Quantcast

Κορωνοϊός: Πρώτο Πάσχα χωρίς μέτρα, τρίτο με πανδημία – «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για την απόλυτη χαράρωση

Οι επιστήμονες, πάντως, χαρτογραφούν στο φετινό Πάσχα τον τελευταίο σκόπελο πριν από την είσοδο της χώρας σε κανονικούς ρυθμούς – που θα θυμίζουν εποχές προ πανδημίας

Τον Απρίλιο του 2020, τα SMS αποτελούσαν απαραίτητη προϋπόθεση για έξοδο από το σπίτι, ενώ σε περίπτωση άσκοπης μετακίνησης οι παραβάτες απειλούνταν με πρόστιμο 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων. Ήταν το πρώτο Πάσχα με κορωνοϊό και καραντίνα, με το γνωστό σύνθημα «Μένουμε σπίτι».

 

Ένα χρόνο μετά, επιβάλλεται το «Πάσχα στην πόλη», καθώς μπαίνει απαγορευτικό στα ταξίδια από νομό σε νομό το 2021. Στο εορταστικό τραπέζι επιτρέπονται έως και 12 άτομα, με τις σούβλες να στήνονται σε… μπαλκόνια, ταράτσες και παραλίες. Οι πόρτες των ναών ανοίγουν και πάλι, με τους πιστούς να εισέρχονται σε αυτούς φορώντας διπλές μάσκες και το «Χριστός Ανέστη» να ψάλλεται στις 9 το βράδυ, αντί για τα μεσάνυχτα.

Η εστίαση, βέβαια, παραμένει ερμητικά κλειστή και το λιανεμπόριο λειτουργεί υπό αυστηρούς όρους, δεδομένης της απειλής της μετάλλαξης Δέλτα – που αποδείχθηκε και η πιο θανατηφόρα μέχρι και σήμερα.

Μετά από όλα αυτά και με την διεύρυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, φθάσαμε αισίως στο 2022 και στο πολυπόθητο «Πάσχα στο χωριό».

Τα επίσημα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας, εξάλλου, αποτυπώνουν την ταχεία αποκλιμάκωση. Μόνο την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε 20% μείωση στους νοσηλευόμενους και 37% μείωση στις νέες νοσηλείες. Αντίστοιχα, κατά την ίδια περίοδο, η πτωτική τάση στις διασωληνώσεις αγγίζει το 7%.

Οδικός χάρτης

Οι επιστήμονες, πάντως, χαρτογραφούν στο φετινό Πάσχα τον τελευταίο σκόπελο πριν από την είσοδο της χώρας σε κανονικούς ρυθμούς – που θα θυμίζουν εποχές προ πανδημίας.

Ο «οδικός χάρτης» που έχει ανακοινωθεί ορίζει ως ημερομηνία – ορόσημο για την επιστροφή μας στην κανονικότητα την Πρωτομαγιά. Αναλυτικότερα, από τον επόμενο μήνα, η χώρα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται πως από τις πρώτες χώρες που έχουν άρει τα περιοριστικά μέτρα είναι η Αγγλία, με τη Σκωτία και την Ουαλία να ακολουθούν. Ομοίως, στη Δανία δεν υπάρχουν σε ισχύ περιορισμοί, όπως και στην Ελβετία από την 1η Απριλίου. Στη Γαλλία, από τις 14 Μαρτίου καταργήθηκε το Covid pass για πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, κάτι που συνέβη και στην Πορτογαλία. Τέλος, η άρση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης στην Ιταλία συμπίπτει χρονικά με όσα έχουν αποφασιστεί εντός των συνόρων, για την είσοδο σε κλειστούς χώρους από την 1η Μαΐου.

Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία πως η στρατηγική του «zero Covid» – ή αλλιώς «μηδενικής διασποράς» – αποτελεί ανέφικτο στόχο, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών, με έμφαση στους πλέον ευάλωτους.

