Quantcast

Κορωνοϊός: «Ψηλά» οι θάνατοι τον Νοέμβριο – Το καλό και το κακό σενάριο για τα Χριστούγεννα

Η Ελλάδα παραμένει ψηλά στη λίστα με τα κράτη που σημειώνουν υψηλή θνησιμότητα, καταγράφοντας ημερησίως εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν θλίψη, καθώς 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο και ο αριθμός κρουσμάτων διατηρείται στο επίπεδο των 7.800 μολύνσεων.

Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία και οι υγειονομικοί δοκιμάζονται, με τις ΜΕΘ να είναι γεμάτες και τις εισαγωγές νέων ασθενών να αυξάνονται τα ταχείς ρυθμούς.

Μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση, η κυβέρνηση -με φόντο τις επερχόμενες γιορτές- σηκώνει «ασπίδα» κατά της διασποράς του ιού με νέο πλαίσιο μέτρων που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα, επιχειρεί να δώσει νέα ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ μέσω ενισχύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

Άλμα θανάτων τον Νοέμβριο

Η Ελλάδα παραμένει ψηλά στη λίστα με τα κράτη που σημειώνουν υψηλή θνησιμότητα, καταγράφοντας ημερησίως εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που χάνουν τη μάχη με τον κοροναϊό.

Η χώρα μετρά μόνο τον Νοέμβριο 1.191 θανάτους, ενώ ο συνολικός αριθμός από την αρχή της πανδημίας έχει ξεπεράσει τις 17.000.

Πρόκειται για τεράστια αύξηση σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 τότε που συνολικά έχασαν τη ζωή τους 1.781 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί, με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας worldometers.info, το γεγονός πως πολλές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό με την Ελλάδα δεν καταγράφουν τόσο μεγάλες απώλειες.

Πρόβλεψη Τζανάκη για κορύφωση με 100 νεκρούς μέχρι τα Χριστούγεννα

Με την πανδημία να «χτυπάει» αλύπητα τη χώρα, ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης προειδοποιεί ότι τα δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμα, αφήνει όμως και μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το τείχος ανοσίας.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εξήγησε ότι το καλό σενάριο δείχνει ότι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα κινηθεί στις τιμές που είμαστε σήμερα, γύρω στα 7.000 κρούσματα, αν και κάποιες μέρες θα δούμε και 8.000 ή λίγο παραπάνω.

Ωστόσο, οι σκληροί δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων θα κορυφωθούν 2-3 εβδομάδες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και μέσα στα Χριστούγεννα θα σταθεροποιηθούν.

«Υπάρχει και μιας μειωμένης πιθανότητας εξέλιξη να πάμε λίγο καλύτερα, να δούμε δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα την κορύφωση στα κρούσματα και να είμαστε κάτω από 7.000 κρούσματα, γύρω στα 6.600-6.700» σημείωσε στον ΣΚΑΙ ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας ότι είμαστε σε μια σταθεροποιημένη κορύφωση στα κρούσματα.

Σχετικά με τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, ανέφερε ότι δεν θα δούμε αρνητικά ρεκόρ ως προς τα προηγούμενα κύματα, αλλά ένα σενάριο που θέλει τους διασωληνωμένους να προσεγγίζουν τους 650 είναι πιθανό, ενώ εκτίμησε ότι στους θανάτους δεν θα υπάρξει μέρα που θα υπερβούν τους 100.

Πάντως, ο κ. Τζανάκης προέβλεψε ότι την άνοιξη του 2022 το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80%-85% και η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία, όπως είναι η γρίπη.

«Η πανδημία πάντα ακολουθεί μια κυματοειδή μορφή. Αν δεν ακολουθήσουμε σωστή εμβολιαστική γραμμή, θα έχουμε μια επιπλέον έξαρση αργότερα, μπορεί στον ένα μήνα από τη στιγμή που θα έχουμε την πτώση, μπορεί στις 20 μέρες. Μέσα στον χειμώνα ο ιός θα εμβολιάσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κα πιστεύω ότι ακόμα και με αυτούς τους ρυθμούς να πάμε εμβολιαστικά, θα έχουμε 1 εκατ. επιπλέον εμβολιασμένων, επομένως θα έχουμε 2 εκατ. άνοσων ανθρώπων που θα προστεθούν καλώς εχόντων των στο υπάρχον ποσοστό του 60%-65% και θα φτάσουμε το 80%-85% και θα αρχίσει πλέον η ενδημία της νόσου την άνοιξη του 2022» ανέφερε.

