώς την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Δημιουργώντας την Επόμενη Μέρα».

Στο πλαίσιο του φόρουμ, θα γίνει αναλυτική συζήτηση και θα προταθούν ιδέες και δράσεις για την οικονομία και την κοινωνία, μετά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας.

Σάββατο 11/9 η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Το Σάββατο 11/9 θα γίνει η εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα δώσει συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα, ενώ το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν η ομιλία και h συνέντευξη τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεσοδιάστημα θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο φόρουμ θεματικά πάνελ διάρκειας μιάμισης ώρας, στα οποία θα συμμετέχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι κι εκπρόσωποι κομμάτων, επιχειρηματικών φορέων, συνδέσμων, επιχειρήσεων και της αυτοδιοίκησης.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ΔΕΘ-Helexpo AE, παρούσες στην 85η ΔΕΘ θα είναι και οι 13 Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες θα αναδείξουν την ιστορική τους συνέχεια, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξής τους, ενώ το ελληνικό επιχειρείν αναμένεται να δώσει το «παρών» με την παρουσία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), αλλά και την αυτόνομη συμμετοχή των επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα δε, με όσα αναφέρονται στο σάιτ της εταιρείας, οι βασικές εκθεσιακές ενότητες που απαρτίζουν την 85η ΔΕΘ είναι οι εξής εννέα: «Ελλάδα» (Παρελθόν – Παρόν- Μέλλον), «Ψηφιακή Ελλάδα», «Ανάπτυξη», «Πολιτεία», «Ελλάδα & Επιχειρηματικότητα», «Akademia», «Ενέργεια-Κυκλική Οικονομία», «Ηλεκτροκίνηση» και «e-GAMING».

Με GreenPass η είσοδος

Βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που ανακοίνωσε στις 12 Αυγούστου η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (και μέχρι νεότερης ενημέρωσης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων), η είσοδος εκθετών, συνεργατών και κατασκευαστών (εργαζομένων) στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (γραφεία και περίπτερα), θα επιτρέπεται ώς τις 23 Σεπτεμβρίου με την επίδειξη GreenPass (που πιστοποιεί ότι είτε είναι εμβολιασμένοι είτε έχουν νοσήσει).

Οι προσερχόμενοι στο εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να φέρουν μαζί τους είτε αστυνομική ταυτότητα είτε διαβατήριο, καθώς θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας με το κατά περίπτωση πιστοποιητικό, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας καθ όλη τη διάρκεια παραμονής στους στεγασμένους χώρους του εκθεσιακού κέντρου για όλους ανεξαιρέτως και η τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου (όλα τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυόντων για τυχόν μη εμβολιασμένους εργαζόμενους) περιγράφονται αναλυτικά εδώ: https://www.thessalonikifair.gr/el/protokollo-leitoyrgias).

Η ΔΕΘ που ποτέ δεν έγινε

Η 85η ΔΕΘ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 2020 στο διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, αλλά τελικά αποφασίστηκε η ακύρωσή της, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, η γερμανική πλευρά διατηρούσε σταθερή την πρόθεσή της να συμμετάσχει με περίπου 60 εκθέτες στην έκθεση, στην οποία, σε πολιτικό επίπεδο, η χώρα θα εκπροσωπείτο από τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ και την υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας, Τζούλια Κλόκνερ.

Η διαδικασία μεταφοράς στην Ελλάδα των εκθεμάτων από τη Γερμανία ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου, αλλά τελικά τα φορτηγά δεν αναχώρησαν ποτέ για τη Θεσσαλονίκη.

Ήταν η πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία μπήκε στην αφετηρία το 1926.

Από την πρώτη διοργάνωσή της υπήρξε μόνο μια δεκαετία παύσης, από το 1941 ώς το 1950, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του γεγονότος -μεταξύ άλλων- ότι πριν αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί είχαν ανατινάξει τα κτίρια της ΔΕΘ, που τα χρησιμοποιούσαν ως αποθήκες στη διάρκεια της Κατοχής.

Η ΔΕΘ είχε πραγματοποιηθεί κανονικά ακόμα και το 1928, όταν στην Ελλάδα είχε ενσκήψει η επιδημία του δάγκειου πυρετού.