Και τονίζουν ότι άπαντες έχουν πια εκπαιδευτεί επαρκώς, ώστε να αναγνωρίζουν το ρίσκο και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, παρότι σταδιακά αίρεται η υποχρεωτικότητά τους.

Τρίτο Πάσχα με πανδημία, η σύγκριση των περιόδων

Το iatronet.gr έκανε μια αναδρομή στις τρεις περιόδους – «Πάσχα στο σπίτι» του 2020, «Πάσχα στην πόλη» του 2021 και «Πάσχα στο χωριό» του 2022 – και μια συγκριτική τους ανάλυση σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα και τα μέτρα που βρίσκονταν σε ισχύ, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους που καθορίζουν την εκάστοτε συγκυρία, όπως το είδος και τα χαρακτηριστικά της επικρατούσας παραλλαγής, η πίεση στο σύστημα υγείας, τη γνώση για τον ιό, το εμβόλιο που εξασφαλίζει ένα μεγάλο επίπεδο προστασίας και τα φάρμακα που πλέον βρίσκονται στη διάθεση της επιστήμης.

Ως ημέρα αναφοράς επιλέχθηκε η Μεγάλη Πέμπτη στις τρεις χρονιές.

18.500 θάνατοι σε ένα χρόνο

Όπως είναι φανερό από τον παρακάτω πίνακα του iatronet.gr, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο (το περσινό Πάσχα ήταν μια εβδομάδα αργότερα), προστέθηκαν επιπλέον 18.493 θάνατοι από COVID-19, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 28.808 από την έναρξη της πανδημίας, έναντι 10.315 που ήταν τη Μεγάλη Πέμπτη του 2021. Ακόμα μεγαλύτερη ποσοστιαία ήταν η εκτόξευση των κρουσμάτων που από 342.908 έφτασαν τα 3.266.468, δηλαδή σχεδόν 3 εκατομμύρια νέες μολύνσεις ή αύξηση 852% σε ένα χρόνο. 

Σαρηγιάννης: Οι διακοπές του Πάσχα θα καθυστερήσουν την αποκλιμάκωση της πανδημίας

«Καμπανάκι» έκρουσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς εξέφρασε την εκτίμηση πως θα υπάρξει καθυστέρηση στην αποκλιμάκωση της πανδημίας, λόγω των εορτών του Πάσχα.

Και αυτό, όπως εξήγησε, επειδή ο μεγάλος συγχρωτισμός και η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας θα επιβραδύνουν την εμφανιζόμενη τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας.

Στη Μύκονο τα κρούσματα αυξήθηκαν αισθητά

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ ανέφερε ως παράδειγμα τη Μύκονο όπου, όπως είπε, τις τελευταίες επτά ημέρες, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί αισθητά.

Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, μετά την Πρωτομαγιά ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αναμένεται να κυμανθεί κάτω από τις 5.000, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας καθώς ο ιός ελλοχεύει.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε την αναγκαιότητα της τρίτης αναμνηστικής δόσης στα άτομα που έχουν ήδη κάνει τις δύο, προκειμένου να είναι θωρακισμένος ο οργανισμός απέναντι στον κοροναϊό, εμμένοντας στην πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Εξάλλου, το να πετάξουμε τις μάσκες από την 1η Μαΐου όταν εισερχόμαστε σε κλειστούς χώρους, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες σε χώρους με συνωστισμό – εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς. Και αυτό, πέρα από το ότι αποτελεί «ισχυρή σύσταση» της κυβέρνησης, παραμένει αναγκαιότητα για τους ειδικούς.

Ας απολαύσουμε την ελευθερία μας, λοιπόν, αλλά με προσοχή και προνοητικότητα. Γιατί καλό ήταν το «Πάσχα στο χωριό», αλλά ακόμα καλύτερο θα είναι ένα καλοκαίρι με λίγα κρούσματα, ακόμα λιγότερες νοσηλείες και θανάτους.