Προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες που απαρτίζουν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων που ισχύουν κατά της πανδημίας.
Η μετάλλαξη Όμικρον παραμένει σε έξαρση πιέζοντας το ΕΣΥ και προκαλώντας υψηλό αριθμό θανάτων καθημερινά.
Με αυτά τα δεδομένα αναβάλλονται τα σενάρια για αλλαγές σε όσα ισχύουν σε γήπεδα και διασκέδαση, ενώ αναμένεται να ματαιωθούν και τα καρναβάλια.
Καθοριστικήη επόμενη εβδομάδα, όταν θα συζητηθεί ξανά το θέμα. Οι προϋποθέσεις για να γίνουν οι αποκριάτικες παρελάσεις και να αυξηθεί ο κόσμος στα γήπεδα.
Ο εφησυχασμός είναι απαγορευμένη λέξη, μιας και οι επιστήμονες διαπιστώνουν υψηλή διασπορά κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, με τα κρούσματα να σταθεροποιούνται κοντά στις 20.000 καθημερινά.
Μία από τις περιοχές μάλιστα που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες είναι και η Πάτρα, πόλη που πρωτοστατεί στις καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Έτσι και αυτή τη χρονιά ο κορωνοϊός ακυρώνει τις παρελάσεις της Αποκριάς, όχι μόνο στην Πάτρα αλλά σε όλη τη χώρα.
Οι εκδηλώσεις αυτές που διεξάγονται σε κάθε πόλη, αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, εξηγεί το σκεπτικό της επιτροπής μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Το να επιτραπούν εκδηλώσεις υπερδιασποράς σε όλη τη χώρα αυτήν την χρονική στιγμή, θα αναζωπυρώσει ένα κύμα το οποίο παρουσιάζει αργή ύφεση. Θα έχει άσχημες επιπτώσεις. Τα καρναβάλια αποτελούν γεγονότα υπερμετάδοσης, που εάν τα αφήσουμε ανεξέλεγκτα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως θα προκαλέσουν και περισσότερες εισαγωγές και περισσότερους θανάτους. Αυτό θα το δούμε να συμβεί», σημειώνει.
Ένας επιπλέον παράγοντας που εμπόδισε τους επιστήμονες να δώσουν «πράσινο» φως στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού, είναι και η δυσκολία ιχνηλάτησης στις μαζικές αυτές εκδηλώσεις, όπου συγχρωτίζονται πολλοί και άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι.