Με την πανδημία να ρίχνει βαριά την σκιά της στη χώρα, και τα επιδημιολογικά στοιχεία καθημερινά να δείχνουν αυξήσεις τόσο στους θανάτους, όσο και στις διασωληνώσεις, αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, νέα μέτρα πέφτουν «στο τραπέζι» ώστε να μπει ένα «φρένο» στην ξέφρενη πορεία του κορωνοϊού.
Όπως μεταδίδεται οι σχετικές συζητήσεις θα κορυφωθούν εντός των επομένων ημερών με όποιες ανακοινώσεις, εφόσον προκύψουν αποφάσεις, να αναμένονται την Τετάρτη.
Κυβέρνηση και ειδικοί, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι το βασικό ανάχωμα στην πανδημία, πυκνώνουν τις εκκλήσεις να κάνουν το εμβόλιο όσοι ακόμη δεν το έχουν κάνει, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη για τη λήψη της τρίτης δόσης από άτομα που έχουν ολοκληρώσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα από τη δεύτερη ή την πρώτη -αν πρόκειται για το μονοδοσικό Johnson&Johnson.
Τα δεδομένα από Ισραήλ και Γαλλία
Στην κυβέρνηση, παίρνουν υπόψη, την πρακτική σε Ισραήλ και Γαλλία, οι οποίοι συνέδεσαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες με την τρίτη δόση, με τον υπουργό Επικρατείας, Άκης Σκέρτσο, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και στην χώρα μας, καθώς όπως είπε: «είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας».
Σε συνέντευξή του, στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», αναφέρει χαρακτηριστικά: «υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν τη μείωση των αντισωμάτων μετά τους 6 μήνες και ταυτόχρονα πρόσφατα στοιχεία από το Ισραήλ και το Η.Β. που δείχνουν ότι η αναμνηστική τρίτη δόση έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην περαιτέρω προστασία του πληθυσμού και του συστήματος υγείας. Και στις δύο χώρες χάρη στην υψηλή συμμετοχή των πολιτών στην τρίτη δόση τα κρούσματα και οι νοσηλείες είναι σε πτωτική πορεία. Γι’ αυτό και οι εμβολιασμένοι που έχουν συμπληρώσει το 6μηνο από τη 2η δόση τους, και ανήκουν ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών, καλό είναι να σπεύσουν να κάνουν και την τρίτη δόση».
Ένα βήμα παρακάτω Ισραήλ και Γαλλία
Προσθέτει δε με νόημα: «το Ισραήλ και η Γαλλία έχουν πάει ένα βήμα παρακάτω, συνδέοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες με την τρίτη δόση. Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας».
Για ποιους εξετάζεται να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση
Την ίδια ώρα, ο ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο MEGA, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, η τρίτη δόση του εμβολίου, να γίνει υποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών.
Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο προστασίας για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Από εκείνη την ημέρα 300.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, και περίπου μισό εκατ. για την 3η αναμνηστική δόση. Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», αποκάλυψε ο κ. Κοντογεώργης.
«Εμείς ενθαρρύνουμε και την πρώτη και την 3η δόση. Για την 3η δόση οι άνω των 65 είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Εξετάζουμε τα δεδομένα. Σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας και στην 3η δόση είναι ενθαρρυντική», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
Ο εμβολιασμός ενός 70άρη ισοδυναμεί με τον εμβολιασμό 31 νεότερων
Τους λογους για τους οποίους η κυβέρνηση απευθύνεται πιο στοχευμένα στους πολίτες άνω των 60, εξήγησε ο Άκης Σκέρτσος: «Εμείς θέλουμε να εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός όμως το πρόβλημα στη χώρα μας, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, εντοπίζεται κυρίως στο 20% των πολιτών άνω των 60, είναι περίπου 580.000 συμπολίτες μας, που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Διότι αυτοί είναι με βάση όλα τα δεδομένα νοσηλειών, ΜΕΘ και θανάτων οι πιο ευάλωτοι στον κοροναϊό ασθενείς».
Και με τη γλώσσα των αριθμών και των παραδειγμάτων, «σε όρους νοσηλειών ο εμβολιασμός ενός 70άρη ισοδυναμεί με τον εμβολιασμό 31 νεότερων ανθρώπων. Ή διαφορετικά, αν είχαμε καταφέρει σήμερα να είναι εμβολιασμένο αντί για το 80% το 95% των ηλικιών 60+, οι βαριές νοσηλείες στις ΜΕΘ θα ήταν περίπου 100 αντί για 480. Τόσο σημαντικό είναι να επιμείνουμε στην θωράκιση αυτής ειδικά της ηλικιακής ομάδας. Το μήνυμα λοιπόν προς τους πολίτες άνω των 60 ετών είναι να ακούσουν τους ειδικούς και να προστατεύσουν έστω και τώρα την πολύτιμη υγεία τους», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.
«Δεν νοείται lockdown ενώ πλέον έχουμε το εμβόλιο»
Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, «δεν νοείται lockdown ενώ πλέον έχουμε εμβόλιο και εμβολιασμένους 3 στους 4 ενηλίκους. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και λειτουργεί σαν καταλύτης για την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης και συμβίωσης με την πανδημία. Επιπλέον τα σχολεία μας λειτουργούν χωρίς συρροές από την αρχή της χρονιάς χάρη στα self-test και τις μάσκες. ‘Αρα μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό χωρίς ακραία περιοριστικά μέτρα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Γεραπετρίτης που απευθύνει – και αυτός – πρόσκληση για εμβολιασμό σε όσους δεν το έχουν πράξει ακόμη.
Σε συνέντευξή του στο ethnos.gr, διαβεβαιώνει πως «θα μεριμνήσουμε για περαιτέρω αύξηση των διαθέσιμων κλινών εντατικής θεραπείας και για ένταξη στο σύστημα ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτών ιατρών». Ταυτόχρονα δε, επισημαίνει πως «καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο απέναντι στους συμπολίτες μας που εμβολιάστηκαν και έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους. Μικρές σημειακές παρεμβάσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να αξιολογηθούν, πρέπει εντούτοις να κατανοήσουμε ότι πλέον, κανένα μέτρο δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον ιό, εκτός από το εμβόλιο».
Σε ερώτηση για τυχόν επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας, απαντά ότι «η επέκταση σε ευρεία κλίμακα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, πέρα από τα ενδεχόμενα ζητήματα συνταγματικότητας, δεν αποτελεί την προτιμητέα λύση για τη διαχείριση της πανδημίας. Και αυτό διότι, είναι αμφίβολο το ουσιαστικό πρόσθετο όφελος που θα έφερε για τη δημιουργία ανοσίας στον πληθυσμό, ενώ πάντοτε θα αφήνει σημαντικά μέρη του πληθυσμού εκτός της υποχρέωσης. Δεν είναι, άλλωστε τυχαίο ότι καμία χώρα του κόσμου δεν είχε επιβάλει γενικά το μέτρο αυτό».
Τι άλλο εξετάζεται
Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά της διάδοσης του κοροναϊού, άφησε στο μεταξύ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Η κ. Γκάγκα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι προτάσεις συζητιούνται συνεχώς από την Επιτροπή. Υπάρχει επιτήρηση καθημερινά. Αν χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα, θα ληφθούν. Πρέπει να μας πει η Επιτροπή την πρόταση για να έρθει να συζητηθεί για να γίνει μέτρο».
Αναφορικά με την πιθανότητα να επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ, η κ. Γκάγκα είπε πως «με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να υπάρξει τέτοιο μέτρο. Όμως, δεν έχουμε παρατηρήσει αυξημένο πρόβλημα από τα σούπερ μάρκετ, διότι τηρείται η χρήση της μάσκας. Επίσης, δεν υπάρχει σύσταση από την Επιτροπή για άλλα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς».
Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη, για τα ΜΜΜ, υπάρχουν σκέψεις να γίνει υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας: «Στα ΜΜΜ, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση είχε καταβάλει σημαντική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κίνηση και να λειτουργήσουν καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση για τα ΜΜΜ, υπάρχουν σκέψεις να υπάρχει η χρήση διπλής μάσκας. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όσους χώρους υπάρχει συνωστισμός. Για τα ΜΜΜ, η σκέψη για τη διπλή μάσκα είναι στην επιτροπή των ειδικών και θα συζητηθεί αυτή τη βδομάδα».
Σχετικά με το αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία της εστίασης, ο ίδιος είπε ότι «Στην εστίαση υπάρχει αυστηρός περιορισμός για τους εσωτερικούς χώρους, το ίδιο και για τους μικτούς, και ένα αυστηρό πρωτόκολλο για τους εργαζόμενους. Βλέπουμε ένα πολύ καλό δείκτη συμμόρφωσης στην εστίαση. Είναι προς το συμφέρον όλων η εστίαση να λειτουργήσει με τον τρόπο που πρέπει».