Quantcast

Κορωνοιός: Ο εφιάλτης επιστρέφει στα νοσοκομεία – Δεκάδες διακομιδές ασθενών και άνθρωποι να περιμένουν στα ράντζα

Οι διακομιδές ασθενών με κορωνοϊό έφτασαν τις 120 σε 12 ώρες, και για όσους αρρωσταίνουν κρεβάτι δύσκολα υπάρχει

Οργή για πολλοστή φορά προκαλούν οι εικόνες ντροπής στα νοσοκομεία, τα οποία «δεν πιέζονται από το 6ο κύμα», όπως διατείνονταν κυβέρνηση και μερίδα ειδικών, αλλά που τελικά αποδεικνύεται πως χτυπιούνται από το ωστικό κύμα που προκαλεί μια ομάδα υπερμεταδοτικών μεταλλάξεων.

Ο εφησυχασμός και οι διακηρύξεις ότι η Ελλάδα έχει από τα πιο αυστηρά πλαίσια προστασίας από την πανδημία και πώς τα νοσοκομεία θα αντέξουν την πίεση αν και εφόσον ενσκήψει, διαψεύδονται με τον πλέον τραγικό τρόπο.

Οι διακομιδές ασθενών με κορωνοϊό έφτασαν τις 120 σε 12 ώρες, και για όσους αρρωσταίνουν κρεβάτι δύσκολα υπάρχει, εφιαλτικές είναι οι ώρες εφημερίας, και δεν έχει σταματημό η διαπόμπευση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στους διαδρόμους της αδιαφορίας.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Πάνο Παπανικολάου, τα νοσοκομεία «βουλιάζουν» με το νοσοκομείο Παίδων, το «Γ. Γεννηματάς» και το «Αττικόν» να βρίσκονται στα όριά τους μετά τις εφημερίες των τελευταίων ημερών, με τους ασθενείς να βρίσκονται στα επείγοντα και να περνούν ατελείωτες ώρες σε αναμονή μέχρι να βρεθεί κρεββάτι για τη νοσηλεία τους.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα αφού έχουν περάσει ήδη πέντε ώρες αναμονής.

Πληθαίνουν οι επιστήμονες που μιλούν για λήψη μέτρων και περιμένουν εκτόξευση κρουσμάτων ακόμη και στις 30.000, ίσως και στις 50.000 ημερησίως.

Εκτόξευση κρουσμάτων που μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε, γιατί είναι ακατανόητη εν πολλοίς η φυσιολογία και ο μηχανισμός εξελικτικής διαιώνισης του ιού.

Υποστηρίχθηκε μάλιστα τελευταία πως εκτός από τις υποπαραλλαγές, ΒΑ.4, ΒΑ.5 που σαρώνουν Ευρώπη και Ελλάδα, προέκυψε και η ΒΑ.2.75 η οποία εικάζεται ότι σχηματίστηκε στον οργανισμό ανοσοκατασταλμένου ασθενή και κοροναϊό, καταδεικνύοντας εφόσον η υπόθεση ευσταθεί, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να χυθεί φως πίσω από το παραβάν του μοριακού αυτοσχηματισμού των επιγόνων της κάθε παραλλαγής.

50.000 κρούσματα

Ορισμένοι επιστήμονες προχωρούν ένα βήμα περισσότερο. Κάνουν λόγο για πάνω από 50.000 κρούσματα την ημέρα (εκ των οποίων τα μισά και πλέον δεν δηλώνονται), ενώ προβλέπουν ένα παρατεταμένο κύμα που θα σαρώσει τη χώρα τον Ιούλιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη, ακόμη και τις τελευταίες ημέρες του μήνα η χώρα θα μετρά τουλάχιστον 10.000-15.000 κρούσματα.

Δύσκολος Αύγουστος

Ομως, και ο Αύγουστος θα είναι επιδημιολογικά δύσκολος, σύμφωνα με τον ίδιο. Αν και τα προγνωστικά μοντέλα δεν μπορούν να «διαβάσουν» την επιδημιολογική κατάσταση τότε, η δυναμική των επαφών, όπως διευκρινίζει, δεδομένου ότι ο τελευταίος μήνας του καλοκαιρού είναι παραδοσιακά και ο πιο έντονος σε κινητικότητα, αναμένεται να συντηρήσει τα κρούσματα σε υψηλά επίπεδα.

Η Μίνα Γκάγκα από την πλευρά της, λέει πως η αποκλιμάκωση είναι κοντά.

Έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων

Η καμπύλη μέσου όρων κρουσμάτων έχει εκτοξευτεί όπως δείχνει και το διάγραμμα από τα 8353 κρούσματα στις 23 Ιουνίου στα 16.196 στις 6 Ιουλίου τα κρούσματα έφτασαν τα 23.364 εκ των οποίων 4 χιλιάδες επαναλοιμώξεις. Οι νεκροί είναι 22 και 96 οι διασωληνωμένοι. Από την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα τα κρούσματα θα ανακοινώνονται συνολικά κάθε Παρασκευή,

Εικόνες που θυμίζουν Νοέμβριο στο «Αττικόν»

Οι εικόνες από το Νοσοκομείο Αττικόν στην μια ώρα το μεσημέρι δείχνουν ανάγλυφα την επανεμφάνιση του κορονοϊού με δεκάδες ανθρώπους να περιμένουν για γιατρό στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Υψηλή η θετικότητα στα νησιά

Η θετικότητα φτάνει σχεδόν το 65% στη Μύκονο, το 47% στη Μήλο και πάνω από 40% σε Πάρο και Σαντορίνη.

Τα νέα δεδομένα φέρνουν αλλαγές ήδη στα ταξίδια με την Εmirates και την American Αirlines να επαναφέρουν τις μάσκες . Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους επανέφερε μετά από μόλις ένα μήνα που είχαν καταργηθεί και η Κύπρος.