Κορωνοϊός: Τα μέτρα της κυβέρνησης – Άδειες σε γονείς, τηλεργασία και επιδόματα

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Συναγερμός έχει σημάνει σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς η καραντίνα στην οποία έχει τεθεί η Ιταλία με αφορμή τη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στην γειτονική χώρα «τρομάζει» Βρυξέλλες και Αθήνα.

Μετά τα έκτακτα μέτρα των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται το «λουκέτο» σε σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια για 14 τουλάχιστον ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων -γονέων και μη- που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εξάπλωση του κοροναϊού.

Οι υπουργοί Οικονομιών, Εργασίας και Εσωτερικών -κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Θεοδωρικάκος αντίστοιχα- συμφώνησαν πως το κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξεις επιχειρήσεις, εργαζομένους και θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που έχουν παιδιά έως και 15 ετών.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- θα προβεί σε διάγγελμα.

Πρόκειται για πλήρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, σε συνεργασία με τους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν για τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κοροναϊού και τις δυσκολίες που προκαλεί στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί, μεταξύ άλλων, σενάρια για χορήγηση υποχρεωτικής άδειας στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εξετάζονται η καθιέρωση ευέλικτου ωραρίου ή η τηλεργασία. Την ίδια ώρα, υπό εξέταση είναι η πρόταση για ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει εφάπαξ επίδομα ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες σε εργαζομένους.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται η εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος κατά το οποίο, ένα μέρος της άδειας θα καλύπτεται από την κανονική άδεια που δικαιούται κάθε εργαζόμενος και ένα άλλο θα επιβαρύνει τον εργοδότη και το κράτος.

Σε πρώτο στάδιο, οι ημέρες της άδειας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα ανέρχονται σε 15 ημέρες.

Χρήση του μέτρου θα μπορούν να κάνουν σπονδυλωτά, και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, και οι δύο γονείς, ώστε συνολικά, οι ημέρες άδειας να ανέρχονται σε 30 για μια οικογένεια με ανήλικα παιδιά, με εργαζόμενους και τους δύο γονείς.

Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή ενδεχομένως κλείσουν ενδεχομένως στο μέλλον.

Με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κοροναϊού στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στο πλαίσιο της ούτως ή άλλως θεσμοθετημένης υποχρέωσης των εργοδοτών να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τους, παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κ.λπ.).

Και σε αυτή την περίπτωση, διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει και το επίδομα ανυπαίτιου κωλύματος προκειμένου να δοθεί στους εργαζόμενους που μένουν χωρίς μισθό λόγω της κρατικής απόφασης για κλείσιμο επιχειρήσεων προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Πρόκειται για επίδομα ύψους 718 ευρώ που θα αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού.

Σε κάθε περίπτωση, στον πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου θα συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις υπό το πρίσμα και της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,. και θα αποφασιστεί το τελικό περιεχόμενο των ανακοινώσεων,

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στους ομολόγους του, τόνισε ότι «είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται». Ζήτησε επίσης την ενίσχυση του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό, εν έθεσε το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται.