Quantcast

Κορωνοϊός: Σχεδόν 1.000 νεκροί από τις αρχές Νοεμβρίου, στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ

Μόνο το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 80 άνθρωποι - Στις 442 οι νέες εισαγωγές - Οι μισές έγιναν στη βόρεια Ελλάδα

Την πιο απαιτητική κατάσταση που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ποτέ διανύει αυτή την περίοδο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) της Ελλάδας. Η πανδημία εξελίσσεται αδιάκοπα εδώ και 19 μήνες, υποδομές και εργαζόμενοι είναι ήδη εξαντλημένοι από τη συνεχή πίεση και πλέον οι ανάγκες για περίθαλψη ολοένα και περισσότερων ασθενών λόγω του κορωνοϊού δείχνουν να ξεπερνούν τις προβλέψεις, με οδυνηρή συνέπεια των απώλεια εκατοντάδων συνανθρώπων μας.

Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι και χθες το βράδυ, στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας βρίσκονταν 4.029 ασθενείς με COVID-19, οι 920 από τους οποίους νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προοιωνίζονται ακόμα πιο δύσκολες ημέρες.

Σχεδόν 1.000 θάνατοι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου

Δεκάδες ζωές συνανθρώπων μας χάνονται καθημερινά λόγω του κορωνοϊού, με τα έως τώρα δεδομένα να ξεπερνούν ήδη τις εκτιμήσεις των ειδικών για 1.000 νεκρούς τον μήνα. Σήμερα καταγράφηκαν 80 νέοι θάνατοι, φτάνοντας τους 928 μόλις το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου και σημειώνοντας ένα πραγματικά θλιβερό ρεκόρ. Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολο, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι στα νοσοκομεία -κυρίως της βόρειας Ελλάδας- η χαρακτηρίζεται είναι εφιαλτική.

Τα συγκριτικά στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών «μιλούν» από μόνα τους. Στις 17 Σεπτεμβρίου η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια έφτανε στο 70,81% και των απλών κλινών COVID στο 36,44%, με τα ποσοστά να παραμένουν παρόμοια και τον Οκτώβριο (70% και 33,41% αντίστοιχα στις 15/10). Σήμερα τα δεδομένα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με την κάλυψη των ΜΕΘ να ανέρχεται πλέον στο 90%, ενώ οι ασθενείς στις απλές κλίνες COVID έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, με το ποσοστό κάλυψης να φτάνει στο 59,1%.

Στα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν οι 442 νέες εισαγωγές του τελευταίου 24ώρου, καθώς και οι 547 διασωληνωμένοι, οι μισοί περίπου από τους οποίους βρίσκονται στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και σχεδόν 70 στη Θεσσαλία. Με σημερινές τηλεοπτικές δηλώσεις του, μάλιστα, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη σκιαγράφησε το ζοφερό τοπίο:

«Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει την πόρτα του νοσοκομείου ασθενής και να τον διώξουμε. Πεθαίνουν και άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, γιατί το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του και δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε τη θεραπεία… Είναι εφιάλτης να έχουμε ασθενή με δύσπνοια, να μην έχει οξυγόνο και να του λέμε ότι δεν έχει κρεβάτι στην εντατική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων 17 περιοχές – Στα ύψη Αττική και Θεσσαλονίκη

Με τα ρεκόρ στη διασπορά να διαδέχονται το ένα το άλλο, η σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναδεικνύει σημαντική επιβάρυνση σε 17 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ), πλέον της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στις δύο περιοχές εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο 2.025 και 1.345 λοιμώξεις αντίστοιχα, με τα αποτελέσματα των ελέγχων από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων να παρουσιάζουν αύξηση κατά 5% στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής και κατά 30% στης Θεσσαλονίκης.

Από την υπόλοιπη χώρα, το νήμα κόβει σήμερα η Λάρισα με 374 διαγνώσεις, ακολουθεί η Αχαΐα με 308 και αύξηση 96% στο ιικό φορτίο των λυμάτων, 283 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία, 212 στη Μαγνησία, 189 στην Κοζάνη, 182 στις Σέρρες, 165 στην Πέλλα, 155 στην Ημαθία, 150 στο Ηράκλειο, 151 στα Ιωάννινα, 142 στη Φθιώτιδα, 139 στην Κέρκυρα, 125 στα Τρίκαλα, 116 στην Πιερία, 109 στη Μεσσηνία, 105 στη Χαλκιδική και 100 στην Ξάνθη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ανωτέρω περιοχές, μόνο σε δύο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση ξεπερνά το 60% και καμία από αυτές δεν ανήκει στη βόρεια Ελλάδα όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στο 64,5% και στο Ηράκλειο σε 63,3%. Όλες οι υπόλοιπες ΠΕ κινούνται μεταξύ στο 52-57% της εμβολιαστικής κάλυψης με πρώτη δόση. Εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε η Θεσσαλονίκη, με ποσοστό μόλις 55,9%.