 

«Έφυγαν» τα πρώτα φύλλα πορείας προς 85 ιδιώτες γιατρούς

Στο μεταξύ, τα πρώτα φύλλα πορείας απεστάλησαν το πρωί της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου σε ιδιώτες γιατρούς στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, μετά την απόφαση για την επιστράτευσή τους προς ενίσχυση του συστήματος υγείας που δοκιμάζεται σκληρά από το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απεστάλησαν φύλλα πορείας σε 85 γιατρούς στις γεωγραφικές περιφέρειες της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, που υπάγονται στην 3η, 4η και 5η Υγειονομική Περιφέρεια.

Αναφορικά με τις επιτάξεις των ιδιωτών γιατρών, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, έκανε λόγο για ένα «αναγκαίο μέτρο».

Όπως εξήγησε, πριν φτάσουμε στην επιστράτευση των γιατρών «λόγω της έντασης που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές, υπήρξε μία συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους και «καταφέραμε να διασφαλίσουμε προσωπικό από ιδιώτες γιατρούς που μπήκαν στο σύστημα».

Όμως, οι ανάγκες ήταν περισσότερες και έτσι «ενεργοποιήθηκε το μέτρο της επίταξης υπηρεσιών από σήμερα, 08:00 η ώρα (το πρωί της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου), και αποστέλλονται οι ειδοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται, βάσει της προσέλευσης η οποία υπήρξε στο Σύστημα, να είναι κάτω των 100, γύρω στις 80. Δηλαδή σε μεγάλο βαθμό, στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας, λόγω της συνεργασίας που υπήρξε με τους Ιατρικούς Συλλόγους το τελευταίο διάστημα, υπήρξε προσέλευση εθελοντών γιατρών. Και προφανέστατα, οποτεδήποτε χρειαστεί, θα επεκταθεί αυτό το μέτρο εάν κριθεί απαραίτητο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

 

«Τα μέτρα είναι σωστά, αλλά δεν είναι αρκετά»

Για την πορεία της πανδημίας μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Λέει ότι δε θα πάρει άλλα μέτρα, δεν παίρνει μέτρα αρκετά για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και επανέρχεται. Δε νομίζω ότι ούτε αυτά τα μέτρα είναι αρκετά, αλλά είναι στη σωστή κατεύθυνση» είπε ο κ. Μανωλόπουλος για τα νέα μέτρα.

«Οι άνθρωποι που έχουν κάνει δύο δόσεις, θα πάνε να κάνουν και την 3η. Σίγουρα θα μειωθούν κάπως τα κρούσματα τα εμβολιασμένων, αλλά το πρόβλημα το δημιουργούν τα κρούσματα των ανεμβολίαστων στα νοσοκομεία» συνέχισε ο ίδιος.

«Μπορεί να κολλήσουμε όλοι, αν συνεχίσουμε να έχουμε τόσο μεγάλο ιικό φορτίο. Αλλά αν κολλήσουμε και είμαστε εμβολιασμένοι, δεν είναι πρόβλημα. Το σημαντικό για την Αυστρία είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Δίνει στους πολίτες δύο μήνες για να εμβολιαστούν, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Εμείς λέμε έμφαση στους ανεμβολίαστους, αλλά δεν παίρνουμε τα κρίσιμα μέτρα για τους ανεμβολίαστους» τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την πανδημία στην Αυστρία, που επιστρέφει σε καθολικό lockdown.

Σχετικά με το πότε αναμένεται η κορύφωση του κύματος, ο κ. Μανωλόπουλος είπε ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς, γιατί εξακολουθεί να εξελίσσεται. Ελπίζω να μην πάμε σε πιο ψηλά νούμερα. Ίσως να φρενάρει λίγο με τα μέτρα, αλλά δε βλέπω να λύνεται το πρόβλημα».