Quantcast

Κορωνοϊός: Περίπου 2.000 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα για λόγους προστασίας

ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.000 αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα νησιά είναι ευάλωτοι απέναντι στην πανδημία του κοροναϊού και θα μεταφερθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, στα νησιά και την ενδοχώρα, προκειμένου να προστατευθούν.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο, κατά τη διάρκεια σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, η μεταφορά αφορά σε άτομα που κρίνονται ευάλωτα απέναντι στην πανδημία, κάτι που για παράδειγμα περιλαμβάνει όλους όσοι είναι άνω των 65 ετών, ακόμα και αν δεν έχουν προβλήματα υγείας. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, στην ενδοχώρα, και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στα νησιά, αναζητούν θέσεις φιλοξενίας για τη διαμονή αυτών των ανθρώπων «μέχρι ο κορονοϊός να μην είναι πλέον απειλή», όπως είπε ο κ. Ρόκο.

Ο ΔΟΜ, εξήγησε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου, επιχειρεί να συμπληρώσει τα ήδη υπάρχοντα στο πρόγραμμα φιλοξενίας ξενοδοχεία στην ενδοχώρα «και όχι να σταματήσει το τρέχον πρόγραμμα φιλοξενίας σε αυτά». Όπως διαβεβαίωσε, «υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των ξενοδοχείων να φιλοξενήσουν μετανάστες σε αυτή τη φάση και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Για την αποσυμφόρηση των νησιών οι ελληνικές αρχές και ο ΔΟΜ εργάζονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας 5.000 θέσεων «τους επόμενους δύο μήνες», σε κέντρα φιλοξενίας, κτίρια που θα διαμορφωθούν σε διαμερίσματα και προκατασκευασμένα σπίτια. Μεταξύ άλλων επεκτείνεται η δομή στη Νέα Καβάλα «και υπάρχουν και άλλες τοποθεσίες που εξετάζουμε, ιδιωτικές και δημόσιες ιδιοκτησίες, και περιμένουμε το πράσινο φως από την κυβέρνηση σε ποιες από αυτές θα προχωρήσουμε», είπε ο κ. Ρόκο.

Επίσης, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέλαβε πρόσφατα το μάνατζμεντ των νέων δομών στη Μαλακάσα και τις Σέρρες.

Ο κ. Ρόκο επισήμανε ότι «οι δύο δομές παραμένουν κλειστές λόγω της καραντίνας και στη συνέχεια το ερώτημα είναι σχετικά με τη συνθήκη υπό την οποία θα λειτουργήσουν, εάν θα είναι ανοιχτές ή ελεγχόμενες» και προσέθεσε ότι «η τάση είναι η νέα γενιά των δομών να είναι ελεγχόμενες, ώστε οι διαμένοντες να μπορούν να βγουν και να μπουν με συγκεκριμένους κανόνες».

Στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των νησιών κινείται και η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες χώρες. Η αρχή γίνεται την Τετάρτη με τη μετεγκατάσταση δώδεκα ασυνόδευτων παιδιών στο Λουξεμβούργο και θα ακολουθήσει η Γερμανία και πάλι αυτή την εβδομάδα. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΔΟΜ, η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME) επεξεργάζεται ένα γενικό πλαίσιο για όλα τα κράτη μέλη που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στη μετεγκατάσταση.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ρόκο, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, και θα θέτει κριτήρια επιλεξιμότητας ίδια για όλα τα κράτη μέλη, για να αποφύγουν να θέτουν τους δικούς τους όρους, για το εάν θέλουν να μετεγκαταστήσουν αγόρια ή κορίτσια, από τη Συρία ή από άλλες χώρες, ηλικίας κάτω ή άνω των 14 ετών. Εξετάζεται η προοπτική τα κριτήρια επιλεξιμότητας να μην αφορούν μόνο ασυνόδευτα παιδιά αλλά και παιδιά με τις οικογένειές τους που κρίνονται όμως ως ιδιαίτερα ευάλωτες περιπτώσεις.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που συμμετέχουμε συστήνουμε να διατηρηθούν τα κριτήρια αυτά όσο το δυνατόν πιο ευρεία προκειμένου να μην υπάρχουν οι περιορισμοί που υπήρξαν στο παρελθόν», παρατήρησε ο επικεφαλής του ΔΟΜ.

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών που είχε ανακοινώσει πρόσφατα η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του ΔΟΜ επισήμανε ότι η δημοσιοποίηση του προγράμματος στους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και μέχρι σήμερα περισσότερα από 200 άτομα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

Από αυτούς οι μισοί προέρχονται από την Αθήνα και οι άλλοι μισοί από τα νησιά. Ο κ. Ρόκο εξήγησε ότι «η εφαρμογή του προγράμματος δυσχεραίνει λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που έχουν τεθεί στις πτήσεις».

Για το πρόγραμμα ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων Helios, ο κ. Ρόκο είπε ότι έχει 7.753 ωφελούμενους, από τους οποίους οι 1.294 λαμβάνουν βοήθημα ενοικίου. Ο ίδιος επισήμανε ότι ένα από τα στοιχεία που απουσίαζαν ή ήταν περιορισμένα πάντοτε στο πρόγραμμα ήταν η απασχολησιμότητα.

«Όταν η πανδημία τελειώσει και οι οικονομικές δραστηριότητες αρχίσουν ξανά, θα υπάρξει αυξημένη ανάγκη υποστήριξης σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί η πιθανότητα πρόσβασης των ανθρώπων αυτών στην αγορά εργασίας θα είναι ακόμα πιο περιορισμένη».

Ο ίδιος πρότεινε να δοθούν κίνητρα στους εργοδότες για να προσλάβουν αναγνωρισμένους πρόσφυγες ή στους ελεύθερους επαγγελματίες να δημιουργήσουν επαγγελματικά σχήματα, Έλληνες και πρόσφυγες μαζί, με έμφαση στους ευάλωτους.

Τέλος, ο κ. Ρόκο ερωτώμενος για το αν υπάρχουν πληροφορίες για συγκέντρωση μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας απάντησε ότι «δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες» και επισήμανε ότι είναι ένα ερώτημα, το κατά πόσο τώρα που βελτιώνεται ο καιρός θα υπάρξει και πάλι αύξηση των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού.

Προσέθεσε δε ότι αυτή την περίοδο στα Δυτικά Βαλκάνια σημειώνεται μείωση των μετακινήσεων. «Η κατάσταση είναι πολύ δυναμική και θα δούμε τι θα συμβεί, γιατί αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα», κατέληξε.