Quantcast

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι τα νέα μέτρα – Τι εξετάζεται για τα σούπερ μάρκετ

Στενεύουν τα όρια για τους ανεμβολίαστους

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας κατά τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει ενοχλητικό πονοκέφαλο τόσο στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όσο και στην κυβέρνηση.

 

 

 

Ο κορωνοϊός είναι παρών και μάλιστα πολύ επιθετικός ιδίως λόγω των μεταλλάξεων.

Έτσι στο τραπέζι των συσκέψεων έχουν «απλωθεί» όλα τα σενάρια για νέα μέτρα προστασίας που θα αφορούν κατά συντριπτική πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους, μια και το ΕΣΥ ήδη έχει αρχίσει να πιέζεται ασφυκτικά.

«Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή την στιγμή. Οι ασθενείς χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και το οξυγόνο στο νοσοκομεία τελειώνει σε μια μέρα, εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες τελείωνε σε μια εβδομάδα». Με αυτές τις δύο προτάσεις η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και γιατρός, Μίνα Γκάγκα, έδωσε το στίγμα της δραματικής εικόνας που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία, καθώς αυξάνονται οι ασθενείς με κοροναϊό και στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι.

Το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση 50% των κρουσμάτων (47.000 ενεργά κρούσματα πανελλαδικά), με 3.663 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται με covid-19, και, κυρίως, με 600 διασωληνωμένους, φέρνει όλο και πιο κοντά τη λήψη περιοριστικών μέτρων. Σε αυτή τη φάση αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους, στην κατεύθυνση ενός κλιμακούμενου lockdown.

Στενεύουν τα όρια για τους ανεμβολίαστους για τις γιορτές

«Εάν απαιτηθεί να σφίξει και άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους – ο οποίος φυσικά δεν θα χαλαρώσει, αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι επειδή έρχονται γιορτές και Χριστούγεννα θα χαλαρώσει κάπως… – εάν χρειαστεί να σφίξουν και άλλο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους προς κάποια κατεύθυνση, όπως για πιο συχνό έλεγχο, είμαστε εδώ για να το δούμε» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, τονίζοντας ότι σε αυτή τη φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση εστιάζει στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και στους εκτεταμένους και εντατικούς ελέγχους για την τήρησή τους.

Τη Τετάρτη οι νέες αποφάσεις

Όπως όλα δείχνουν, την ερχόμενη Τετάρτη τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες, κατόπιν αξιολόγησης της συνολικής εικόνας της πανδημίας στη χώρα μας βάσει των τελευταίων μέτρων, θα πάρουν νέες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Οι ανεμβολίαστοι θα έρθουν αντιμέτωποι με μία δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση, εφόσον αποφασιστεί, όπως αναμένεται, να κάνουν πυκνά rapid test (τουλάχιστον 3 εβδομαδιαίως) για τις δραστηριότητες τους.

Υπό συζήτηση το Rapid Test για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ

Αν η υγειονομική εικόνα της χώρας “κοκκινίσει” ακόμη περισσότερο, στο τραπέζι είναι να χρειάζονται rapid test ακόμη και για την είσοδο τους στα σούπερ μάρκετ.

Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το σενάριο να τους απαγορευτεί εντελώς η φυσική παρουσία και να χρειαστεί να προμηθεύονται αγαθά μόνο ηλεκτρονικά, όπως και την απαγόρευση της φυσικής παρουσίας στα φαρμακεία, καθώς η παραμονή της εκεί είναι σύντομη, με ελάχιστα άτομα στο εσωτερικό τους και πάντα με μάσκες.

Τα τερματικά όρια – Πιθανό lockdown

Αν και εφόσον το Ε.Σ.Υ. δεν αντέξει την ασφυκτική πίεση που ήδη του ασκείται, δηλαδή να μην επαρκούν οι ΜΕΘ, τότε η κατάσταση αναμένεται να εκτροχιαστεί και να επιστρέψουμε σε περιβάλλον lockdown, υποστηρίζουν πήγες.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η πληρότητα στις Μ.Ε.Θ. της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 97%, ενώ ανά την επικράτεια φτάνει το 88%.

Ωστόσο η από την πλευρά της η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει οριζόντιο lockdown.

Επίταξη ιδιωτών γιατρών

Μέχρι νεωτέρας η κυβέρνηση εστιάζει στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στην αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών.

Την Δευτέρα, αν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο Ε.Σ.Υ. από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση προχωρά στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών. Ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, υπολογίζεται ότι απαιτείται η συνδρομή 100 πνευμονολόγων, γενικών παθολόγων κ.α. γιατρών, η ειδικότητα των οποίων άπτεται της πανδημίας.

«Ξεκόλλησαν» οι εμβολιασμοί

Το “θετικό” στοιχείο αυτής της “μελανής” σελίδας της πανδημίας για τη χώρα μας, είναι ότι “ξεκολλούν” οι ρυθμοί εμβολιασμοί, οι οποίο είχαν καθηλωθεί, και το τελευταίο δεκαήμερο έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ραντεβού για την 1η δόση του εμβολίου. Παράλληλα ικανοποιητική κρίνεται η προσέλευση πολιτών για την 3η δόση.