Κορωνοϊός: Πώς κινείται η αγορά στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων – Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΡΟΛΑ

Ακόμη πιο αυστηρά γίνονται από σήμερα, Δευτέρα, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, στη μάχη κατά της εξάπλωσης της κοροναϊού.

Ρολά επ’ αόριστον έχουν κατεβάσει τα εξής:

  • Οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα
  • Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα
  • Μπαρ και καφετέριες
  • Μαγαζιά εστίασης, εκτός από delivery και take away
  • Πρακτορεία τυχερών παιγνίων
  • Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κ.τ.λ.)
  • Βιβλιοθήκες n Μουσεία n Αθλητικοί χώροι
  • Κέντρα αισθητικής, κουρεία, κομμωτήρια n Γυμναστήρια n Κέντρα διασκέδασης n Κινηματογράφοι n Θέατρα.

Στον αντίποδα, ανοιχτά και σε πλήρη λειτουργία παραμένουν: Σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες. Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ, αυτά λειτουργούν πλέον με διευρυμένο ωράριο, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ καθημερινά και από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ τις Κυριακές, και με πρόβλεψη παράδοσης κατ’ οίκον. Στις νέες προϋποθέσεις που έθεσε η κυβέρνηση για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνεται και η αναλογία 15 τ.μ. για κάθε πελάτη στο κατάστημα, προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία τους.

– Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
– Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away)
– Πρατήρια υγρών καυσίμων n Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
– Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων n Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
– Καθαριστήρια n Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
– Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων n Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών n Γραφεία τελετών
– Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
– Καταστήματα εταιρειών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Με αυστηρούς κανόνες θα λειτουργούν από αύριο και οι λαϊκές δημοτικές αγορές, καθώς στο 50% μειώνεται ο αριθμός των παραγωγών που διαθέτουν στο εξής τα προϊόντα τους, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων.

Την ίδια ώρα, στο ενδιάμεσο φάσμα εμπορικής λειτουργίας εντάσσονται επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές μεν, αλλά λειτουργούν με αυστηρούς περιορισμούς στην προσέλευση και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, όπως:

– Kαταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες.
– Kαταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).
– Σούπερ μάρκετ και φαρμακεία που βρίσκονται σε καταστήματα του λιανικού εμπορίου τα οποία λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlets), σε εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές. n Εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης με ειδική πρόβλεψη για την ανά 2 μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.