Quantcast

Κορωνοϊός: Συναγερμός για ύποπτο κρούσμα στο «Αττικόν» – Σε αναμονή για τα αποτελέσματα

33ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Συναγερμός ανησυχίας και στην Ελλάδα λόγω του νέου κορωνοϊού που έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους.

Από το βράδυ της Τρίτης (11/2) ένας 33χρονος Κινέζος βρίσκεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο «Αττικόν» στο πλαίσιο του ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει προβληθεί από τον ιό Covid-19, όπως ονομάστηκε επισήμως ο νέος κορωνοϊός χθες. Ο 33χρονος ταξίδεψε από την Κίνα στην Ελλάδα και εκδήλωσε συμπτώματα λοίμωξης (βήχα και πυρετό).

Σε πρώτη φάση επισκέφθηκε ιδιωτική κλινική, ωστόσο τόσο το ιστορικό του όσο και ότι ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση έκανε τους γιατρούς να δράσουν εγκαίρως, ειδοποιώντας τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το ΕΚΑΒ. Αμεσα σε εφαρμογή τέθηκε το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας. Ασθενοφόρο με πλήρωμα που φορούσε ειδικό εξοπλισμό έφτασε στο σημείο και παρέλαβε τον ασθενή, μεταφέροντάς τον στο «Αττικόν», ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς της χώρας.

Το πρώτο σενάριο θέλει τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τον Covid-19, τα οποία αναμένονται το μεσημέρι, να είναι αρνητικά. Σ’ αυτή την περίπτωση ο συναγερμός για κορωνοϊό θα λήξει. Ωστόσο, εάν τα δείγματα του 33χρονου είναι θετικά τότε οι αρμόδιοι πρέπει να δράσουν έγκαιρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν κάθε πιθανότητα που υπάρχει να μεταδοθεί ο νέος κορωνοϊός περεταίρω στη χώρα. Ο 33χρονος θα μπει σε απομόνωση για να ακολουθήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή για τον Covid-19, ενώ θα ελέγχουν και άτομα με τα οποία ο 33χρονος ήρθε σε επαφή.

Την ίδια ώρα, ο νέος κορωνοϊός απέκτησε και επίσημα όνομα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον ονομάζεται «COVID-19».

Ο νέος κορωνοϊός ονομάστηκε «COVID-19» από τον γενικό διευθυντή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. «Τώρα έχουμε ένα όνομα για την ασθένεια και είναι το Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τεντρός Αντχανόμ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, σύμφωνα με το AFP.

Όπως εξήγησε, το «co» αντανακλά στο «corona» (κορώνα), το «vi» στο «virus» (ιός) και το «d» στο «disease» (ασθένεια). Το να έχει ένα όνομα έχει σημασία για να αποφευχθεί η χρήση άλλων ονομάτων που μπορεί να είναι ανακριβή, ανέφερε και πρόσθεσε πως δίνει έναν τυποποιημένο μορφότυπο που θα χρησιμοποιηθεί για τυχόν επιδημικές εκρήξεις του κορωνοϊού.

Ο Τέντρος προειδοποίησε ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του Covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες. «Για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», πρόσθεσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.