Σε όλες οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ηχήσει το πρώτο κουδούνι υποδοχής των μαθητών τη Δευτέρα στις 12 Σεπτεμβρίου. Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί μαθητές, γονείς και καθηγητές είναι τι μέτρα θα ισχύσουν, εν μέσω πανδημίας, ώστε να προστατευτούν από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η επιστημονική κοινότητα μελετά και παρακολουθεί από κοινού με τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας την πορεία της πανδημίας, ώστε να καταρτίσει το αποτελεσματικότερο σχέδιο για ένα ομαλό και ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών τις τελευταίες ημέρες κινούνται στη λογική παρακολούθησης της πανδημίας, καθώς αναμένεται μια ύφεση των κρουσμάτων και της εξάπλωσης με την επιστροφή των ταξιδιωτών από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Βέβαια, εξαιτίας της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης «Κένταυρος», εκτιμάται πως μπορεί να έχουμε κορύφωση της πανδημίας ακόμα μια φορά, μέσα στον Σεπτέμβριο, γεγονός που οδηγεί σε πολύ επιφυλακτικές εκτιμήσεις των ειδικών.
Σπαντιδέας: Η τάση στις περισσότερες χώρες είναι να μην απαιτηθεί η μάσκα στα σχολεία
Ο παθολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστάσιος Σπαντιδέας, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι σε πολλές χώρες έχει ήδη αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων χωρίς την απαίτηση διαγνωστικού τεστ κοροναϊού, κάτι που χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα.
Σχετικά με τις μάσκες, ο Αν. Σπαντιδέας επισήμανε ότι στις περισσότερες χώρες η τάση είναι να μην απαιτηθεί η μάσκα για την είσοδο των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.
Ψαλτοπούλου: Η επιδημιολογική εικόνα αυτές τις δύο εβδομάδες θα κρίνει τη χρήση μάσκας στα σχολεία
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των μαζικών διαγνωστικών τεστ στους μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μιλώντας στο Μega.
«Η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων. Την απόφαση θα τη λάβει η σχετική επιτροπή. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην υπάρχουν μάσκες», ανέφερε.
«Το πιο πιθανό σενάριο επιστροφής των μαθητών μετά από 2,5-3 χρόνια πανδημίας είναι να υπάρχει η ατομική ευθύνη και να υπάρχει η δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς είτε να φορέσουν είτε όχι τη μάσκα», τόνισε.
Τζανάκης: «Κατά τόπους σχολεία τα κατά τόπους μέτρα, οριζόντιας απομόνωσης, εφόσον το ιικό φορτίο το επιβάλλει»
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μίλησε για μια διαφορετική αντιμετώπιση: «Νομίζω στα σχολεία θα πρέπει να υπάρχει μία σχετική ευελιξία, δηλαδή θα πρέπει το υπουργείο να θεσπίσει στα κατά τόπους σχολεία τα κατά τόπους μέτρα, οριζόντιας απομόνωσης, εφόσον το ιικό φορτίο το επιβάλλει».
Σαρηγιάννης: Τεστ μία φορά την εβδομάδα και μάσκα, αν χρειαστεί
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ πριν από μέρες: «Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μία φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της ”Κένταυρος”, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει».
Παγώνη: «Όχι» υποχρεωτικές μάσκες με ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε χθες στο OPEN TV και εκτίμησε ότι εάν η επιδημιολογική εικόνα παραμείνει ικανοποιητική, το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει και χωρίς μέτρα.
«Δεν υπάρχουν πλέον υποχρεωτικά μέτρα. Αν τα πράγματα παραμείνουν όπως είναι τώρα, θα αξιολογηθούν από την επιτροπή λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία οι δείκτες. Αν τα κρούσματα είναι έτσι, δεν νομίζω ότι χρειάζεται τα παιδάκια να πάνε με μάσκα στο σχολείο», δήλωσε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).
Βασιλακόπουλος: «Την καθολική χρήση μάσκας, αν τα επιδημιολογικά μέτρα το επιτρέπουν, δεν τη θεωρώ απαραίτητη»
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πανδημία εκείνη την περίοδο, εκτιμώντας ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει καθολική χρήση της μάσκας.
«Στις ΗΠΑ, το CDC ανοίγει τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο, παρά μόνο στις περιοχές που υπάρχει υψηλό φορτίο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει κι εδώ. Αν κάποια περιοχή εμφανίσει πάρα πολλά κρούσματα, χρήσιμο θα ήταν να επανέλθει η μάσκα. Από την άλλη, τη καθολική χρήση μάσκας, αν τα επιδημιολογικά μέτρα το επιτρέπουν, δεν τη θεωρώ απαραίτητη», εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής.
Πλεύρης: «Να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς»
Όπως σημείωσε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε δημόσια παρέμβασή του την περασμένη εβδομάδα:
«Θα είμαστε σε συνεννόηση όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου με το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να δούμε πώς θα ανοίξουν τα σχολεία.
Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας και η λογική μας και στα σχολεία, σαν λογική λέμε, είναι πάλι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται». Αυτό επιβεβαίωσε και σε σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ.